A TTK Science Camp ezúttal is élmények sokaságát kínálta az érdeklődő tehetségeknek

Harmadik alkalommal táboroztak a természettudományok iránt érdeklődő középiskolások a BME-n.

„Lehet magányosan bolyongani a világban, de a legnagyobb eredményeket a Műegyetem legjobbjai is csapatmunkában érik el: a sok hasznos ismerettel együtt ezt is megtanulhatták itt” – hangsúlyozta a TTK Science Camp zárórendezvényén Józsa János rektor. Az egyetem vezetője hozzátette, az elmúlt héten a tábor résztvevői nemcsak elméleti tudásukat növelték, hanem képet kaptak arról, hogy az általuk meglátogatott ipari partnerek széles spektrumát nyújtják azoknak a munkahelyeknek, ahol természettudományos tudásra van szükség. „Döntéseket hozni a jó mérnöknek a napi gyakorlat része: ezt több éves – sokféle műveltségre épülő – tanulás előzi meg, amelynek nagy részét a Műegyetemen elsajátíthatják. De nemcsak választott szakterületük fejlődéséhez járulhatnak hozzá, hanem maguknak is sikeres és boldog életet alapozhatnak meg” – fogalmazott az akadémikus.

A záróünnepség elnökségét Józsa János rektor, Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, Nagy Balázs Vince nemzetközi rektorhelyettes, Lángné Lázi Márta egyetemi docens, a tábor főszervezője, Pokol Gergő egyetemi docens, a szakmai programok szervezője, Módos Dávid, a TTK HK tagja, hallgatói főszervező alkotta.

Az ünnepi rendezvényt Papp Júlia, a BME TTK matematikus hallgatója, a tábor egyik szervezője vezette le.

„Végignézve rajtatok, az a hasonló bennetek, hogy fáradt, de számos közös élményben gazdagabbá vált fiatalokat látok” – fordult diáktársai felé Magyar Róbert Attila, aki az Egri Dobó István Gimnáziumból jött, és egyike volt a táborozók nevében köszönetet mondó középiskolásoknak. A tanuló három mozzanatban foglalta össze az együtt töltött hét lényegét: elsőként, hogy a szakmai programok megmutatták, mihez kezdhetnek a természettudományos végzettséggel. A másik, hogy az „ablaknyitogatáson” kívül sok ismeretet elsajátítottak az előadásokon. „Emellett nagyon jó társasággal lehettünk együtt, és a szervezők is közvetlenül viselkedtek: oldott hangulatú, feszültségtől mentes rendezvényt bonyolítottak le” – utalt a harmadik mozzanatra.

Forczek Bianka a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulójaként beszélt és fejezte ki háláját a felejthetetlen hétért, a változatos szakmai programokért. „Voltam már a Paksi Atomerőműben, de ennyire széles látókörű társasággal még nem” – emelte ki a számára legemlékezetesebb eseményt. Elmondta még: a Science Camp révén nemcsak azt tudhatta meg, hogyan zajlik a képzés a BME Természettudományi Karán, hanem megtapasztalta egy természettudományos érdeklődésű közösség előnyeit is, miközben sok barátot szerzett.

„Látatlanban is elnézést kérünk azoktól, akik nem jutottak be a táborba” – utalt a nagy érdeklődésre, a többszörös túljelentkezésre Pokol Gergő egyetemi docens, aki összegezte az elmúlt napok tanulságait és a szervezők nevében búcsúzott a diákoktól. Elmondta, idén is nagyon sokan jelentkeztek a felhívásra, akik közül végül 61-en vehettek részt az eseményen. A kiválasztásnál ezúttal is elsősorban a tanulmányi eredmény és az érdeklődési kör volt a legfőbb szempont, amelyet ajánlólevél és a versenyeken elért eredmények támogattak. A szervezők főként a vidékiekre, a lányokra és a határon túli diákokra számítottak. Hat országból – a határon túlról Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, a Felvidékről valamint Belgiumból – 49 településről 61 középiskolás vett részt a programokon.  A táborozók ezúttal is tudományos előadásokat hallgattak meg, önálló műhelymunkát végeztek és külső helyszíneket látogattak meg – ilyen volt például a Paksi Atomerőmű, az BKK Futár Központ, az Országos Onkológiai Intézet, a Morgan Stanley, és a Semilab.

A résztvevők a Műegyetemen nemcsak a BME Ipar 4.0 Technológiai Központot ismerhették meg, hanem a Sportközpont nyújtotta lehetőségek széles választékát egyaránt, továbbá a BME és a könyvtár történetét és működését bemutató sétán is részt vettek. Újdonság volt a hajókirándulás, valamint a Vörös István, József Attila-díjas költő által tartott kreatív írás kurzus is.

A táborlakóknak különböző kulturális és közösségi programokat rendeztek a TTK hallgatói szervezetek (a KAPOCS és a WIGNER Kísérleti Kör), végül a záró eseményen a különböző színek nevét viselő csapatok okleveleket vettek át.
„Voltak hazai és nemzetközi minták, amelyek ötleteket adtak a táborhoz” – hangsúlyozta a szakmai programok vezetője, hozzátéve, hogy a lebonyolításban a legnagyobb segítséget Lángné Lázi Márta számos tehetséggondozó eseményen edződött tapasztalatai jelentették, akinek a rendező csapat külön megköszönte közreműködését. Pokol Gergő kiemelte, a hallgatói segítők nélkül elindítani sem tudták volna a tábort, és köszönetet mondott Péterné Kovács Anikónak, a TTK Analízis Tanszék ügyvivő szakértőjének is, aki különösen sok segítséget nyújtott a szervezésben.

A TTK Science Camp megálmodói fontos szempontként fogalmazták meg az ingyenességet, valamint az oktatás és az egyetemista élet átfogó bemutatását. „Büszkék vagyunk a TTK képzéseire, de nemcsak a tájékoztatás volt a célunk, hanem a diploma felvevőpiaca, a vállalati szféra véleményét szerettük volna megismertetni a pályaválasztás előtt álló középiskolásokkal” – nyomatékosította Pokol Gergő, köszönetet mondva számos támogató cégnek is. „Remélem, sokakkal közületek az elkövetkező években összefutok majd a Műegyetemen” – búcsúzott a fiataloktól a tábor szakmai vezetője.

HA - GI

Fotó: Philip János