Nagy sikerrel zajlott le a 48. Műegyetemi Állásbörze és a 22. Külügyi Börze

141 kiállító több ezer állás-, gyakornoki és ösztöndíj ajánlata várta az érdeklődőket a BME K épületében.

„Leendő és tapasztalt mérnökök, valamint a munkáltatók közötti személyes kapcsolatfelvételre ad alkalmat évről évre hazánk legrangosabb állásbörzéje, amelyen koncentráltan vannak jelen a BME-n megszerzett tudással rendelkező szakembereket kereső vállalatok” – mondták a szervezők, hangsúlyozva, hogy a nagyszabású rendezvény népszerűsége töretlen: a korábbi esztendőkben tapasztaltaknak megfelelően idén is rengeteg érdeklődőre számíthattak. Elmondták még: a programot megelőző két hétben 10.000 látogató kereste fel a műegyetemi állásexpó honlapját , ám a pontos résztvevői létszámot az esemény nyitottsága miatt nehéz lenne megbecsülni. Több ezer fő jelezte a Facebookon keresztül, hogy eljön, a regisztrációkor 3000-et meghaladóan osztottak ki üdvözlő csomagot.

A helyszínre érkezők átfogó, friss és releváns információkat gyűjtöttek a meghirdetett pozíciókról, szakmai elvárásokról, egyéb karrierlehetőségekről a cégek jelenlévő kollégáival beszélgetve, mindeközben személyes benyomást tettek a munkaadókra, így akár kedvezőbb helyzetbe is kerülhettek a „hagyományos úton” jelentkezőkkel szemben.

Az őszi börzéhez képest több kiállító jelent meg az idei eseményen a néhány fős kis- és középvállalkozásoktól kezdve a több ezer embernek munkát adó multinacionális cégekig, amelyek hazai és külföldi állásokat is kínáltak a látogatóknak. A vállalatoknál foglalkoztatott felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya szektortól függően 10-100%, átlagosan pedig 87%.

A Műegyetemi Állásbörzén 118 standon várták a pályakezdőket, 131 helyen a tapasztalt munkavállalókat is, 100 cégnél pedig kifejezetten hallgatóknak szóló ajánlatok közül válogathattak az érdeklődők. Az előzetes felmérés szerint a jelenlévő munkáltatóknak legnagyobb számban villamosmérnökökre (90 kiállító), informatikusokra (81 kiállító) és gépészmérnökökre (79 kiállító) volt szükségük, de az egyéb végzettséggel rendelkezők is számíthattak különleges szakmai lehetőségekre. 54-56 kiállító biztosított pozíciókat közgazdasági és pénzügyi területen, míg műszaki menedzsert 59, mechatronikai mérnököt 56, logisztikai mérnököt 43, közlekedésmérnököt 39, vegyészmérnököt 30 cég keresett, az építő- és építészmérnökök több mint 60 munkáltató kínálatát nézhették át. A kevésbé keresett bölcsész, természettudományi és jogi végzettségűek is több mint 20 cég hirdetéseiből szemezgethetett. Érdekesség, hogy 41 kiállító olyan munkákra várta a jelentkezőket, amelyekhez nem kért szakképzettséget. A rendezvényen jól látszott: egyre közkedveltebbek a gyakornoki programok, mert kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a hallgatók megfelelő rutint szerezhessenek, még mielőtt főállást vállalnak. (A rendezvényt követően az álláskínálatok továbbra is elérhetőek a Műegyetemi Állásbörze honlapján - szerk.)

A BME Hallgatói Szolgáltatások Igazgatóság (HSZI) a rendezvényt megelőző Felkészítő Napokon, míg a börze idején a Központi épületben működtetett Felkészítő Szinten a sikeres álláskeresést támogató ingyenes, egyéni tanácsadással és előadásokkal segítette a leendő munkavállalókat. A gyakorlatorientált, interaktív események, így a tréningek, workshopok, illetve a személyes beszélgetések sokkal népszerűbbek a hallgatók körében - tudtuk meg. A karrier coaching, az önéletrajzírással kapcsolatos egyeztetések, a grafológiai elemzés és a stílustanácsadás mind-mind teltházas programelemek. 

A Műegyetemi Állásbörzével egy időben rendezte meg a Hallgatói Külügyi Testület (HKT) a 22. Külügyi Börzét, amelynek célja volt, hogy összegyűjtse és bemutassa a külföldi kutatói és tanulmányi ösztöndíjakat, pályázati, szakmai gyakorlati, nyári munkalehetőségeket és nyelvtanfolyamokat – az Egyesült Államoktól Ausztráliáig a BME hallgatói számára. A Központi épületben felállított standokon a hallgatói szervezetek tagjaitól és a külföldön már tapasztalatot szerzett diákoktól is kérdezhettek a látogatók.

A szervezők tájékoztatása szerint a következő Műegyetemi Állásbörzét 2019. október 9-10. között rendezik meg.

TZS-GI
Fotó: Takács Ildikó