Kancellári Konferencia a BME-n

Február 5-én a Műegyetem Díszterme adott otthont a „Versenyképesség, Innováció, Felsőoktatás" című Kancellári Konferenciának.

Az állami felsőoktatási intézmények kancellárjai továbbá, az egyetemek, minisztériumok innovációmenedzsmenttel foglalkozó szakemberei részvételével tartott értekezlet házigazdája Kotán Attila, a BME kancellárja volt. A délelőtti plenáris szakaszban Dr. Józsa János rektor úr köszöntője után „Új innovációs ökoszisztéma - feladatok és lehetőségek a felsőoktatásban” címmel Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást.

A magyar kutatás-fejlesztés és innováció helyzetének jellemzését követően Miniszter úr ismertette az egyetemeket fókuszba helyező innovációs ökoszisztéma elemeit és működési modelljét. Kiemelte, hogy továbbra is fontos cél a felsőoktatás és vállalatok közötti együttműködések erősítése és ehhez az ITM számos területen (pályázatok, szabályozás) támogatást nyújt. Bemutatta a KFI új finanszírozási rendszerét, hangsúlyozva, hogy a működési és finanszírozási mód illeszkedik az Unió „Horizon Europe” programjához. Kiemelte, a jövőben több forrás jut a tudományos, kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységekre, de szükség van arra, hogy olyan kutatásokat finanszírozzunk, amelyek a magyar emberek és a magyar vállalkozások számára hasznosak és illeszkednek az európai finanszírozási struktúrához.

Dr. Horváth Zita helyettes államtitkár (EMMI) a felsőoktatás aktuális kérdéseiről, az EMMI ágazati feladatairól és a kiemelt képzési területekről számolt be a hallgatóságnak.

Dr. Berczik Ábel pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár azokat az államháztartási, szabályozási eszközöket és követelményeket foglalta össze, amelyek javíthatják a KFI ágazat versenyképességét. 

Dr. Birkner Zoltán elnök úr (NKFIH) bemutatta a Hivatal struktúráját, feladatait. Elmondta, hogy egy olyan felsőoktatási, kutatóintézeti támogatási rendszert vezetnek be, ami az ötlettől a termékig tartó innovációs folyamat minden fázisában képes támogatást nyújtani. Az elnök ismertette a Hivatal új pályázati konstrukcióit is.

A konferencia délelőttjén látogatást tett Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár úr is.  

A konferencia délutánján a kancellárok szűk körű szakmai értekezletére került sor. Ezen részt vett Dr. Horváth Zita helyettes államtitkár, valamint Dr. György László államtitkár (ITM), aki az egyetemek számára elérhető Science Park konstrukció feltételeit ismertette.  

A kancellárok közül Dr. Pavlik Lívia a Budapesti Corvinus Egyetem megújuló működési modelljét mutatta be, Dr. Bács Zoltán a Debreceni Egyetem innovációs intézményrendszeréről tájékoztatott, Dr. Fendler Judit (SZTE) az innovációk támogatására alkalmas pénzügyi konstrukciókról beszélt. A BME részéről Dr. Charaf Hassan mutatta be a BME-FIEK modellt, kiemelve az innovációmenedzsment egyetemi feladatait.

A konferencia Kotán Attila kancellár zárszavával fejeződött be. Kancellár  úr jelezte, hogy a nap előadásairól, javaslatairól kiadvány készül.  

A konferencia szüneteiben a résztvevők a BME közreműködésével létrejött legújabb fejlesztéseket próbálhatták ki, úgy mint a digitális Rubik-kockát, illetve egy VR funkcióval irányítható „autonóm” modellautót. 

Forrás: BME Kancellária

Fotó: Philip János