„Egy mérnök legnagyobb álma, ha önmaga teremthet új értéket”

Forradalmasíthatja az építőiparban alkalmazott hőszigeteléseket a műegyetemista fiatalok által kifejlesztett környezettudatos szigetelőanyag.

„Egy innovatív környezetbarát hőszigetelőanyag megalkotását tűztük ki célul, amellyel fenntartható, ’zöld’, emellett hatékony és olcsó megoldást kínálunk” – osztották meg természetes alapú építőanyagnak minősülő találmányukról a W-Heat fejlesztőcsapat műegyetemi tagjai. Az ifjú építőmérnökökből álló társulás harmadik helyezést ért el és összesen 9 millió forint befektetői támogatást nyert a „Startup campus BME powered by Hiventures” elnevezésű inkubációs programban, amely a fiatalok leginnovatívabb startup kezdeményezéseit támogatta. (A projekt eredményhirdetéséről szóló cikk elérhető a bme.hu-n – szerk.)


A W-Heat csapat tagjai: középen Csanády Dániel csapatvezető, PhD-hallgató, balról jobbra Fenyvesi Olivér, egyetemi adjunktus, Nagy Balázs, az épületfizika laboratórium tudományos munkatársa (ÉMK Építőanyagok és Magasépítés Tanszék), valamint Kállai László és Kiss Ferenc friss diplomás építőmérnökök (tanulmányaikat mesterszakon folytatják)

A „Startup campus BME powered by Hiventures” címmel 2018 októberében indult kurzuson való részvételért több mint 30 egyetemi projekt versengett. Végül 10 startup ötlettel rendelkező egyetemista csapat került be a mentorálással és oktatással, valamint több éves hazai és nemzetközi startupfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberek együttműködésével zajló öt alkalmas angol nyelvű képzési programba.

A fő cél volt, hogy a BME hallgatói díjmentesen, számukra hasznos tudást szerezzenek startup vállalkozás alapításához és indításához. A program alatt megismerhették a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. inkubációs befektetési programját, egyúttal a Startup Campus mentorainak közreműködésével elsajátították a vállalkozás indításához szükséges elméleti alapokat, fogalmakat. A féléves projekt során megvalósuló gyakorlati munkát az a Hiventures és a Startup Campus befektetési menedzserei mellett segítették a Morgan Stanley és a PwC mentorai. (A program nyitórendezvényéről a bme.hu is beszámolt – szerk.)

„A jelenlegi energetikai követelmények értelmében a felújítások és az építések már megkövetelik a hőszigetelőanyagok 15-20 cm vastagságban való alkalmazását. Ugyanakkor máig nagy kihívást jelent ezeknek a többségében nem, vagy nehezen lebomló anyagoknak a hosszú idejű tárolása: újrahasznosításuk ugyanis csak részben és korlátozott ciklusban megoldható, ráadásul a teljesítményük romlásával. Különösen fontos kérdés ez, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon a jövőben rengeteg családi és társasház, köztük paneles épületek kapnak majd hőszigetelést. Azonban a leggyakrabban alkalmazott polisztirolhab hőszigetelés – amellett, hogy előállítása egyáltalán nem nevezhető környezetbarátnak – csökkenti a páraáteresztő-képességet, ezzel pedig penészesedést idézhet elő, illetve a paneles épületek blokkjai közti acélkapcsolatok is hamarabb korrodálódnak. Csapatunk egy korszerűbb, a paneles épületek esetén is bevethető megoldási lehetőségen dolgozik” – vázolták fel a fiatalok szakmájuk egyik megoldandó problémáját, amelyre a W-Heat egy biológiai módon lebomló, mindemellett hatékony és a mesterséges vegyületeket a természetben előforduló alapanyagokkal helyettesítő hőszigetelőanyagot alkotott meg. E termék megsemmisülésekor az alkotóanyag egy része lebomlik, a másik része olyan inert anyagként marad meg, amely a talajjal nem lép kémiai reakcióba, viszont a levegő szén-dioxidját megköti. A bomlás után a kötőanyagból visszamaradt melléktermék egy része kvarchoz hasonló matéria, egy másik részét – javítva a talaj vízmegkötő képességét és a lebomló szálanyagot – a föld trágyázására is felhasználhatják.

A piacon már léteznek biológiai úton lebomló szigetelőanyagok, ám a műegyetemi fiatalok újítása mikro- és makroszinten átalakított természetes szálakat tartalmaz, szalma és módosított szilikát kötőanyag egyvelege. A kötőanyag receptje a W-Heat találmánya, ezt a szervetlen kötőanyagot az általuk speciálisan kezelt szerves szállakkal keverve egy olyan önkioltó kompozit jön létre, amelyben külső lánghatás esetén nem terjed tovább a tűz. Fontos, hogy a jelenlegi gyakorlatban ez általában fordítva történik, tehát a szálak szervetlenek és a kötőanyag szerves, így tűz esetén ez kiég az anyagból. A BME-s építőmérnökök célja, hogy metódusukat integrálják a jelenleg elterjedt technológiákba, emiatt sztenderd méreteket használnak és a rögzítés módszerének megválasztásánál is a kompatibilitásra törekednek.

„Hosszú munkaórák, szigorú időbeosztás és számtalan kísérlet elvégzése után jutottunk el az egyre tökéletesebb, még kézi munkaerővel készült prototípusig. Többször módosítottuk a szálakat, vizsgáltuk a testsűrűséget, a páratartalom befolyásoló hatását, a kezelhetőséget és finomhangoltuk a homogenitást. Jelenleg egy olyan kiforrott gyártástechnika megalkotásán dolgozunk, amely automatizálás mellett is magas minőséget garantál” – árulták el aktuális feladataikról a csapattagok, akik a közeljövőben a laboratóriumi mérések befejezése után egy valódi épületen, éles helyzetben évszakokon át tesztelik szigetelőanyagukat. Egyebek mellett elemzik a hő- és nedvességtechnikai viselkedést, az anyag vakolat alatti rugózásra való hajlamát és akkreditált homlokzati tűzterjedés vizsgálatot végeznek.

A díjazott ifjak alapos és hosszú távú pénzügyi tervet alkottak meg a BME Startup Campus program keretében. Úgy vélik, találmányukra elsősorban Nyugat- és Észak-Európa országaiban lehet kereslet, ahol egyre nagyobb teret nyernek a környezetbarát technológiák és az időjárási viszonyok miatt a hőszigetelés minőségére már jelenleg is nagy hangsúlyt helyeznek. A program keretében elnyert támogatásból folytatják a laboratóriumi vizsgálatokat, és várhatóan egy éven belül elkészítik a különböző évszakokban letesztelt és gyártásra előkészített prototípust. A fiatalok lelkesedése töretlen, több tervük is van a jövőbeli közös munkára: egy labor létrehozását fontolgatják, ahol további innovatív építőanyagok kifejlesztésén dolgozhatnak. „Mindehhez a BME Startup Campus programon erős alapismereteket kaptunk, valamint kellő gyakorlatot és önbizalmat szereztünk, hogy higgyünk magunkban, az értékteremtésben, és meg merjük valósítani elgondolásainkat” – zárták a bme.hu-nak adott interjút a W-Heat csapat tagjai.

2019 márciusában második alkalommal indul el a Startup Campus BME powered by Hiventures program, amelyre immáron az összes budapesti felsőoktatási intézményből várják a startup ötlettel vagy projekttel rendelkező egyetemista csapatokat. Az egyetlen feltétel, hogy legalább egy csapattag aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezzen.

A jelentkezési határidő: 2019. február 17. Bővebb információ és regisztráció a Startup Campus honlapján érhető el.

TZS-GI
Fotó: Takács Ildikó