„Emlékezet és alkotás kapcsolatát vizsgáltuk az építészetben”

Az ÉPK dékánja, oktatói és hallgatói szakmai együttműködésben vettek részt Philippe Prost párizsi építészprofesszorral, aki a Budapesti Francia Intézet meghívására érkezett hazánkba.

„Sikeresen zártuk azt a kétnapos rendezvénysorozatot, amelyen az emlékezet és az alkotás összefüggésének fókuszba helyezésével szerveztünk programokat. E rendkívül szerteágazó kérdéskör szellemében tartott események különösen fontosak és tanulságosak voltak, hiszen a múlt jelenbeli értelmezése, az emlékezet átélése és közvetítése a jövő számára az építészeti kötődésű tevékenységek örök feladata – mondta Szabó Levente, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Középülettervezési Tanszék egyetemi docense a 2018. október 11-12-én lezajlott konferencia, hallgatói ötletpályázat és TDK szekcióülés után. (Az építésszel művészetéről, munkásságáról korábban a bme.hu is készített interjút – a szerk.)

A BME ÉPK Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke, valamint a Középülettervezési Tanszéke a Budapesti Francia Intézettel közösen szervezte meg az Építészet: Köztéri alkotás, közös emlékezet című kétnapos rendezvényt. A munkában a Budapesti Francia Intézet részéről Sebastien Reymond, műszaki, tudományos és egyetemi kapcsolatokért felelős attasé és Bénédicte Williams társadalmi vitákért, elemzésekért és aktualitásokért felelős referens, az Építészmérnöki Kar részéről Szabó Levente és Fehér Krisztina, az ÉPK Építészettörténeti és Műemléki Tanszék tanársegédje vettek részt.

Az eseményre meghívták Philippe Prost párizsi építészprofesszort, aki munkásságával azt szemlélteti ma is, mennyire párban jár az alkotás és az örökség, illetve hogy nincs szükség az építészeti megközelítésmódok szétválasztására.

A konferencia helyszíne a francia állami intézmény volt, míg a workshopot a Műegyetemen tartották.

A programban az Építészmérnöki Kar vezetőin, oktatóin kívül az építészhallgatók is nagy szerepet kaptak. A diákok koncepcióterveket alkottak a szeptemberben kiírt ötletpályázatra, amelynek munkaközi prezentációja volt a megrendezett workshop alkalma.

Az október 11-én tartott konferencián Philippe Prost és Szabó Levente bemutatták, hogyan látják az építészeti örökség, az alkotás és az emlékezet közötti kapcsolatot.

Előadásaikat az emlékezetnek és az építészetnek a közösségek tudatában betöltött szerepéről szóló kerekasztal-beszélgetés követte, amelynek moderátori feladatait Benkő Melinda, az ÉPK Urbanisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi docense látta el.

A programsorozat folytatásaként október 12-én Alföldi György, az Építészmérnöki Kar dékánja munkareggeli keretében látta vendégül Philippe Prostot, továbbá Cathrine Seylert, az AAPP Atelier d’Architecture Philippe Prost építésziroda vezetőjét és Sebastien Reymond-t, a Budapesti Francia Intézet műszaki, tudományos és egyetemi kapcsolatokért felelős attaséját. A találkozón részt vevő kari vezetés, valamint Philippe Prost a párizsi Ecole Nationale Supérieure d’architecture de Paris-Belleville tanáraként és elnökeként a két intézmény hosszú távú szakmai együttműködését irányozták elő, amelynek során újabb közös rendezvények, oktatói és hallgatói mobilitás éppúgy szóba kerültek, mint esetlegesen a későbbi projektekben való közös részvétel.


Bartók István, az ÉPK egyetemi docense, Alföldi György dékán, Philippe Prost építészprofesszor és Sebastien Reymond műszaki, tudományos és egyetemi kapcsolatokért felelős attasé az Építészmérnöki Kar és a párizsi Ecole Nationale Supérieure d’architecture de Paris-Belleville együttműködéséről tartott munkareggelin

Az eseménysorozat szintén fontos és az építészhallgatók oktatása szempontjából különösen meghatározó pontjaként megtartották a MEMORY & INSPIRATION című hallgatói workshopot, amelynek moderátori szerepére a neves párizsi építészt kérték fel a szervezők.


Philippe Prost, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, a Középülettervezési Tanszék és a Budapesti Francia Intézet közös hallgatói workshopján

A fórumon lezajlott a BME-n tanulóknak szeptemberben meghirdetett ötletpályázat ünnepélyes vázlattervi bemutatása. Ennek folytatásaként a pályázó két fős csapatok a novemberi TDK-konferencián külön erre a témára meghirdetett szekcióban adják elő majd terveiket várhatóan Prost professzor bevonásával, így nemzetközi zsűri előtt.


Philippe Prost és a nemzetközi hallgatói ötletpályázatban részt vevő hallgatók

A workshop témája a zsámbéki egykori Premontrei Prépostsági Templom romját körülvevő terület volt, amely – minthogy a 11. századtól egészen napjainkig a magyar történelem csaknem minden korszakából és fontos eseményéből őriz magán nyomokat – különleges helyszínt biztosított az emlékezet és kortárs alkotás kettősségét ötvöző építészeti koncepciók megfogalmazásához.

A workshop megvalósításában Fehér Krisztina és Szabó Levente vettek részt, a diákok konzulenseiként pedig az ÉPK több oktatója is bekapcsolódott a különleges nemzetközi tervezési programba. Az eseményt még megtisztelte jelenlétével Balázs Mónika Csilla, a Zsámbéki Művelődési Intézet vezetője, valamint Marthi Zsuzsanna, Zsámbék város főépítésze is, aki nagy örömét fejezte ki a témaválasztás iránt, és meghívta az építészhallgatókat, hogy terveiket a településen is mutassák be, hiszen „Magyarország egyik legjelentősebb műemlékeként a zsámbéki templomrom védelme, megőrzése és kortárs kezelése a mai építészetnek rendkívül fontos feladata”. A helyszín megválasztásával a szervezők szándéka is az volt, hogy felhívják a figyelmet erre a középkori értékre.

A workshop előtt Philippe Prost a szervezőkkel együtt ellátogatott a Budapesttől nem messze lévő helyszínre, amelynek gazdag kulturális és történeti rétegei, a templom monumentalitása őt is inspirációkkal látta el a hallgatói tervek értékeléséhez. A párizsi építész a nyertes pályázók számára két hónapos szakmai gyakorlati lehetőséget ajánlott fel, amelyhez a Budapesti Francia Intézet további ösztöndíjat biztosít.


Fehér Krisztina, Philippe Prost, Catherine Seyler és Szabó Levente a nemzetközi hallgatói workshop előtti helyszínbejáráson a zsámbéki templom előtt

A programsorozat zárásaképp a résztvevőket (az Építészmérnöki Kar oldaláról Alföldi György dékánt, Krähling Jánost, Benkő Melindát, Fehér Krisztinát és Szabó Leventét) munkaebéd keretében fogadta Pascale Andréani, Franciaország nagykövetasszonya, akivel a két ország építészképzési sajátosságai mellett a konferenciaelőadások, valamint az építészet és emlékezet kapcsolatát is megvitatták.

- GI -

Fotó: Philip János, ÉPK Középülettervezési Tanszék