Számtalan munkalehetőség várta az érdeklődőket a Műegyetemi Állásbörzén

140 kiállító, több mint 4000 látogató és legalább 200 tanácsadás a mérlege az őszi rendezvénynek, amelyet ezúttal is a Központi épületben tartottak.

„Ismét hatalmas érdeklődés övezte a legrangosabb hazai egyetemi karrierfórumot. Ezt jelzi, hogy már az első napon több mint 2500 üdvözlőcsomagot adtunk át látogatóinknak” – értékelte a 2018. október 10-11. között lezajlott 47. Műegyetemi Állásbörzét Kiss Gergő szervező, hozzátéve, hogy 50 új cég csatlakozott a programhoz, így összesen 140 kiállító építhetett standot a BME Központi épületének két szintjén. Elmondta még: „a helyszín nemcsak különleges atmoszférája miatt ideális, hanem azért is, mert a hallgatók célcsoportja így érhető el a legkönnyebben és legnagyobb számban”.

A rendezvény nagy előnye, hogy azok, akik a közelmúltban álláskeresőként vettek részt rajta, már sok esetben a kiállítók oldalán adhatták tovább értékes tapasztalataikat.

Az eseményre rengeteg hazai és külföldi állás-, valamint szakmai gyakorlati lehetőséggel érkeztek a cégek – a néhány fős kft.-től kezdve a több tízezer főt alkalmazó multinacionális vállalatig bezárólag. Kiss Gergő beszámolt arról, hogy  a kiállítók továbbra is leginkább informatikusokat, villamosmérnököket, gépészmérnököket és közgazdászokat kerestek, de az egyéb végzettségűeknek is sokféle válogatási lehetőségük volt. Pályakezdőknek, valamint szakmai tapasztalattal már rendelkezőknek csaknem 100, hallgatóknak 81 standon kínáltak nyitott pozíciókat, emellett félszáz szervezet vagy társaság ajánlott munkát közgazdasági, pénzügyi, műszaki menedzseri, illetve mechatronikai mérnököknek. Logisztikai képzettségűek mintegy 40, végzett közlekedésmérnököknek 25, vegyészeknek 19 vállalat, míg a bölcsész, a természettudományi és jogi diplomát szerzetteknek 15, a szakképzettség nélkülieknek pedig 30 cég javasolt az elhelyezkedéshez alternatívát. (Az alkalmazottként foglalkoztatottak képzettségének aránya ágazatonként változó, a felsőfokú végzettségűek átlagosan meghaladják a 60%-ot – a szerk.)

A sikeres karrierre való felkészülést a szervezők ezúttal is ingyenes tanácsadással és színes előadásokkal segítették a helyszínen. A jól elkészített önéletrajz a munkakeresés záloga, ezért az ún. „Felkészítő Szinten” lehetőség nyílt a CV-k díjmentes nyomtatására vagy fénymásolására 20 példányig.

Az állásajánlatok online is elérhetőek voltak az új külsőt kapott, reszponzív weboldalon. A honlap lehetővé tette a helyszíni térképes keresést, de a standok közötti eligazodást – ahogy minden évben – a műegyetemi „angyalcsapat” is segítette. „A börze óriási méretét jelzi, hogy az építéstől a bontásig több mint 100 ember vett részt a lebonyolításban: felük még egyetemi hallgató” – árulta el Kiss Gergő.

A Műegyetemi Állásbörze társrendezvényeként megtartott Külügyi Börze célja, hogy összegyűjtse és bemutassa a BME hallgatóinak a külföldi kutatói és tanulmányi ösztöndíjakat, pályázati, szakmai gyakorlati, nyári munkalehetőségeket és nyelvtanfolyamokat – az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, de az esemény nyitott volt más budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekből érkező diákok számára is.

„Habár a Külügyi Börzén ősszel mindig több a résztvevő, most a kiállítóink sem számítottak ilyen óriási tömegre” – állapította meg a bme.hu kérdésére Számel Dorottya főszervező, aki azért is tartotta sikeresnek a programot, mert egyrészt bár érzékelte a nagyarányú érdeklődést, másrészt azt is látta, hogy az utolsó darabig elfogytak a kihelyezett prospektusok és hamar megteltek azok a listák, amelyeken az ismertető előadásokra és interjúkra iratkozhattak fel a vendégek. Úgy vélte: „a magas látogatószám titka valószínűleg az, hogy most az állásbörze rendezőinek segítségével teljesen összeépült a két rendezvény”.

Ezúttal összesen 19 kiállító jelent meg, akik között 3 amerikai táboroztató szervezet képviseltette magát. Az eseményre olyan meghívottak is érkeztek, akiket régóta próbáltak megszólítani, ilyen pl. a DBU (németül Deutschen Bundesstiftung Umwelt), a németországi környezetvédelmi ösztöndíj alumni tagjainak csoportja. A többség továbbtanulási lehetőségek és ösztöndíjprogramok megismerését biztosította a hallgatóknak. A rendezvényen hosszú idő után újra volt két nyelviskola is: egyiküknél rendhagyó módon próbanyelvvizsgát is tehettek a bátrabbak.

„Mindannyian hisszük, hogy a rendezvényünk kiállítói által kínált lehetőségek bármelyike olyan pluszt ad az érdeklődőknek, amelyek nagyban hozzásegítik őket jövőjük formálásához, egyúttal a mai globalizálódó világban nélkülözhetetlenek” – hívta fel a figyelmet a rendező csapat nevében Számel Dorottya, akinek szervezőként ez volt az utolsó Külügyi Börzéje. Az elmúlt időszakot összegezve úgy vélte: rengeteget tanult az általa koordinált három eseményből, és biztos benne, hogy sokrétű tapasztalatait sikerül majd átadnia utódjának is.

HA-GI

Fotó: Takács Ildikó