Újabb felsőoktatási ranglistán szerepel a világ legjobb 800 egyeteme között a BME

A Műegyetem képzései a most nyilvánosságra hozott rangos ARWU szakterületi listáin előkelő helyen találhatók: matematikai és gépészmérnöki területen is a legjobb 300 közé kerültek.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, a „Shanghai-lista” néven is ismert Academic Ranking of World Universities-t (ARWU) 2003 óta minden év augusztusában a kínai Chiao Tung Egyetem készíti el.

A rangsor összeállításakor az oktatók publikációs teljesítményét és idézettségét, valamint a tudományos munkájuk jelentőségét veszik figyelembe, de számít a Nobel-díjas és Fields-érmes tanárok és öregdiákok aránya is.

Az idei listára mindössze három magyar felsőoktatási intézmény került fel: az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet az 501-600. hely kategóriájába sorolták, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 701-800. helyen végzett.

A szakterületi listákon is kiválóan szerepelt a BME. A mérnöki tudományokon belül a gépészet (mechanical engineering) területén a 201-300. helyezettek csoportjában szerepel az intézmény, a 301-400. helyen áll az anyagtudományok (materials science and engineering), valamint az informatika (computer science and engineering) szakterületen. Továbbá a 401-500. helyet szerezte meg a villamosmérnöki tudományok (electrical and electronic engineering) körében.

A Műegyetem hasonlóan jó helyezéseket ért el a természettudományok területén is: a 201-300. helyre rangsorolták a matematikában (mathematics) és a 401-500. helyre a kémiai tudományok (chemistry) szakterületén.

Az idei rangsor első 18 szereplője amerikai és brit egyetem, az első 5 intézmény 2004 óta nem változott (Harvard, Standford, UC Berkeley, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, közülük a Harvard 2003 óta áll az élen). Az angol egyetemek utáni első európaiként a 19. helyre került a svájci Swiss Federal Institute of Technology Zurich (ETH Zurich).

A 2017-es rangsor részletei elérhetők az ARWU oldalán.

TZS - GI

Fotók forrása: ARWU