A BME és az ELTE kutatói koordinálják hazánkban az EU AI platformjának létrehozását

A szakemberek és a vállalkozások közötti egyedülálló mesterséges intelligencia-híd épül Európában.

Az Európai Unió mintegy 20 millió euró támogatási keretösszegű mesterséges intelligenciával (Artifical Intelligence, AI) összefüggő kutatási és innovációs pályázatát hét jelentkező közül az AI4EU konzorcium nyerte el. Meghatározó európai ipari vállalatok, kutatóközpontok, kis- és középvállalkozások, valamint felsőoktatási intézmények mellett magyar oldalról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói is részt vesznek az uniós megafelület fejlesztésében.

A 2019. januárjában induló nagyszabású projekt célja egy olyan hatékony európai AI-on-demand platform létrehozása, amely elősegíti az innovációs folyamatokat és a technológia transzfert a kutatók, továbbá a gyakorlati felhasználók között olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint például a közlekedés, a feldolgozóipar vagy az egészségügy. Cél még a start-up vállalkozások, a kis és középvállalatok növekedésének katalizálása minden elképzelhető AI felhasználási szektorban.

„A pályázattal a kutatók lehetőséget kaptak, hogy mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák következő generációit fejlesszék ki, mindeközben a vállalkozások segítséget kapnak ahhoz, hogy ezeket alkalmazni is tudják. A BME a mesterséges intelligencia területén világszínvonalú kutatókkal, laboratóriumokkal és innovatív K+F projektekkel rendelkezik, egyúttal mindezt ugyanilyen színvonalon oktatja” – emelte ki Józsa János, a BME rektora.

A platform egyidejűleg fogja ellátni a bróker, a fejlesztő és az egységes szolgáltató (one-stop shop) szerepét szolgáltatások, szakértelem, algoritmusok, szoftver keretrendszerek, fejlesztési eszközök, komponensek, modulok, adatok, számítástechnikai erőforrások, prototipizálás és finanszírozási forrás lehetőségek biztosításával.

A nyertes 80 tagú konzorciumot a francia THALES SERVICES SAS vezeti. Az ismert ipari partnerek között található a Philips, az Orange, az Allianz, az SAP, a Siemens, a Telenor és az ABB. A kutatóközpontok közül a francia CNRS, a német Fraunhofer és DFKI, az olasz CNR és az összeurópai EIT Digital is a tagok közé tartozik. Kis- és középvállalkozásokon kívül számos jelentős európai egyetem is részt vesz a projektben. A magyarországi kapcsolattartó (National Contact Point, NCP) Németh Géza, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laboratóriuma vezetője. A másik magyar partner az ELTE.