A szuperszámítógépektől az intelligens parkolásig

Idén is a Műegyetemen rendezik Magyarország legnagyobb, kizárólag egyetemi hallgatók által rendezett éves technológiai eseményét.

Az informatikai és a villamosmérnöki szakma meghatározó ipari szereplői gyűlnek össze, hogy bemutassák területük legújabb fejlesztéseit, innovációit 2019. április 16-án 12 órakor a XVI. Simonyi Konferencián. A BME I épületében – a dékáni szünetben – zajló ingyenes programokra sok előadó már úgy tér vissza, mint korábbi szakkollégista: vannak, akik két éve még maguk is szervezők voltak, most viszont a startupok világáról prezentálnak, és van, aki a UX fejlesztéseivel New York-tól Shanghai-ig milliók életét teszi könnyebbé. Mellettük hagyományosan a Szakkollégium jelenlegi tagjai is számos izgalmas témával érkeznek: idén Sgánetz Bence beszél a modern térhangzás hardveres és szoftveres kialakításáról.

A konferenciára Gyires-Tóth Bálint, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék adjunktusa, az NVIDIA minősített oktatója és hazai egyetemi nagykövete szervezésével Münchenből érkezik az NVIDIA business development menedzsere, aki a RAPIDS és DGX-2 mesterséges intelligencia rendszerek segítségével mutatja be, hogyan tudjuk a mai technológiákkal a leggyorsabb gépi tanulási rendszereket létrehozni. Az AI hazai szakértője, a DMLab vezető partnere pedig a népszerű data science megoldások kiaknázásáról, az ezekre építhető alkalmazásokról tart előadást.

A Vodafone IoT & Business Development magyarországi és csehországi vezetője gyakorlati példákon keresztül szemlélteti, milyen új lehetőségeket jelentenek a Narrowband-IoT technológiák, elkalauzolja vendégeket az okos parkolás világába, és ezt kiegészítve más előadóktól az intelligens járművek szenzoradatainak feldolgozásáról, valamint az ezekhez kapcsolódó biztonsági kérdésekről is hallhatunk.

Mivel a mérnöki szakma nem áll meg a technológiák ismereteknél, a rendezvény két előadótermében párhuzamosan futó előadások közt helyet kapnak majd a projektmenedzserek szerepéről, az okos oktatásról és az adatvizualizációról szóló prezentációk is.

A konferencia keretében egy expo is megtekinthető lesz, ahol a támogató cégek és a Simonyi Károly Szakkollégium szakmai körei mutatják be munkájukat. Az érdeklődők az egyetemisták szemén keresztül bepillantást nyerhetnek a kar kollégiumában zajló informatikai és elektronikai fejlesztésekbe, stúdiótechnikai, design- és arculattervezési munkákba.

A részletes program elérhető az esemény honlapján, ahol az ingyenes regisztrációra is lehetőség nyílik, a szerencsés résztvevők értékes nyereményekkel, köztük egy ultrawide monitorral gazdagodhatnak.

– GI –
Fotó: Philip János