„A megmaradásért és a gyarapodásért vívott küzdelem résztvevői az augusztus 20-i díjazottak”

A Műegyetem díszpolgára és oktatói vehettek át magas állami kitüntetést a nemzeti ünnep alkalmából.

„A kitüntettetek tisztességes munkával, tudományos teljesítménnyel, magas művészettel és rekordokkal járultak hozzá a magyar nemzet életéhez, így folytatói és résztvevői a megmaradásért és gyarapodásért vívott küzdelemnek” – emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban tartott díjátadón.

 

Az emberi erőforrások minisztere Áder János, Magyarország köztársasági elnökének megbízásából példamutató, áldozatos tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetést adott át Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara alapító tagja, volt elnöke, a BME díszpolgári címének birtokosa részére. (A 2017. május végi ünnepi szenátuson átnyújtott egyetemi kitüntetésekről, így a díszpolgári címről szóló összefoglalónk itt olvashatóa szerk.)

 

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Szentannai Pál, a BME Gépészmérnöki Kar egyetemi docense, az Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének tanszékvezető-helyettese „az energetika területén végzett oktatási tevékenységéért, valamint a fluidizációs energia átalakítás területén végzett kutatási eredményeiért és a Nemzetközi Energiaügynökség Fluidizációs Végrehajtási Egyezmény keretében Magyarország képviseletében kifejtett tevékenységéért” (a műegyetemi szenátusi előterjesztés alapján a szerk.).

 

Szintén a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapta meg az anyaországi, illetve a határon túli magyar cserkészet újraindításában és megszervezésében vállalt szerepe, valamint a XX. századi magyar hadtörténelemmel kapcsolatos adatbázisok létrehozásában való közreműködése elismeréseként Szentváry-Lukács János Alfréd gépészmérnök, mérnöktanár, a Magyar Cserkészszövetség volt ügyvezető elnöke és főtitkára, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Műszaki Pedagógia Tanszék nyugalmazott egyetemi adjunktusa.

 

BK-GI

A kiemelt kép forrása: vigado.hu