„2019 egy izgalmas, lehetőségekkel teli, gyümölcsöző év lesz”

400-an, köztük műegyetemi vezetők, oktatók, akadémikusok, ipari partnerek és magas rangú politikusok vettek részt a BME újévi fogadásán, amelyen történeti relikviát is bemutattak.

„Teljessé vált legfontosabb történeti relikviáink sora: visszakerült eddigi őrzőjétől a műegyetemi ifjúság 107 éve felavatott zászlója a BME-re – jelentette be ünnepi köszöntőjében Józsa János rektor. A zsúfolásig telt Díszteremben erre az alkalomra elhelyezett intézménytörténeti jelentőségű tárgy az egyetemi ifjúság hasonló kormányzati jelvényének tekinthető, mint a József főherceg által 1909-ben adományozott, eredetileg József nádor portréjával díszített rektori, dékáni láncok és az 1936-ban készült jogar. Az akadémikus egyúttal köszönetet mondott a zászló Műegyetemre kerülése érdekében végzett áldozatos munkájáért a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumi elnökének, Pakucs Jánosnak, valamint munkatársának, Dallos Györgyinek.

A műegyetemi ifjúság zászlajának felszentelése a Vasárnapi Újság 1911. 20. számának fotóján

A Pro Progressio Alapítvány, a Heller Farkas Alapítvány és a Varga József Alapítvány összefogásával megvásárolt zászló az 1900-as évek elején készülhetett, majd 1911. május 7-én szentelte fel Várady L. Árpád győri püspök. A zászlóanya Habsburg Auguszta főhercegasszony volt, a zászlóbizottság elnöke pedig Pivny Aladár, a Műegyetemi Segélyegylet elnöke. Az ünnepség során a győri püspök a Központi épület aulájában rögtönzött oltárnál tartott misét azzal a kívánsággal, hogy „legyen e zászló a műegyetemi hallgatók a magasat, a legfölségesebbet kereső eszményi gondolkodásának jelképe, legyen egyben egyesítő védelmező palládiuma, mely alatt kézt-kézbetéve, testvéries megértésben, egymás megbecsülésében, szeretetében összeforrjanak!”

A 2 x 1,6 méter méretű, téglalap alakú zászlót kétsoros duplaselyemből alkották, négy szélén arany rojtozással. Mindkét lapján azonos mintájú, vastag arany hímzések díszítik. Előlapján Magyarország kiscímere található a Szent Koronával, babér- és olajággal övezve. Körülötte felirat: „MAGYAR KIRÁLYI JÓZSEF MŰEGYETEM IFJÚSÁGA”. Hátlapján a felhőkön, holdsarlón ülő Magyarok nagyasszonya. Jobb kezében a Szent Korona, lábánál a magyar címer, bal kezében, fehér lepelben a gyermek Jézus. Az ábrázolás körül felirat: „PATRONA HUNGARIAE”.

Az ifjúsági zászló mellett az idén 110 éves központi épületről annak tervezője, Hauszmann Alajos által készített akvarell festményt, a központi épület látványtervét is megtekinthették a fogadás résztvevői. A páratlan értékű kép, amelyet az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék őriz, 1907-ben készült.

„Bízom benne, hogy a BME nemcsak meghatározó, hanem trendet diktáló felsőoktatási intézménnyé válik” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Kotán Attila kancellár, megjegyezve egyúttal, hogy a Műegyetemnek jelenleg is fontos értéke a gazdasági stabilitás, a megbízhatóság és a kiszámíthatóság. Hozzáfűzte: a BME reagáló és alkalmazkodási képességének a változó piaci, illetve szabályozási környezetben való javulását, továbbá a hazai és nemzetközi gazdasági színtér által kínált lehetőségek hatékonyabb kihasználását várja az idei évtől. 2019-et egy izgalmas, lehetőségekkel teli, gyümölcsöző esztendőnek nevezte az egyetem hagyományaira, jelenkori szakmai teljesítményére, nívós képzési programjára, projektvonzó képességére, széles körű bel- és külföldi partnerhálózatára, és számos konzorciumi összefogására, ipari partneri kapcsolatára alapozva. Utóbbival összefüggésben bejelentette: együttműködési megállapodás jött létre a MOL csoporttal, amelynek célja közös, innovatív kutatások indítása, egyúttal a nagyvállalat szakmai utánpótlásának erősítése. Úgy vélte: a munka mindkét fél számára eredményes lesz az oktatás, a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. (Az együttműködési megállapodás részleteiről a bme.hu korábban már beszámolt – szerk.)

A műegyetemi tanulmányaira való visszaemlékezése után Tarlós István főpolgármester arról adott hírt, hogy hamarosan Hoffmann Tamással, Újbuda polgármesterével együtt nyújt be javaslatot a Fővárosi Közgyűlés elé az M4-es metró Gellért téri állomásának Gellért tér – Műegyetem-re történő átnevezését kérve. „Nagy ajándék a sorstól, hogy ily módon gesztust gyakorolhatok a BME felé” – fogalmazott a politikus, akinek a nagyszabású rendezvényen Dunai László, az Építőmérnöki Kar dékánja adta át a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ) kiadásában, többek között a Műegyetem és Budapest Főváros Önkormányzata által is támogatott, frissen elkészült A Széchenyi lánchíd szerkezetének átépítése 1913-1915 között című kiadványt. A könyv 1500 sorszámozott példányban jelent meg; az első darabját vehette kézhez ez alkalommal a fővárosi önkormányzati vezető.

A köszöntők után fogadással zárult az ünnepség.

 

– GI –
Fotó: Philip János