Idén is kalandozhattunk a látványos ismeretterjesztés világában a Kutatók Éjszakáján

A rendezvénysorozaton a Műegyetem izgalmas és látványos bemutatókat kínált a tudomány iránt érdeklődőknek.

Szórakoztató és tartalmas kikapcsolódást nyújtó lehetőséget választottak azok, akik a BME-re látogattak a Kutatók Éjszakájának idén először kétnaposra tervezett eseményeire. 2018. szeptember 28-án és 29-én 17 helyszínen 88 program várta a vendégeket: a fesztivál népszerűségét mutatta, hogy némely, a regisztrációhoz kötött tudományos előadásra már a jelentkezés első napján elfogytak a helyek.

Ebben az évben is körülbelül ötezren voltak kíváncsiak a műegyetemi rendezvényre: a következőkben a programkínálatból szemezgettünk.

A Villamosmérnöki és Informatikai Kar Q, V1 és I épületben tartott, éjszakába nyúló programjaira ezúttal is rengetegen érkeztek. Az elektronikus kütyük áramköreinek készítésétől a nagyfeszültségű hálózat működtetésének bemutatásáig számos érdekességgel készültek a kutatók. Elsőként mutatkozott be az Ipar 4.0 Technológiai Központ, ahol a legmodernebb technológiákkal ismerkedhettek meg kicsik és nagyok.

Ezúttal is főként a fiatalabb korosztály érdeklődését keltette fel a „Nagyot fog szólni” címmel tartott látványos bemutató, amelyet a Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Köre tartott a Sóhajok hídja alatt.

A Központi épületben lévő Geodézia Tanszéken – első alkalommal megrendezett programon – a látogatók nemcsak megtekinthették az Eötvös-ingát, hanem hallhattak az ahhoz kapcsolódó vizsgálatokról, műhelytitkokról is a műegyetemi szakemberektől. Szintén a K épületbe szervezett szemléletes előadásokat az anyagtudományi érdekességekről a Természettudományi Kar.

Nagy sikere volt azoknak a szórakoztató kísérleteknek, amelyeket a kémiával először találkozó gyerekeknek mutatattak be a Szent-Györgyi Albert Szakkollégium tagjai a Ch épület aulájában és az előtt.

„Két part között – séta a Petőfi híd kiszolgáló járdáján” címmel szervezett hídlátogatást a Hidak és Szerkezetek Tanszék, ahol a résztvevők az építmény első pilléréig gyalogoltak, hogy megtekintsék a különleges budapesti panorámát és meghallgassák a négypilléres rácsos gerendahíd építésének történetét a hídmester tolmácsolásában.

Az Áramlástan Tanszék évek óta – sok egyéb érdekesség mellett – hagyományosan valamilyen jármű, vagy sporteszköz áramlástani tulajdonságait demonstrálja a szélcsatornában. Ezúttal a „Római vakáció” című film ikonikus robogóját tesztelték a szakemberek.

A GTK Filozófia és Tudománytörténeti Tanszék munkatársai előadásaikat széleskörű tematika jellemezte: arra keresték a választ, hogyan válhatnánk Sherlock Holmeshoz hasonlóan nagyszerű következtetőgéppé, felelősek lehetünk-e szokásainkért és előítéleteinkért, milyen etikai kérdéseket vet föl az önvezető autó által okozott baleset, valamint milyen esztétikai elveken alapult a szocialista realista építészet?

Az egyetem történetéről is előadás hangzott el: a résztvevők megtudhatták, mi állt a BME több mint 100 éves épületegyüttesének helyén, valamint hogy a tervezőknek és építőknek milyen nehézségekkel kellett szembenézniük egykoron. Az ezt követő sétán pedig a hétköznapok során a nagyközönség által nem látogatható tereket (pl. BME díszterem, tanácsterem) barangolhatták be az odaérkezők.

A BME OMIKK Nagyolvasójában vetített képes előadás mutatta be a történeti campus épületeinek díszeit, ezek mitológiai szimbólumrendszerét és egyéb kultúrtörténeti vonatkozásait. A programot a Budapesti Városvédő Egyesülettel közösen szervezte az intézmény.

Magyarország legnagyobb műszaki könyvtárának olvasók elől elzárt területeit – pl. földalatti modern tömörraktár – is meglátogatták a programra regisztrálók, akik egyúttal láthattak évszázados könyveket, és megismerhették adományozóik életének érdekes mozzanatait.

HA-GI

Fotó: SPOT,Természettudományi Kar, Építőmérnöki Kar, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar, Áramlástan Tanszék, Filozófia és Tudománytörténet Tanszék, BME OMIKK