Örömmel tanul több száz kisiskolás matematikát és fizikát a hallgatók helyén

A BME immáron negyedik alkalommal indította el nagy sikerrel a Gyerekegyetemet, amelyen a tanulók élményszerűen ismerkedhetnek meg a műszaki és természettudományokkal.

„Érdemes figyelni, aktívnak lenni, kérdezni, csapatban dolgozni, és ismerkedni, mert itt életre szóló barátságok alakulhatnak ki” – hívta fel az idén ismét megrendezett Gyerekegyetem fiatal résztvevőinek figyelmét Józsa János rektor a Q épület Simonyi termében. Az akadémikus „A víz, a földrengés és a tűz katasztrofális ereje” címmel tartott nyitóelőadásában szemléletesen beszélt a hazánkban, valamint a világon másutt áradó folyókról, szakadó gátakról, hullámzó tavakról, rengő óceánokról és hidakról 305 alsó tagozatos diáknak, akik a kéthetes rendezvény első turnusának programjaira érkeztek.

Józsa János látványos videofelvételek, fotók segítségével mutatta be a Duna, a Tisza és a Rába 2013-ban történt árvizeit, azok hatásait, a budapesti védekezés különféle módszereit, a városi elöntéseket, a jégzajlást- és torlódást, a vörösiszap-katasztrófát okozó töltésszakadást, az Indiai-óceánon történt cunamit, valamint a Kisapostagot Dunavecsével összekötő Pentele híd és a budapesti Megyeri híd próbaterhelését. A vízügyi szakember mindezeken túl számítógépes szimulációkkal szemléltette az ezer évente előforduló árhullámok következményeit.

A BME Gyerekegyetem elnevezésű nyári tudományos tábora 2015-ben indult a Műegyetemen, akkor 300 gyerek zárta sikerrel tanulmányait. 2016 óta már két turnusban, évente több mint 600 gyermek vesz részt a két hetesre duzzadt rendezvényen, ahogyan idén is csaknem ennyi lesz a program végén oklevelet szerző tanulók száma. Az első turnusban az általános iskolás 2-5. osztályos gyerekek vesznek részt, míg a jövő heti második szakaszban a 6-8. osztályosok.

A nyitónapon minden gyerek kézhez kapta saját csoportja órarendjét, valamint az ajándékpólót, -táskát, -tollat, -jegyzetfüzetet. A program minden nap 9-kor kezdődik és 17 óráig tart. A szülők elkísérhetik a gyerekeket a helyszínre, de az előadásokon – mint az igazi egyetemi életben is – csak a diákok vehetnek részt. A fiatalok felügyeletét, kísérését a helyszínek között egyetemi hallgatók és doktoranduszok végzik.

Azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen az egyetemi élet nálunk, ha később kedvet kapnátok hozzá – hangsúlyozta köszöntőjében Orosz László egyetemi docens, aki a Gyerekegyetem szimbólumává vált műegyetemi bagolynak öltözött be, és feladata az események felvezetése és a résztvevők kísérése az előadásokon. Az egyetemi helyeken ülő lelkes kisiskolásoknak azt is elmondta: a Gyerekegyetem ötvözi a nyári pihenést és a tanulást: „szeretnénk, ha játszva tanulnátok komoly dolgokat, ugyanakkor a szabadidős tevékenységek során kipihennétek ennek az évnek a fáradalmait”.

A program több, már tavaly is nagyon népszerű előadással folytatódik, egyebek mellett szó lesz az állatok mozgásáról, a varázslatos kémiáról, és a kisméretű műholdakról, de új témaként ismerkedhetnek meg a gyerekek a zenében megjelenő fizikával.

A BME Gyerekegyetem idei első hetének előadásai:

Józsa János (ÉMK): A víz ereje

Géczy Attila (VIK): Hogyan készül az okostelefonunk?

Szieberth Dénes (VBK): Varázslatos kémia

Dudás Levente (VIK): SMOG-1 PocketQube osztályú diákműhold és küldetése

Kiss Rita (GPK): Az állatok mozgása

Tóth Pál (TTK): Zenében a fizika

Huszár Zsolt (ÉPK): Odoo, a jövő háza

Härtlein Károly (TTK): Mágikus fizika

A szemináriumok is izgalmas és tartalmas programot kínálnak. A tavalyihoz képest új tanköri foglalkozások is lesznek, így például Göcsei Gábor egyetemi adjunktus (VIK) a villámok, Károly Dóra tanársegéd (GPK) pedig az orvostechnikai alkalmazások rejtelmeibe enged bepillantást.

„Kalandozások a matematikában” címmel tart élménydús kiselőadást két turnusban heti hatszor Módos Dávid BSc képzésben tanuló másodéves matematika szakos műegyetemi hallgató, aki a bme.hu-nak elmondta: azért vállalta a felkérést, mert szerette volna megismertetni a BME-n tapasztalt élményszerű oktatást a kisiskolásokkal is. Úgy vélte, a gyerekek számára érdekessé kell tenni a matematikát ahhoz, hogy megszeressék azt. A geometriai és topológiai témájú órákon a kétdimenziós felületű, egyetlen oldallal és éllel rendelkező Möbius-szalaggal és variációival kísérletezik, bevonva a vizsgálatba a diákokat. „Igyekszünk arra törekedni, hogy pozitív képet adjunk a matematikáról” – fogalmazta meg a kitűzött célt.

A BME Gyerekegyetem idei első hetének szemináriumi foglalkozásai:

Orvosfizika bemutató

Kemény, mint a kő!     

Építészeti terek          

Bagolyvári kalandok 

Mitől is okos az okostelefon?           

Áramkörépítés           

Vegyvadászat

Sportolj okosan!        

Játék a nyelvekkel     

Hogyan hozzuk le a napot földre?    

Bioérzékelők  

Orvostechnika alkalmazás     

Kalandozások a matematikában       

Villámok közelről      

Titkosírás és matematika     

Sportfoglalkozás

Játékfejlesztés

Robot programozás

A BME Gyerekegyetem megrendezését idén is nagylelkűen támogatta: az Audi Hungaria Zrt., a Balabit Kft., az EGIS Zrt., az Ericsson Magyarország Kft., a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank, a Morgan Stanley Magyarország Kft., a National Instruments Hungary Kft., az e-Net, a rendezvény koordinátora, a Pro Progressio Alapítvány.

-GI-

Fotó: Philip János