Így lesz ötletből vállalkozás már egyetemistaként

Második alkalommal kapnak esélyt startup elképzeléseik megvalósítására a tehetséges diákok a BME és a Hiventures támogatásával.

„Célunk, hogy olyan tudást adjunk át a „Startup Campus BME powered by Hiventures” programban résztvevő hallgatóknak, amely képessé teszi őket egy sikeres vállalkozás megalapozásához” – vázolta fel az elkövetkező hetek célját az érdeklődőknek Gémesi Zsolt, a Startup Campus inkubációs vezetője a közeljövőben induló program februári nyílt napján.

A Startup Campus a Műegyetemmel és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelővel együttműködésben második alkalommal hirdeti meg az egyedülálló, „Startup Campus BME powered by Hiventures” inkubátor programot budapesti felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók számára.

A program elméleti és gyakorlati képzéssel, mentorálással, workshopokkal és vállalati szakemberek bevonásával segíti az új ismeretek elsajátítását. A képzésen részt vevő csapatok számára az eredményes munkának tétje van: jelentős támogatás vár a legjobbak elképzeléseire, hogy azokból piacképes termék szülessen.

A csapatok a képzés végén egy ún. Demo Day keretében prezentálják ötleteiket befektetők és vállalati partnerek előtt, ahol a legjobbak 9 milliós forintot is szerezhetnek. (A korábbi képzést követő bemutatóról a bme.hu is beszámolt – szerk.)

A programra – az eredeti határidő meghosszabbítása után – 2019. február 25-ig jelentkezhetnek a hallgatók, ezután egy kiválasztási folyamat következik, majd értesítik a bekerült diákokat. Az 5 héten át zajló térítésmentes angol nyelvű felkészítés mentorálással és oktatással, több éves hazai és nemzetközi startupfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberek részvételével zajlik.

A tavalyi felhíváshoz képest újdonság, hogy a partner nagyvállalatok speciális területeken várnak új elképzeléseket: a Siemens például az e-mobilitás kihívásaihoz kapcsolódó ötletekre kíváncsi, a Tungsram pedig az okos épületek és a növények szenzoros megfigyelésére keresi az egyetemisták innovatív fejlesztéseit, megoldásait.

A rendezvényen Ackermann Mária, a Hiventures befektetési menedzsere vázolta a vállalat hozzájárulását a programhoz. A számos területen aktív tőkealap-kezelő működésével támogatja a hazai vállalkozásalapítás ösztönzését, a startup közösség és piac edukációját, a fiatal tehetségek kibontakozását, valamint Magyarország hazai és nemzetközi versenyképességének növelését.

„Ez a képzés a legjobb lehetőség arra, hogy nagyobb kockázat nélkül elbukjunk egy vállalkozást, vagy hogy sikerre vigyünk egy ötletet” – érvelt saját tapasztalataira támaszkodva a nyílt nap utolsó előadója Szilágyi Szabolcs, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) fiatal fejlesztője, aki a tavalyi program legmagasabb pontszámot kapott pályázatának, az intelligens, szoftveres, lopásgátló kerékpár dokkoló állomás, a VIOLA projekt képviseletében volt jelent. Kiemelte: a projekt során nyújtott mentorálás nagymértékben segítette a csapat munkáját a helyes tervezői út megtalálásában, az esetleges hibák korrigálásában.

Az eseményt a közönségkérdések megválaszolása, valamint kötetlen konzultáció zárta.

Jelentkezni az inkubációs program honlapján lehet, ahol az összes fontos információt is megtalálhatják az érdeklődők.

HA-GI
Fotó: Philip János