Idén is nagy érdeklődés övezte a BME standját az Educatio kiállításon

Pályaválasztás előtt álló diákok tömegei voltak kíváncsiak a Műegyetem képzési kínálatára Magyarország legnagyobb felsőoktatási seregszemléjén.

„Idén is látványos és kiemelkedő volt a tökéletes szimbolikát bemutató BME-s standkiállítás, ami egyben annak is jelképe, hogy a műegyetemi karok szorosan együttműködnek a minőségi képzés bemutatásában a pályaválasztás előtt álló fiatalok megnyeréséért” – foglalta össze tapasztalatait a 2019. január 10-12. között rendezett 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításról (Educatio) Nagy Gábor, a BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) vezetője. A Hungexpo „A” pavilonjában megtartott rendezvény minden napján volt BME-s prezentáció. „Az idei koncepció lényege, hogy közös, karonként egységes megjelenésű és összegyetemi sémán alapuló előadássorozatot szervezzünk" –  tette hozzá.

Józsa János rektor bemutatta az intézményt, míg R. Nagy Tibor, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) elnöke a hallgatói közéletet.

A Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon bemutatkoztak a műegyetemi karok is. Képzéseiket a dékánok, dékánhelyettesek, vezetők ismertették.

Lovas Tamás dékánhelyettes (ÉMK)

Bihari Péter dékánhelyettes (GPK)

Alföldi György dékán (ÉPK)

Nagy József dékán (VBK)

Jakab László dékán (VIK)

Varga István (KJK)

Simon Ferenc igazgató-helyettes (TTK Fizikai Intézet)

Lógó Emma dékánhelyettes (GTK)

A rendezvényen szakmai előadást tartottak:

Lógó Emma, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) oktatási dékánhelyettese, a BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszék adjunktusa, valamint Nemeslaki András, a BME GTK Pénzügyek Tanszék tanszékvezetője; előadásuk címe: „Vissza a kiberjövőbe: hogyan függnek össze a BME GTK-s tanulmányok az időgéppel”

Lovas Tamás, a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) oktatási dékánhelyettese, a Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék egyetemi docense, előadásának címe: „Lendületben az építőmérnök-képzés a Műegyetemen”

Németh Anikó, a BME GTK Idegen Nyelvi Központ és a BME Tolmács- és Fordítóképző Központ szakmai koordinátora, előadásának címe: „Szaknyelv, nyelvvizsga, szakfordítás: ezért is érdemes a BME-t választani!”

A szervezők felhasználva az előző évek tapasztalatait, újítottak az egységes megjelenésen: a körbejárható kiállítótér standjain a karok rövidítéseit nagyméretű betűkkel írták ki, így a többezres tömegben is könnyebben odataláltak az érdeklődők. A BME idén egy fontos egyetemi vállalati partnerrel, a Bosch csoporttal közösen jelent meg, amely egy, a látogatók által körüljárható, látványos és népszerű Tesla gépjárművet is kiállított.

„Érkeztek olyan fiatalok, akik általánosságban szerették volna megismerni a Műegyetemet, míg mások a karokhoz köthető specifikus információkra, az egyes szakok tanterveire, a hallgatói közéletre, a kollégiumi infrastruktúrára és a mérnökök munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségeire, továbbá a felnőttoktatásra kérdeztek rá” – árulta el Nagy Gábor. Hozzátette: törekedtek arra, hogy a különböző karok kutatás-fejlesztési eredményeit is bemutassák a nagyközönségnek. Kiállítottak 3D nyomtatót, digitális homokozót és a stand több pontján monitorokat helyeztek el, amelyeken figyelemfelkeltő műegyetemi és kari tartalmakat vetítettek a tárlat ideje alatt.

A karok tájékoztató anyagai mellett a szemlélődők kézhez vehették a BME Felvételi Kalauzát is, amelyből minden fontos információt megtudhattak például a jelentkezés mikéntjéről és a szakokról.

A szervezők úgy látják, jól sikerült a Műegyetem sajátos kari felépítésének és a választható szakok széleskörű palettájának bemutatása az Educatio kiállításon. „Aki mérnök akar lenni és a fővárosban szeretne továbbtanulni, annak első gondolatai között biztosan szerepel a BME. Erre alapoztuk stratégiánkat, ezért szerettük volna minél szerteágazóbban megismertetni az intézmény oktatási, kutatási és innovációs tevékenységét, egyúttal minden szükséges információt megadni az érdeklődő diákoknak a továbbtanuláshoz, hogy annak helyszínéül a Műegyetemet válasszák” – zárta a rendezvény értékelését a HSZI igazgatója.

 

TZS-GI
Fotó: Takács Ildikó, Philip János, SPOT