Világhírű holland építész érkezik a Műegyetemre

A 2019. évi Építészkongresszus első számú meghívott nemzetközi előadója, az Új Duna-híd tervpályázat nyertes szakembere beszél majd aktuális munkáiról.

A BME Építészmérnöki Karának (ÉPK) vendégeként Ben van Berkel Streaming datas – twisted structures and forms in contemporary architectural design címmel tart előadást 2019. március 7-én 15:45 és 18:00 között a K épület 275-ös termében.

A világhírű holland építész az Amszterdami Rietveld Akadémián és a londoni AA-n tanult. 1988-ban alapította Caroline Bos-szal közösen amszterdami építész irodájukat, amely 1998-tól egy hálós struktúrában működő iroda-csoporttá alakult át UN, azaz "United Network" megnevezéssel.

Ben van Berkel a világ számos építész iskolájában oktatott és tartott előadásokat. A rotterdami Berlage Institute-nál (1992-1993), majd a londoni Architectural Association munkatársaként (1999) diplomaprojekteket vezetett. A Columbia University, a Princeton University és a Harvard University vendégprofesszoraként dolgozott, majd 2001-ben a frankfurti Städelschule tanáraként tervezést kezdett tanítani. 2011-ben Benvan Berkelt a Harvard Graduate School of Design „Kenzo Tange vendégprofesszorának” nevezték ki.

Ben van Berkel a Buro Happold Engineeringgel közösen nyerte meg az Új Duna-híd tervpályázatát tavaly áprilisban, az Újbuda és Csepel közötti kapcsolatot teremtő építmény komoly hatással lesz majd a két városrész struktúrájára és a várakozások szerint a Duna-partszakaszt is közelebb hozza az emberekhez.

Legismertebb munkái a folding építészeti témájával formált Möbius-ház, a rotterdami Erasmus-híd, az arnhemi pályaudvar és a stuttgarti Mercedes Benz Múzeum. Előadásában szól a legújabb tervezési munkák mellett a tervezőirodák hálós-csoportos működéséről és az adatvizualizáció szerepéről az építészetben.

Az előadás előtt Vukoszávlyev Zorán, a BME ÉPK Építészettörténeti és Műemléki Tanszék egyetemi docense, a Kortárs holland építészet című könyv szerzője tart rövid ismertetést a tervező nemzetközi építészeti szerepéről.

További információ az esemény Facebook-oldalán, valamint az Építészmérnöki Kar honlapján található.

– GI –
Fotó: epiteszforum.hu