A vízügyek mellett elkötelezett fiatal mérnökök találkozója zajlott a Műegyetemen

A Nemzetközi Vízügyi Szövetség éves kelet-európai junior konferenciáját a BME VBK Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszéke rendezte.

„A vízügyi téma sokoldalú, elméleti és gyakorlati kutatásokra is lehetősége nyílik annak, aki e szakterület mellett kötelezi el magát. A vízügyi kutatásokban több tudományág művelői működhetnek együtt innovációk létrehozásán. Használják ki ezeket a napokat arra, hogy szakmai és baráti kapcsolatokat alakítsanak ki, és építsék együtt a jövőt európai projektekben” – köszöntötte a résztvevőket Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora a Nemzetközi Vízügyi Szövetség éves kelet-európai junior konferenciáján. Beszédében utalt arra is, hogy e tudományág már a 235 évvel ezelőtti alapítása óta fontos része a Műegyetemen zajló tudományos tevékenységnek.

„Európa egyesítése a tiszta vízért: határokon átívelő együttműködések a régi, az új és a leendő európai uniós országok között a problémák felfedezésére, az okok és megoldások feltárására” (Uniting Europe for Clean Water: Cross-Border Cooperations of Old, New and Candidate Countries of EU, for identifying problems, finding causes and solutions) – olvasható a rendezvény alcímében. A konferencián számos, a vízhez kapcsolódó területről, így az ivóvízzel, a szennyvízzel, a felszíni és a felszín alatti természetes vizekkel kapcsolatos témák tudományos-technológiai oldaláról és a kapcsolódó fenntartható vízgazdálkodási kérdésekről volt szó.

A rendezvényre 35 év alatti szakembereket és kutatókat vártak előadóként, a résztvevő érdeklődők természetesen korhatár nélkül jelentkezhettek. Az alacsony részvételi díjjal a szervező nemzetközi szakszövetség a szegényebb sorsú országok fiatal kutatóinak is lehetőséget kínált a részvételre. A konferenciára Európa mellett Ázsiából, a Közel-Keletről és Afrikából is érkeztek vendégek. A következő összejövetelt egy év múlva Zágrábban rendezik.

A Nemzetközi Vízügyi Szövetség (angolul International Water Association, IWA – szerk.) célja, hogy a szervezet vízügyek mellett elkötelezett tagjai, szakmai közösségek és külső szervezetek számára szakmai tudásbázisként és irányadóként szolgáljon, például a fenntartható városi vízgazdálkodás vagy a vízellátás fejlesztéséről. Konferenciák szervezésével és kiadványok publikálásával segíti a vízügyi területen dolgozó szakemberek munkáját, tagszervezetei révén platformot teremt a tapasztalatok, a legújabb kutatási eredmények és a jó gyakorlatok egymás közötti megosztására.

TZS - TJ

Fotó: Philip János, Takács Ildikó