Fergeteges hangulatot varázsoltak a színpadra a Műegyetem külföldi diákjai

Több mint félezer diák, érdeklődő és nagykövetségi képviselő töltötte meg a K épület auláját.

„Saját példából tudom, hogy az egyetem elvégzése rengeteg munkát igénylő, nem könnyű feladat, egyúttal azt is megtapasztaltam: a BME szellemisége egy egész életre szóló, szilárd alapot biztosít, amely a világ bármely pontján nagy értékkel bír – szólította meg a harmadik alkalommal megrendezett műegyetemi nemzetközi diákfesztivál megnyitójára érkezett hallgatókat, oktatókat és a nagykövetségekről érkező munkatársakat Nagy Balázs Vince nemzetközi rektorhelyettes, az esemény házigazdája, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették az est létrejöttét.

A BME a '80-as évektől kezdődően nyújt lehetőséget BSc, MSc és PhD fokozat megszerzésére angol nyelvű reguláris képzésben. Ilyen formában több mint ötezer hallgató kapott oklevelet az elmúlt években, és további háromezren iratkoztak be egy-két szemeszterre a mobilitási programok keretében, amelyek mindegyike kínál idegen nyelvű kurzusokat.

Ebben a félévben csaknem 2000-en vesznek részt angol nyelvű órákon az Erasmus-ösztöndíjas, valamint a 77 országból a költségtérítéses szakokra jelentkezőkkel együtt. Közülük az önfinanszírozó rendszerben körülbelül 600-an, Stipendium Hungaricum ösztöndíjasként 1000 főt meghaladóan tanulnak, míg az Erasmus-program diákjai majdnem 400-an vannak. A legtöbb, 100-100 főnél is magasabb számban Kína és Törökország küld fiatalokat, Iránból és Szíriából 80-80 főt fogad az egyetem, de sokan érkeznek Nigériából, Mongóliából, és Kazahsztánból egyaránt.

„Senki sem azért szereti a hazáját, mert nagyszerű, hanem mert az övé” – köszöntötte az ókori Seneca gondolataival a közönséget Horváth György, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) Környezetgazdaságtan Tanszék adjunktusa, az est moderátora és egyik szervezője. Munkájában segítségére volt Veres Anna nyelvtanár, a BME GTK Idegen Nyelvi Központ – Angol nyelvi csoport munkatársa is. A technikai lebonyolításra két mentor hallgató, Brenda Hernandez és Takács Péter figyelt.

A nagyszabású rendezvényen a Műegyetem képviseletében ott volt Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, Rátkai-Füzesi Adrien, a Rektori Kabinet Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának nemzetközi igazgatója, Vígh László Gergely oktatási igazgató, valamint több oktató, akik a program előtt fogadták a hazánkban akkreditált külképviseletek munkatársait. A résztvevők üdvözletüket küldték Józsa János rektornak, aki lelkes támogatója volt az eddigi rendezvényeknek, és aki akadályoztatása miatt ezúttal nem tudott eljönni.

A fesztivál megtartását a nagykövetségek is támogatták; a karnevált megtisztelték jelenlétükkel Abdelkader Dehendi algériai nagykövet, Vilayat M. Guliyev azeri nagykövet, Zaza Kandelaki grúz nagykövet, Zabihollah Naderi iráni nagykövet és felesége, Hammad Dahan, a Jemeni Köztársaság nagykövete, Zeneemyadar Batbayar mongol nagykövet, Manuel Hassassian palesztin nagykövet, Jakkrit Srivali thaiföldi nagykövet, Samia Ilhem Ammar tunéziai nagykövet, Nosratollah Aghamohammadi iráni konzul és felesége, Ratih Dewi, az indonéz nagykövetség ügyvivője és munkatársai, Zahid Hussain, a pakisztáni nagykövetség tanácsosa, Wu Hua, a kínai nagykövetség oktatási részlegének vezetője, Emil Rahimov, az azeri nagykövetség első titkára, Satish Kumar Khanna, az indiai nagykövetség titkára, Venkataraman Narayanaswamy, az indiai követség másodtitkára, Babalwa Makwati, a dél-afrikai nagykövetség harmadtitkára, továbbá Nana Khurtsilava, a grúziai nagykövetség asszisztense.

A rendezvény az idei évre kinőtte korábbi kereteit és a K épület aulájába költözött, amely így is zsúfolásig megtelt vendégekkel.

A műsort hazai előadók produkciói kezdték: fellépett a 2001-ben alakult Műegyetemi Néptáncegyüttes. Az előadást Almási Berta Csilla és Módos Máté koreografálták.

A 2013-ban alakult Mugunghwa tánccsoportot magyar hölgyek alkotják, akik hagyományos koreai táncokat adtak elő: Nevük Korea nemzeti virágára, a mályvacserjére utal.

A rendezvény összehozta a legkülönbözőbb kulturális hátterű országokból érkező fiatalokat: Kína, Grúzia, Indonézia, Tunézia, India, Kazahsztán, Mongólia, Azerbajdzsán, Brazília, Thaiföld, Mexikó és Pakisztán diákjai varázslatos hangulatot teremtettek táncukkal, énekükkel, valamint prózai történetmesélésükkel.

„A hallgatók ezúttal is rendkívüli lelkesedéssel készültek a produkciókra és rengeteget próbáltak” – árulta el a bme.hu kérdésére Balogh Valéria, a Rektori Kabinet Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának ügyvivő szakértője, a fesztivál ötletgazdája, aki idén is a szervezés motorja volt. A szakember kiemelte, a nagykövetségek munkatársai hatalmas segítséget nyújtottak munkájában, az előadások betanításában és a nemzeteket, bemutató standok kialakításában.

HA-GI
Fotó: Philip János