Fókuszban az okos város koncepció és az internet következő generációja

A világháló trendjeiről, lehetőségeiről és eredményeiről szólt az idei Magyar Jövő Internet Konferencia, amelynek ezúttal a BME volt a házigazdája.

„Az elmúlt évek kitartó munkájának is köszönhető, hogy az immáron ötödik alkalommal megrendezett Magyar Jövő Internet Konferencia nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi partnereink érdeklődését is felkeltette” – hangsúlyozta a több ország kutatóinak részvételével tartott seregszemle megnyitóján Józsa János rektor, aki az esemény fővédnökeként köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott, a baráti partnereknek a jövőben is közösen kell dolgozniuk azért, hogy a gyümölcsöző tudományos együttműködésen túl az egész társadalom számára hasznos fejlesztéseket hozzanak létre. Elmondta még: az 5G vagy az Ipar 4.0 vívmányai először ugyan ipari keretek között születtek meg, de egyre növekvő ütemben alakítanak ki egy speciális internet ökoszisztémát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Gutenberg-galaxist felváltó Neumann-galaxis megalkotásában nemcsak az új digitális kultúra névadója, hanem más kiváló műegyetemi szakemberek is részt vettek.

Az 5. Magyar Jövő Internet Konferencia (MJIK 2018) az előzőekhez hasonlóan a jövő internetének hazai szakmai fóruma volt, amely a világháló trendejeiről, a feltáruló lehetőségekről és az elért eredményekről kívánt átfogó képet adni, fókuszába idén is a kibontakozó internet ökoszisztéma meghatározó elemét, a Smart City/Okos Város témáját helyezve.

A konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe műegyetemi programsorozatának keretében tartották, az esemény főszervezője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), társszervezői a Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform (FI NTP), a Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ (FIRCC), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), valamint a SmartPolis projekt voltak. A program szakmai partnere a BME és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem összefogása keretében működő Okos város – okos közigazgatás kutatóműhely.

Smart City Trends, Plans and Results” (Okos város trendek, tervek és eredmények) címmel angol nyelvű szekcióval indult a program, amelynek levezető elnöke Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) dékánja volt. Az előadók – a hazai szakemberek mellett – Németországból, Szlovéniából, Csehországból és Szerbiából érkeztek.

A további szekciók között szerepelt a „Jövő internet trendek: az internet következő generációja”, továbbá a „Jövő internet alapú megoldások, okos város alkalmazásokBakonyi Péter, a Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform elnöke, a BME Egyesült és Innovációs Tudásközpont vezető tanácsadója szekcióelnökletével.

„Tavaly elsősorban a Smart és a jövő internet technológiákat, az ehhez kapcsolódó már létező alkalmazásokat, gyakorlatokat láthatták az érdeklődők a kiállításon, idén az előremutató technikák, lehetőségek megismertetését céloztuk meg” – ecsetelte a bme.hu kérdésére Kovács Kálmán, a BME EIT igazgatója, szervező, aki a rendezvényen záróbeszédet is tartott. Példaként említette az 5G, az okos város új fejlesztései, az adatbányászat és biztonság, a mesterséges intelligencia és általában az intelligens alkalmazások témakörét. Elmondta még: az egyik ipari közreműködő például a Műegyetem Smart Campusos fejlesztésének előnyeit mutatta be.

A másik fontos hangsúly a regionális – azon belül a V4-es – hálózati együttműködések vizsgálatára esett: bemutatták az okos városok minősítésének a V4-ek által használható internetes rendszerét. „A közép-európai előadók meghívása összefügg azzal, hogy tavaly ősszel és idén tavasszal „Smart City Forum for the Central and Eastern European (CEE) Countries” címmel konferenciát rendeztünk” – mondta a szervező. „A BME fókuszba helyezésével szeretnénk regionális szerepet betölteni a szakmai koordinációs és együttműködési folyamatban: a jövőbeli erős szakmai hálózat kiépítésének a külföldi kollégákkal való folyamatos kapcsolattartás a záloga. A Műegyetem rendkívül fontosnak tartja a területen való aktív szervező és tudományos munkát; ennek eredményeképpen amellett, hogy házigazdái voltunk az eseménynek, megkaptuk a rektori fővédnökséget is” – nyomatékosította Kovács Kálmán.

HA-GI
Fotó: Philip János