„Az elmúlt évek legnagyobb egyetemi innovációja”

Félezren jöttek el a BME Gyerekegyetem Plusz elnevezésű hétvégi előadásaira a Műegyetem Q épületébe.

Súlypont és mágiák – e két témáról hallgattak kísérletekkel is fűszerezett előadást a BME gyerekegyetemistái, akik szüleikkel, nagyszüleikkel keresték fel az intézményt. Megérkezéskor már használhatták frissen elkészült plasztikkártyáikat, amelyekkel most még csak az elektronikus regisztrációt és a beléptetést gyakorolhatták, a későbbiekben azonban pontgyűjtésre is használhatók.

„Hol van az ember súlypontja? Mi a különbség a súlypont és a tömegközéppont között? Miért vagyunk képesek egy lábon állni? Hogyan kell magasat ugrani? Hogyan segíti a látás az egyensúlyunkat? Hogyan alakult ki a látás? Miért és hogyan látunk 3D-ben és hogyan működik a 3D mozi?” – többek között ezekre a kérdésekre kaptak választ Papp Zsolt, a Természettudományi Kar Fizika Intézet adjunktusa Egyensúly és látás címmel tartott előadásán.

A résztvevők – gyermekek és felnőttek egyaránt – egy egyszerű háztartási eszköz (partvisnyél) segítségével kipróbálhatták az előadáson elhangzottakat és gyakorolhatták a súlypontkeresést nyitott és csukott szemmel is.

Hogyan tudták értelmezni a középkori emberek az akkor földközpontúnak képzelt világot és hogyan viszonyulhatunk e nézetekhez ma, azaz „butaságokat írtak-e a középkori mágusok” – e kérdéseket járta körbe Láng Benedek, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Filozófia és Tudománytörténet Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára Középkori és reneszánsz mágiák című előadásában.

„A középkorban számos olyan mágikus szöveg született, amelyben furcsának, sőt gyakran butaságnak tűnő kísérleteket írnak le, például bizonyos talizmánok segítségével városokat lehet lerombolni, másokkal skorpiókat lehet kiűzni egy településről” – fogalmazott bevezetőjében az előadó. „Miképpen lehetséges, hogy az emberek nem ismerték fel, hogy ezek a módszerek egyszerűen értelmetlenek?” – tette fel a kérdést, amelyet a gyerekek újabb kérdésekkel egészítettek ki, például „honnan tudták a középkori emberek, hogy a napon megszárad a ruha?” Láng Benedek arra is felhívta a figyelmet, hogy a ma használt mobiltelefonokat vagy laptopokat 500 év múlva valószínűleg ugyanolyan megmosolyogtatónak minősítik majd az akkor élők, mint a mai emberek a középkori ismereteket.

BME Gyerekegyetem

A BME idén is kéthetes nyári tudományos tábort szervez, amelyen június 26-30. között a 2-5. osztályosok, július 3-7. között pedig a 6-8. osztályos diákok, összesen mintegy 700-an vesznek részt.

Szintén idei újdonság a már említett pontgyűjtő rendszer bevezetése, amellyel a gyermekek részvételét regisztrálják a BME gyerekegyetemi rendezvényein, és ezekért „kreditpontokat” kapnak az iskolások. 9 pont jár a részvételért a nyári táboron, egy Gyerekegyetem Plusz előadás meglátogatása pedig 3 pontot „ér”. 30 pont összegyűjtése után a gyerekegyetemisták Ezüst Bagoly diplomát, 45 pont után pedig Arany Bagoly diplomát szereznek, mindkettőt ünnepélyes keretek között vehetik át. Pontot 8-14 éves korban lehet gyűjteni.

BK - TJ

Fotó: Gyerekegyetem