A BME PhD hallgatója nyerte a 2019-es SCIndikátor versenyt

Az országos tudománykommunikációs megmérettetés döntőjébe több műegyetemi fiatal is bekerült.

„A műanyagszennyezés áttörte a társadalmi ingerküszöböt. Az egyszer használatos műanyag legzöldebb alternatívája a biológiailag lebomló PLA. A megújuló erőforrásból, elsősorban keményítő tartalmú kukoricából előállított tejsav-polimerizátum életciklusa végén biomassza, víz és szén-dioxid keletkezik. Ez lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagok bomlásával felszabaduló üvegházhatást fokozó gázok. Természetes körülmények között azonban a PLA bomlási ideje is hosszú, akár 1000 év. Kutatásomban olyan komposztálási technológiát fejlesztünk, amely egy hónap alá képes csökkenteni a folyamatot. Emellett a keletkező szén-dioxid mértékét is nullához közelítő értékre szorítjuk vissza” – ecsetelte kutatási témáját a SCIndikátor verseny honlapján Lévay Krisztina, a BME gyógyszervegyész-mérnök doktorandusza, aki a téma megközelítését, az előadásmód érthetőségét, az előadó kiállását, kreativitását és szakmai elkötelezettségét vizsgáló zsűri döntése alapján a 2019-es Év SCIndikátora lett. A PhD hallgató a Zöld jövőkép – növényi alapú lebomló műanyag című előadásával az Év SCIndikátora üvegdíjban és 500.000 forint jutalomban részesült, emellett a Brain Bar különdíjasaként lehetőséget kap tudományos témájának prezentációjára a május végi fesztiválon a világ vezető gondolkodói, üzletemberei, tudósai és vizionáriusai körében, továbbá a National Geographic felajánlásából a magazin magyar nyelvű honlapján is bemutathatja kutatását a nagyközönségnek. (A fiatal kutatóval hamarosan interjút olvashatnak a bme.hu-n – szerk.)

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) harmadik alkalommal szervezte meg egyetemista és PhD hallgatók körében a rendkívül népszerű SCIndikátor programot. Az ingyenes képzés során kiválasztott kutatók személyre szabott mentorálás és csoportos tréningek keretében a közérthető kommunikáció, a szórakoztató előadás- és színpadi fellépés és a hatékony self branding alapjait sajátíthatták el.

A projekt célja, hogy felkutassa és bemutassa a tudomány új példaképeit, olyan egyetemistákat és PhD hallgatókat, akik a közönség számára izgalmasan és lebilincselően mesélnek tudományos és technológiai szenvedélyükről, kutatási területükről.

Az országos döntő egy tavaly november óta tartó felkészítő program végeredménye, amelyen a legkiválóbb természettudományi, műszaki, informatika és matematika szakos felsőoktatási hallgatók vettek részt és mérettettek meg folyamatosan.

A SCIndikátor 2019 döntőjén látványos science show keretében 3-3 percben mutatkozott be 13 fiatal kutató, akik tudományterületükről beszéltek a tudósokból, valamint profi kommunikátorokból álló zsűri és a nagyközönség előtt. A fenntartható energetikai modellektől a jutalmazó kutyakiképzésen keresztül a mindfulness módszerig számtalan érdekes témát hallhattak az érdeklődők közérthető és szórakoztató formában a szakma ifjú képviselőitől, ami után a bírálóbizottság a prezentációkat szakmai és kommunikációs szempontok szerint értékelte.

Különdíjat kapott Vajda Kitti, a BME TTK számítógépes és kognitív idegtudomány mesterszakos hallgatója. A tanuló az autizmussal élő emberek agyműködést kutatja és "saját élményű" játékokon keresztül teremt olyan helyzeteket, amelyekben a közönség megtapasztalhatja, milyen lehet ilyen fejlődési zavarral élni.

A tudománykommunikációs verseny döntőjébe bekerült Sánta-Bell Evelin, szintén gyógyszer-vegyészmérnök doktorandusz is (szakterület: biokatalízis, fehérjetisztítás, szelektív enzimrögzítés), továbbá Putti Krisztián, a BME GPK energetikai mérnök mesterszakos hallgató (szakterület: atomenergetika, nukleáris üzemanyagciklusok).

A díjazottak teljes névsora a SCIndikátor honlapján érhető el.

– GI –
Fotó: SCIndikátor