„Második otthont teremtünk külföldi hallgatóink számára”

A műegyetemi képzésben részt vevő, 15 országból származó diákok mutatták be hazájuk sokszínű kultúráját, 400 vendég előtt adva bepillantást történelmükbe és néphagyományaikba.

„Sok ismerős arcot látok a sorok között, de örömteli megfigyelni azt is, hogy számos vendégünk nem a BME-ről jött” – kezdte köszöntőjét László Krisztina professzor a külföldi hallgatók második alkalommal megrendezett fesztiválján, amelynek a K épület díszterme és folyosói adtak helyet. A rektori tanácsadó – az intézmény történetének rövid ismertetése után – úgy fogalmazott: „az ezret is meghaladja azon fiatalok száma, akik több mint hetven országból jöttek hozzánk az évek során, és örvendetes, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal itt tanulók száma is folyamatosan emelkedik, egyúttal mind többen választják az Európai Unió más tagállamaiban élők közül a nemzetközileg elismert szakjainkat”.

A BME a '80-as évektől kezdődően nyújt lehetőséget BSc, MSc és PhD fokozat megszerzésére angol nyelvű reguláris képzésben. Ilyen formában több mint ötezer hallgató kapott oklevelet az elmúlt években, és további háromezren iratkoztak be egy-két szemeszterre a mobilitási programok keretében, amelyek mindegyike kínál idegen nyelvű kurzusokat.

Ebben a félévben 1538-an vesznek részt angol nyelvű órákon az Erasmus-ösztöndíjas, valamint a csaknem 75 országból érkezett költségtérítéses szakokra jelentkezőkkel együtt. Közülük az önfinanszírozó rendszerben mintegy 600-an, Stipendium Hungaricum ösztöndíjasként 630 főt meghaladóan tanulnak, míg az Erasmus-program diákjai csaknem 300-an vannak. A legtöbb, 100-100 főnél is magasabb számban Kína és Törökország küld ifjakat, Iránból és Szíriából csaknem 80-80 főt fogad az egyetem, és sokan jelentkeznek még Nigériából, Mongóliából, és Kazahsztánból egyaránt.

„Szeretek olyan emberekkel találkozni, akik büszkék arra a helyre, ahol élnek. És szeretek olyan emberekkel is találkozni, akik tesznek azért, hogy a hely, ahol élnek, büszke legyen rájuk” (I like to see a man proud of the place in which he lives. I like to see a man live so that his place will be proud of him.) – idézte Abraham Lincoln egykori amerikai elnök gondolatatait a közönség előtt Horváth György, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) Környezetgazdaságtan Tanszék tanársegédje, az est moderátora és egyik szervezője. Hangsúlyozta: a Műegyetemen második alkalommal megtartott esemény remek lehetőséget ad arra, hogy a külföldi diákok hazájuk legszebb arcát mutassák meg.

Horváth György munkáját Veres Anna, az Idegennyelvi Központ – Angol Nyelvi csoportjának tagja támogatta. A prezentációk megjelenítéséről, a filmvetítésekről és az aláfestő zene bejátszásáról Selmeczi-Kovács Nikolett környezetmérnök (VBK), valamint Szőke Botond gépészmérnök (GPK) hallgatók gondoskodtak, míg a rendezvény sikeres lebonyolításában Vatev Iván és Sebődi Zoltán nemzetközi gazdálkodás szakos (GTK) tanulók működtek közre. Ők mindannyian a BME-n tanuló külföldieket segítő mentorhálózat résztvevői.

„A Magyarországra érkező külföldi hallgatók kezdetben nagyon magányosnak érzik magukat, mivel elhagyják hazájukat, családjukat. Egyedül kell döntéseket hozniuk, új életet kezdeniük egy másik földrészen, és kultúrában. Ez minden fiatalnak nagy megpróbáltatást jelent, jöjjön bárhonnan is” – beszélt a vendégek felé fordulva Balogh Valéria nemzetközi referens, aki a fesztivál megrendezésében idén is fáradhatatlan munkát végzett. „A BME-re más államból bekerülőknek kezdetben csak egy a közös vonásuk van: itt szeretnének tanulni” – tette hozzá. A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (Rektori Kabinet) munkatársa rövid prezentációban mutatta be a karnevál létrejöttének műegyetemi előzményeit: a külföldi diákok számára minden évben megtartott magyar napokat – amelyeken az ország történelmével, népszokásaival, táncművészetével, és kulinaritásával ismerkedhettek meg –, továbbá a szervezett kirándulásokat (pl. Budapesten a Parlamentbe, az Operaházba, Fertődre, Pannonhalmára, Jósvafőre, Egerbe, Pécsre, a Hortobágyra, Zsámbékra és a Balatonra, de ellátogattak már Bécsbe is).

Második otthont szeretnénk teremteni minden külföldi hallgatónknak, ahol ismerősökre, barátokra lelnek – nyomatékosította az esemény főszervezője. Úgy vélte: „a fiatalok alkalmasak arra, hogy észrevegyék társaikban a különbözőségek mellett a sok hasonlóságot is, egyúttal képesek a változásra, az új szokások kialakítására, és a beilleszkedésre. Nemcsak a szakmában itt tanultakat hasznosíthatják, hanem hidakat építhetnek egymás és országaik között egyaránt”. Balogh Valéria köszönetet mondott a Műegyetem vezetésének a nagy volumenű, csaknem 400 vendéget megmozgató kulturális rendezvény megszervezésére biztosított lehetőségért: „a diákok valóban úgy érezték, hogy az intézmény értük van”. Emellett háláját fejezte ki a nagykövetségeknek amiért  erkölcsi és anyagi támogatást nyújtottak: próbatermet béreltek, valamint információs anyagokkal is ellátták  a résztvevőket. Kiemelte: „a szereplők büszkék lehetnek arra, hogy hazájukat képviselhetik a programon. Ők lesznek a leghitelesebb hírvivőink, akik bizonyítják, mennyire természetesen segítheti egymást a közösség sokféle nemzetiségű fiatal tagja”.

A Műegyetem képviseletében a rendezvényen Józsa János rektor, László Krisztina professzor, rektori tanácsadó, Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, Mészáros Virág, a hallgatói szolgáltatásokért felelős kancellárhelyettes, valamint több oktató vett részt. Az esemény szervezését a nagykövetségek is támogatták; a karnevált megtisztelte jelenlétével Zabihollah Naderi iráni nagykövet és felesége Mansoureh Naderi, Zeneemyadar Batbayar mongol nagykövet, Iftekhar Aziz pakisztáni nagykövet, Samia Ilhem Ammar tunéziai nagykövet, és Mohamed Ali Ben Habib tunéziai konzul Ali Achoui, az algériai nagykövetség tanácsosa, Emil Rahimov, az azeri nagykövetség tanácsosa, Nana Khurtsilava, a grúziai nagykövetség asszisztense, Satish Kumar Khanna, az indiai nagykövetség titkára, Titania Arimbi, az indonéziai nagykövetség kulturális attaséja, Wu Hua, a kínai nagykövetség oktatási osztályának vezetője, Elian Keswani, a palesztin nagykövetség tanácsosa.

A fesztiválozók tizenöt ország (Algéria, Ghána, Grúzia, Indonézia, Jordánia, Kenya, Kína, Mexikó, Mongólia, Namíbia, Oroszország, Pakisztán, Palesztina, Szíria, Tunézia) képviselőit csodálhatták meg. A program elsődleges célja az volt, hogy a különféle nemzetközi környezetből érkező hallgatók bemutassák saját kultúrájukat más országbeli diáktársaiknak – egyedi képi anyagok, népviseletek, használati és művészeti tárgyak révén. Az előadó diákok pár perces prezentációt is tartottak, amelyeket zenés-táncos vagy prózai produkció követett.

Az előtérben felállított standokon ezúttal is különleges gasztronómiai kalandokra hívták az vendégeket. Az érdeklődők megkóstolhatták az algériai kuszkuszt, a kínai pekingi kacsát, a grúz bort, indonéz édességeket, a magyar marhapörköltet, töltött káposztát és fánkot.

 

HA - GI

Fotó: Philip János