„Cél a tudomány legújabb eredményeinek, lehetőségeinek és perspektíváinak bemutatása”

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe, amelynek megnyitó rendezvényén kitüntették a BME VBK oktatóját. Az országos tudománynépszerűsítő programokhoz a Műegyetem is csatlakozott.

„Határtalan tudomány a rendezvénysorozat mottója, amely izgalmas szellemi utazást kínál országhatárokon, a tudományok közötti határokon és gondolkodásunk berögződött határain keresztül is” – hangsúlyozta a Magyar Tudomány Ünnepének budapesti megnyitóján Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. A professzor üdvözlő szavaival országszerte megkezdődtek az egész novemberben zajló ismeretterjesztő programok, így a BME-n is tudományos előadásokkal, konferenciákkal, szimpóziumokkal várják az érdeklődőket.

Több száz rendezvény lesz, amelyeken egy-egy terület kiemelkedő kutatói a napjainkban különösen aktuális témákról beszélnek a nagyközönség előtt – mondta köszöntőjében Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, aki kiemelten szólt a tudomány időtlenségéről és határtalanságáról. Elmondta még: az idei eseményen több mint 30 programmal vesznek részt a határon túli magyar tudományos közösségek.

Az ünnepi köszöntők után elismeréseket adtak át az MTA székházának dísztermében, ahol a Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított kitüntetés kuratóriumának Bruckner Győző-fődíját Faigl Ferenc, a kémiai tudomány doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológia Tanszékének professzora kapta a poláris fémorganikus vegyületek regio- és sztereoszelektív reakcióinak vizsgálata terén elért kiemelkedő munkájáért. A BME egyetemi tanárát a tavalyi ünnepségen is jutalmazták: akkor Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesült az optikailag aktív vegyületek előállítási módszereinek és a poláris fémorganikus vegyületek reakcióinak kutatási területein nemzetközi szinten is jelentős, számos szabadalomban testet öltő, széles körben hasznosított eredményeinek elismeréseként. (Az egyetemi oktatóval készült korábbi interjú elérhető a bme.hu-n – szerk.)

2018. november 5-30. között zajló rendezvénysorozat 12 kiemelt előadása közül többet is műegyetemi kötődésű szakember tart:

A november 5-i nyitóelőadást Bokor József, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék egyetemi tanára vállalta az önvezető autók jövőjéről.

Kiemelt eseménye a programnak Vértessy G. Beáta, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára előadása november 6-án, aki „A bennünk élő mikrovilág” címmel a mikróbák sokszínűségének megismerését célzó orvosbiológiai és biotechnológiai hasznosítását ismerteti.

Hungarikumok a tudományban és a hétköznapokban” a címe Hargittai István (aktív) professor emeritus november 8-i prezentációjának, amelyben arra keresi a választ, hogy vajon valóban különlegesen sok-e a világhírű magyar tudós.

Műegyetemi programok a Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából 2018-ban:

A Magyar Tudomány Ünnepe 2018. kiemelt műegyetemi rendezvénye a november 7-én 9 órakor kezdődő „ILL Synergies with Hungary, Recent progress in the Hungarian neutron user community – ILL collaboration workshop” a Központi épület I.97. Oktatói Klubban. Az ILL az EU és jelenleg a világ egyik legnagyobb fluxusú kutató atomreaktora, amelynek mérőhelyeinél az anyagtudomány, a szilárdtestfizika, a kémia, biológia és élettudományok, valamint több más diszciplína területén zajlanak kísérletek a neutronszórás különféle módszereivel. A workshopon a mérési lehetőségek széles tárházáról kapnak tájékoztatást a résztvevők, egyúttal a hazai kutatók előadásai keresztmetszetet adnak arról, milyen jelentős hozzájárulást jelentenek az ILL-ben végzett méréseik tudományos eredményeikhez. Az egész napos programon a részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

A központi program november 21-én 15 órakor lesz „Akikre büszkék vagyunk - Tudományos kiválóságaink 2018” címmel a Központi épület Dísztermében. Az eseményt második alkalommal rendezik meg azzal a céllal, hogy az egyetem a rangos hazai pályázatok – mint az MTA Lendület Program, az MTA Prémium Posztdoktor Program, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj – nyerteseit, kiválóságait egy program keretében köszöntse. A helyszínen adják át a BME kutatói pályázat díjait is.

november 6., 20., 27. Szilárd Leó Kollokvium előadások

november 8, 15., 22., 29. Farkas Miklós Alkalmazott Analízis Szeminárium

november 9. Matolcsi Máté, a Természettudományi Kar Analízis Tanszékének egyetemi tanára: Kvantumtitkosírás című előadása

november 13. A BME Közigazgatási Informatikai Központ 20 éves fennállása alkalmából megrendezésre kerülő tudományos szimpózium

november 19. Munkapszichológia a 21. században – könyvbemutató

november 21. Mobilitás, mint szolgáltatás c. konferencia

november 23. Csonka Szabolcs, a Természettudományi Kar Fizika Tanszékének egyetemi docense: Merre tart az elektronika? Az iPhone 2018-tól a kvantumelektronika felé című előadása

november 23. Kompozittechnológiai fejlesztések az MTA-BME Kompozittechnológiai Kutatócsoportban – tudományos ülés

november 26. Új módszertant a szakképzésbe! A nyitott tananyagfejlesztés új kutatási eredményei – konferencia

november 28. UX (felhasználói élmény) gyakorlat és tudomány a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékén – szimpózium

november 28. V. Magyar Jövő Internet Konferencia – okos város a célkeresztben

november 29. Matematikus kódfejtők: Az Enigma feltörése

november 29. Regionális fenntarthatóság és erőforrás-gazdálkodás a negyedik ipari forradalom felé vezető úton

november 29-30. Országos Magyar Épületgépész Napok, Műegyetemi rendezvények

november 30. A szélsőséges légköri jelenségek hatásai a vízkörforgalomra és a vízminőségre – előadások

november 30. Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar a kutatás-fejlesztés horizontján c. konferencia

További információ a műegyetemi programokról, a regisztrációról a BME aloldalán, az összes rendezvényről a Magyar Tudományos Akadémia honlapján érhető el.

– GI –
Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás