Műegyetemi sportszenzáció Dél-Amerikában

Több mint 40 országot maga mögé utasítva a világ legjobbja lett a BME-s hallgatókból álló kispályás futballcsapat a Neymar Junior nevével fémjelzett nemzetközi tornán.

„Jöttünk, láttunk és nem hittünk, hogy győzhetünk! Teljesült az álmunk, amire egy éve vártunk. Fürdünk a sikerben és nagyon élvezzük” – osztotta meg a Zsírkréták kispályás műegyetemi futballcsapat nevében Fábián Gábor csapatkapitány, a BME Gépészmérnöki Karán (GPK) nemrégiben diplomát szerzett gépészmérnök. A sportolók idén már címvédő magyar bajnokként utazhattak Brazíliába a Red Bull Neymar Jr's Five kispályás labdarúgóverseny nemzetközi döntőjére, ahol jócskán túlteljesítve a tavalyi legjobb 16 csapat közé jutást, a fiatalok 41 országot maguk mögé utasítva megnyerték a tornát. (A 2018-as versenyről és a felkészülésről a bme.hu egy korábbi cikkében számolt be – szerk.)

Idén negyedik alkalommal hívta meg a világ legjobb amatőr kispályás futballozóit Neymar, a PSG brazil világklasszisa. A Red Bull Neymar Jr's Five labdarúgó-bajnokság fordulóin a szabályok a grundfoci stílusát tükrözik, amelyet a sportoló gyerekkorában is játszott Sao Paulo utcáin.

Az 5 fős, kapus nélküli csapatok mérkőzése legfeljebb 10 percig tarthat a 15x25m-es pályán. Ha az egyik fél gólt kap, akkor elveszíti egyik focistáját. A meccs tehát az idő lejárta előtt is befejeződhet, ha valamelyik csapatnak elfogynak a játékosai.

„A tavalyi nemzetközi finálé után a reptéren úgy búcsúztunk el egymástól, hogy jövőre újra megpróbáljuk együtt” – árulta el a csapatkapitány a társai tervéről. A fiatalok a BME Futsal csapatának tagjai, egy éven át közösen készültek a Red Bull Neymar Jr's Five hazai döntőjére. Márciustól heti egyszer, júniustól már dupla annyiszor edzettek, egyetemi társaik segítségével az emberelőnyös és az emberhátrányos helyzeteket is gyakorolták. Idén 5 országos selejtezőt rendeztek a szervezők a csaknem 300 induló csapatnak, majd végigküzdve a tornát a Zsírkréták egy utolsó jól sikerült hajrá segítségével megnyerte a magyarországi versenyt. „A mi csapatunk az első és az egyetlen, amelyiknek sikerült dupláznia az országos bajnoki címet” – árulta el Fábián Gábor.

A 2019-es Neymar's Five világdöntő nyertes magyar csapatának tagjai:

Andorka Kristóf - BME VBK, gyógyszervegyész-mérnök MSc (végzett 2019 nyarán)
Dudás Dániel - BME GPK, energetikai mérnök BSc (végzett 2019 telén)
Fábián Gábor - BME GPK, gépészmérnök MSc (végzett 2018 nyarán)
Fábián Máté - Óbudai Egyetem, gépészmérnök BSc (végzett 2019 telén)
Kalocsay Károly - BME GTK, műszaki menedzser BSc (2017-ben végzett)
Rónaszéki Botond – középiskolai tanuló

„A stíluson nem változtattunk, továbbra is a nagyon fegyelmezett, sokpasszos, keveset cselező játékra törekedtünk, különösen fontos szerepet szánva a védekezésnek. Ha támadást követően mégsem találtunk be az ellenfél kapujába, úgy labdajáratással történő réskeresés helyett inkább ráemelésekkel próbáltuk hibára késztetni a másik csapat tagjait. Figyeltünk a taktikaváltásra is, nem akartunk úgy járni, mint tavaly, amikor az argentin csapat 'kifigyelte' a technikánkat” – osztotta meg a mérkőzések módszertani kulisszatitkairól Fábián Gábor.

A brazíliai döntőben Angolával (HUN-Angola 5:0), Luxemburggal (HUN-Luxemburg 1:0), Spanyolországgal (HUN-Spanyolország 5:0) és Indiával (HUN-India 1:2) kerültek egy csoportba a magyar fiatalok. A fordulót csoportelsőként 3 győzelemmel és 1 vereséggel zárták. A következő körben az ügyes, de fegyelmezetlen házigazda brazil válogatottal játszottak, 5:0-s győzelmet aratva dél-amerikaiak fölött.

Ezt az eredményt megismételték a japánok ellen is. Az elődöntőben Románia volt az ellenfelük: letámadásból sikerült több gólt szerezni ellenük, majd a sikert sikerre halmozva 5:0-ra hozták a meccset. A Zsírkréták a fináléban a csoportmérkőzésekből már ismerős spanyol összeállítással küzdöttek, akik ezúttal nehezebb ellenfélnek bizonyultak: az első percekben nagyon beszorították a műegyetemi csapatot, és nem sokon múlt, hogy hátrányba kerüljenek.

Végül 6 perc után a mieink egy kipattanó labdát elkapva gólt rúgtak, majd egy sikeresen hálóba juttatott büntető következett, így már a meccs végéig megtartották az előnyüket, és megnyerték a végső küzdelmet is.

„Mentálisan nagyon nehéz volt a brazil döntőben egy olyan csapat ellen játszani, amelyet az előző nap könnyedén vertünk. Féltünk a taktikaváltástól, attól, hogy kiismertek minket. Szerencsére stabil volt a védekezésünk, egyszerűen nem engedtük, hogy betaláljanak a hálónkba. Igyekeztünk jól kezelni és leplezni a stresszt, de a fináléban minden egyes megszerzett gólnál már elképesztő érzelmek szabadultak fel. Nagyszerű érzés, hogy végig összetartó csapatként, együtt gondolkodva játszottunk” – fogalmazott a végső csatának küzdelmes perceiről a csapatkapitány.

A fiataloknak nagy álmuk vált valóra azzal, hogy átvehették az olimpiai bajnok brazil labdarúgó Neymar Jr-tól a több mint 15 kilogrammos vándorserleget, amely egy évig a műegyetemi fiatalok polcát díszíti, ezen felül kaptak egy VIP meccsnézéssel egybekötött hosszú hétvégét is a focista csapatánál. „Megfogadtuk: ha a versenyben az élen végzünk, olyan hajat csináltatunk, mint Neymar aktuális divat szerinti viselete. Amikor megláttuk a hidrogénezett szőke haját, bevallottuk neki, hogy ezt azért nem vállaljuk” – anekdotázott derűsen Fábián Gábor.

A brazil futballsztár egyébként megdicsérte a magyar fiatalok taktikus és fegyelmezett játékát, majd gratulált a legjobbaknak. A győztesek a nap levezetéseként Neymarral és barátaival játszottak egy barátságos meccset, ezt végül a futballklasszis és társai 3:2-re nyerték.

A döntő után rengetegen gratuláltak a Zsírkrétáknak, sokan élőben követték az interneten a nemzetközi finálé alakulását. Idehaza is jelentős sajtóvisszhangot kapott az elsöprő siker, a fiatalok folyamatosan interjút adnak a különböző magyarországi médiumoknak. „Büszkék vagyunk az elért teljesítményünkre, de ez nem sikerült volna a családunk, barátaink és az egyetem támogatása nélkül, utóbbi helyszínt biztosított az edzéseinkhez. Néhány napon belül szeretnénk együtt ünnepelni a családunkkal és azokkal, akik segítették a felkészülésünket” – árulta el a hazatérés utáni történésekről Fábián Gábor. Hozzáfűzte: elképzelhető, hogy jövőre újból indulnak a tornán, ám akkor várhatóan már egy másik formációval, lévén néhány csapattag már túlkoros lesz a jelenleg érvényes versenyszabályok szerint.

TZS-GI
Fotó: Red Bull Neymar Jr's Five
Kiemelt kép forrása: Red Bull Neymar Jr's Five