BME-s oktatót választott tagjává a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia

Az 1960-ban alapított párizsi székhelyű szervezet testületébe elsőként került be műegyetemi oktató.

„A tagság elnyerése végső soron elismerése a tanszékünkön zajló munkának és a magyar űrkutatás eredményeinek is” – hangsúlyozta a bme.hu kérdésére Bacsárdi László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tudományos munkatársa, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) alelnöke, miután a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (angolul International Academy of Astronautics, IAA) műszaki tudományok osztályának levelező tagjává választották. „A rakétahajtásoktól kezdve a számomra különösen érdekes űrkommunikációig nagyon sokféle ötletet vitatnak meg ebben a szekcióban, amely foglalkozik a széles körű mérnöki javaslatok kidolgozásával is. A részvételem segítheti a Műegyetemet abban, hogy az eddigieknél is aktívabban kapcsolódjon be a különböző űrprojektekbe – árulta el a szakember, hozzátéve: „a Németországban évek óta szervezett kisműholdas konferenciasorozatban a műegyetemi fejlesztések immáron nagyobb hangsúllyal mutatkozhatnak be, egyúttal Magyarország esetében a többszöri sikertelen pályázást követően most felcsillant a remény egy nemzetközi bolygóvédelmi konferencia megtartására; mivel ennek szervezését a mi részlegünk felügyeli, munkámmal törekedni fogok a hazai rendezés elnyerésének segítésére” . Elmondta még, az új tisztség révén arra számít, hogy kapcsolata az akadémiával szorosabbá válik, meghívják majd különböző konferenciák szervezőbizottságába, ahol kamatoztathatja jelenlegi tudását, és tudományterületén bővítheti kapcsolati hálóját.

A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia 1960-ban alakult meg Kármán Tódor kezdeményezésére. Az ENSZ által 1996-ban elismert független nemzetközi szervezet célja az űrtevékenység fejlesztésének előmozdítása, és azon egyének szakmai teljesítményének elismerése, akik a tudomány és a technika űrkutatáshoz kapcsolódó ágaiban jelentőset alkottak. Székhelye Franciaországban található. Az IAA négy szekcióban (alaptudományok, műszaki tudományok, élettudományok, társadalomtudományok) választja meg tagjait: számuk több mint 80 országot képviselve eléri az 1300 főt. A nemzetközi tudományos összefogás segítésére szimpóziumokat, tanácskozásokat szervez, kiadványokat jelentet meg. Ezek egyike az Acta Astronautica című szakfolyóirat. Az elmúlt évtizedek során több nemzeti tudományos akadémiával alakított ki együttműködést. A szervezetnek 2019 nyaráig hat magyar tagja volt (1 tiszteleti, 4 rendes és 1 levelező tag), ez a szám idén ősztől 1 fővel növekszik. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tagjainak kezdeményezésére a 2019 nyarán lezárult tagválasztási eljárás során lett az IAA műszaki tudományok osztályának (egyik legfiatalabb) levelező tagja, a szervezet első műegyetemi oktatója Bacsárdi László.

Bacsárdi László fő kutatási területe a műholdas kvantumkommunikáció, aktív résztvevője a hazai kvantumtechnológiai kiválósági projektnek, neve számos nemzetközi együttműködéshez kapcsolódik. Tagja az 1951-ben alapított Nemzetközi Asztronautikai Szövetség űrkommunikáció szakbizottságának, és tudománykommunikációs felelőse egy európai űrkvantumtechnológiai kutatási együttműködésnek, a COST Quantum Technologies in Space projektnek.

Bacsárdi László kvantuminformatikus 1982-ben született Sopronban, a Műegyetemen végzett mérnök-informatikusként és ott védte meg doktori disszertációját is, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársa, ezzel párhuzamosan a Soproni Egyetemen a gazdaságinformatikus képzést gondozó Informatikai és Gazdasági Intézet oktatója. 2012-2016 között az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) hazai képviselője, 2016-2018 a szervezet nemzetközi vezetőségi tagja volt. 2017-ben elnyerte a fiatal kutatóknak adható legrangosabb nemzetközi űrkutatási elismerést, az IAF Young Space Leadership Awardot – ő az első magyar díjazott. 2009-2018 között a MANT főtitkára, 2018-tól a szervezet alelnöke. Ugyanettől az évtől a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Távközlési szakosztályának elnöke.

Több mint 100 tudományos publikációja van és számos ismeretterjesztő cikke jelent meg. Munkáját 2005-ben Sopron városa „Sopron Ifjú Tehetsége” kitüntetéssel, 2008-ban az űrkutatásért felelős minisztérium „Magyar űrkutatásért emlékéremmel” , 2015-ben a Magyar Tudományos Akadémia „VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója” díjjal, az Space Generation Advisory Council 2014 novemberében és 2016 márciusában pedig A hónap embere díjjal ismerte el. 2018-ban átvehette a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Puskás Tivadar-díját illetve a MANT Fonó Albert-díját, és ugyanebben az évben tiszteleti tagjává választotta a Műegyetemen működő Egyetemi Kozmosz Kör.

Bacsárdi László akadémikusi oklevelét 2019 októberében veheti át a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia ünnepi rendezvényén, amelyet a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszussal egyidejűleg szerveznek meg Washingtonban.

HA-GI
Fotó: Philip János