A világ legjobbjai között a műegyetemi hallgatók kispályás futball csapata

Veretlenül, csoportelsőként egészen a nyolcaddöntőig jutott el a BME-s Zsírkréták formáció a Brazíliában rendezett Neymar Jr’s tornán.

„Nagyot mertünk álmodni, és alig hisszük el, hogy teljesült” – vallották a Neymar Jr’s Five dél-amerikai fináléja után a BME Zsírkréták csapatának tagjai, akik a hazai viadalt megnyerve szereztek kvalifikációt a nemzetközi versenyre. A műegyetemi fiatalokból álló kispályás foci összeállítás nevében Fábián Gábor csapatkaptány, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) most végzett gépészmérnök mesterszakos hallgatója és Dudás Dániel, a kar energetikai mérnök BSc-s diákja számoltak be élményeikről. A fiatalok büszkék az elért eredményre; a Brazíliág vezető útról azt mondták: a csapat 160 magyar nevező legjobbjaként előbb egy fővárosi campus döntőt nyert meg, majd egy budapesti bevásárlóközpont tetőteraszán megrendezett végső összecsapásban győzött. Nagy vágyuk volt, hogy az országot egyedüli válogatottként képviselhessék a brazil világklasszis futballistáról elnevezett tehetségkutató tornán, az általa alapított Instituto Projeto Neymar Jr stadionban.

A Neymar Jr’s Five versenyt Neymar da Silva Santos Júnior olimpiai bajnok brazil labdarúgó, jelenleg a Paris Saint-Germain és a brazil válogatott tagja alapította három évvel ezelőtt. A torna egy gyors, technikás és izgalmas kispályás futballbajnokság, amelynek célja a világ valamennyi fociszerető állampolgárát mozgásra sarkallni, és az is, hogy együtt örüljenek kedvenc sportáguk fejlődésének.

2018 júliusában 63 ország több mint 100 ezer versenyzője szállt ringbe az országos első helyért, amelynek birtokában jogot formálhattak a brazíliai fináléban való részvételre. A legjobbak Neymarral is együtt rúghatták a bőrt és ott lehettek a híresség szülővárosában, a brazíliai Praia Grande-ban.

A tornán 16-25 éves korig 7 fős grundfoci csapatok mérkőztek meg egymással egy 15*25 méteres kiskapus pályán: minden meccs 10 percig tartott, kapus nélkül, és ha valamelyik társaság gólt lőtt, abban az esetben az ellenfél összeállítása elveszítette egy játékosát. A több gólt szerző csapat nyert, és jutott tovább a következő fordulóba. A magyarországi versenyre idén 160 társaság nevezett, a döntőbe végül 21 csapat került.

A 2018. évi műegyetemi magyar bajnokcsapat tagjai:

Andorka Kristóf - BME VBK, gyógyszervegyész-mérnök MSc
Dudás Dániel - BME GPK, energetikai mérnök BSc
Fábián Gábor - BME GPK, gépészmérnök MSc
Fábián Máté - Óbudai Egyetem, gépészmérnök BSc
Kalocsay Károly - BME GTK, műszaki menedzser BSc (2017-ben végzett)
Rónaszéki Botond - középiskolás
Weimann Richárd - ELTE, matematika BSc

(A hazai döntőről több magyar sportcsatorna is beszámolt. A műegyetemi fiatalok a DigiSport Reggeli Start című műsorában is vendégeskedtek – szerk.)

Mellettük a Villanyfényes Bajnokságon is jól szereplő „Csak oda-vissza” nevű csapat is bekerült a Neymar Jr’s Five országos fináléjába.

Az idei nemzetközi döntőbe 6 kontinens, 59 országának játékosai jutottak be, egyúttal először rendezték meg a női bajnokságot 16 államban. A versenyt egy Neymar és családja által alapított non-profit intézmény falai között tartották. A helyszín Jardim Glória, Praia Grande, ahol Neymar Jr a gyerekkorának jelentős részét töltötte. Az intézmény és sportkomplexum 8400 négyzetméteres, ahol jelenleg 2470 hátrányos helyzetű, 7 és 14 év közötti gyereket gondoznak.

A csapatok először csoportküzdelmekben mérték össze futballtudásukat, majd továbbjuthattak az egyenes kieséses szakaszba, végül a nyolcad-, a negyed-, az elődöntő és a döntő fázisába. 2018-ban a férfi bajnokságot Mexikó, míg a női tornát Brazília nyerte.

Részletes eredmények, köztük a műegyetemi Zsírkréták teljesítménye a verseny honlapján olvashatók.

A hét fős, barátokból álló műegyetemi formáció minden tagja több éves sportmúlttal rendelkezik, valamennyien nagypályás futballal kezdték. Közös nevező ma már a komoly renoméval rendelkező egyetemi futsal: többen a BME válogatottjának leigazolt játékosai, hazai és nemzetközi sportversenyek résztvevői, így számos alkalommal játszottak együtt. „Már tavaly ’kinéztük’ magunknak a Neymar Jr’s versenyt, ám az előző évben a brazil döntő egy másik bajnoksággal azonos időbe esett, így lemondtunk a tornáról. Idén már tudatosan készültünk a megmérettetésre és az ellenfél okozta meglepetésekre” – tudtuk meg Fábián Gábor csapatkapitánytól. Számoltak az „egy-egy játékos elleni” meccsel is, ám szerencsére ilyen szoros játékra nem került sor. „A magyarországi döntő első mérkőzésén egy nagyon agresszív csapattal kerültünk szembe, akik magukat – és minket sem – kímélve, teljes hévvel és a tartalékaikat szinte már az elején felélve játszottak. Kikaptunk 3:0-ra, de a vereség nem szegte a kedvünket, hamar összeszedtünk magunkat, és ezt követően veretlenül meneteltünk előre egész nap” – számolt be az utolsó forduló sokszor kiélezett helyzeteiről és az élményeiről Dudás Dániel. (Az elődöntő és a döntő mérkőzéseiről készült felvételek a Neymar Jr’s Five facebook oldalán érhetők el – szerk.)

A brazíliai döntő előtt a fiataloknak még a tavaszi futsal szezonra kellett koncentrálniuk, amely a vártnál is jobban sikerült. Megnyerték az NB2-es bajnokságot, ezért játszhattak az NB1-be jutásért. Ezúttal is sikeresen szerepelt a társaság. „Így már csak néhány hetünk maradt a brazíliai készülésre, de szerencsére mindannyian jó formában voltunk a nemzeti bajnokságnak köszönhetően” – nyilatkozták a dél-amerikai versenyt megelőző időszakról. „Lételemünk a mozgás” – fűzték hozzá egyöntetűen a hallgatók, akiket a sport a szellemi tevékenységben is segít. „Elsőévesként bekerülve egy új intézménybe és egy új városba kevesebb időt és energiát tudtam a sportra szánni. A rendszeres edzések száma hirtelen nullára csökkent, ami a tanulmányi eredményeimen is meglátszott. A futsallal újra megtaláltam az egyensúlyt, mindkét területen sokkal eredményesebb lettem, és azóta, bármennyire is nehéz a vizsgaidőszak, a mozgásra mindig találok időt” – osztotta meg tapasztalatait Dudás Dániel.

Brazíliában a nemzeti válogatottnak egyetlen nap alatt kellett tanúbizonyságot tennie futballtudásáról 59 ország legjobbjai között. Eredeti céljuk az volt, hogy a csoportmérkőzések után a következő fordulóba jussanak, ám ezt az elképzelést is sikerült túlszárnyalniuk. Egyiptommal, Jordániával, Hongkonggal és Németországgal kerültek egy „kalapba”. Az előbbi hármat 5:0-ra verték a magyarok, Németországgal szemben egy gól is elegendő volt. A Zsírkréták tagjai tehát veretlenül meneteltek előre. A legjobb 16 közé kerülésért Svédországgal játszottak, akiket 5:0-ra vertek. Komoly ellenfelet jelentett a következő lépésben az argentin válogatott, amely előzetesen már tanulmányozta a műegyetemisták játékát, ezért stílust és taktikát váltott a győzelem érdekében, sikerrel. Büntetővel rúgták tovább magukat a következő fordulóba és eljutottak egészen a döntőig, ahol végül alulmaradtak Mexikóval szemben, így a dobogó második fokán végeztek. „Ahogyan azt előzetesen ígértük, mindent beleadtunk az utolsó percig, így elégedettek vagyunk az eredménnyel, amely az eddigi legelőkelőbb magyar teljesítmény. Életre szóló élményekkel és emelt fővel tértünk haza a dél-amerikai útról. Köszönjük mindenkinek, aki lélekben velünk volt” – fejezte ki háláját a két fiatal a csapat nevében a szurkolásért és biztatásért.

 

TZS - GI

Fotó: Philip János, Zsírkréták