A régiós műszaki egyetemekkel azonos helyezést ért el a BME a QS világranglistáján

A diplomások munkaerőpiaci keresettségének eredményei alapján a világ elsõ 500 felsõoktatási intézménye között van a Műegyetem. Jeles pozícióját 2018 óta tartja.

A brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsorkészítõ cég – a szakterületi és regionális rangsorok közreadásán túl – olyan, a felsõoktatás világában fontos mérõszámokat is külön vizsgálat tárgyává tesz, mint a végzettek foglalkoztathatósági eredményei és kilátásai. A most megjelent Graduate Employability Rankings 2020 célja, hogy a diákok ennek segítségével is összehasonlíthassák a legjobbnak talált 500 egyetem teljesítményét.

A magyar felsõoktatási intézmények közül ketten kerültek a legjobb félezer egyetem közé: a BME és az ELTE is a 301-500. helyet szerezték meg. A szomszédos, illetve visegrádi országok eredményeit vizsgálva is jónak számít a Mûegyetem helyezése, a meghatározó mûszaki társintézmények közül csupán egy került elõkelõbb helyre, a Brno University of Technology.

Régiós műszaki egyetemek helyezései:

Csehország: Brno University of Technology

201-250.

Ausztria: Graz University of Technology

301-500.

Csehország: Czech Technical University in Prague

301-500.

Lengyelország: Warsaw University of Technology

301-500.

Szlovákia: Slovak University of Technology in Bratislava

301-500.

A vizsgált felsõoktatási intézményeknek adható pontszámok öt, gondosan kiválasztott mutatóból állnak (a munkáltatók körében elért hírnév, az adott intézményben végzett, kiemelkedõ eredményt felmutató öregdiákok, a munkáltatói partnerség karonkénti aránya, a munkáltatók és hallgatók közötti kapcsolatok, valamint a végzettek foglalkoztatási aránya). A rangsor készítõi az indikátorok súlyozásának meghatározásakor arra is törekedtek, hogy minél kevésbé támaszkodjanak az intézményi adatszolgáltatásra.

A rangsor élén a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, utána következik a Stanford University, a University of California (UCLA), a University of Sydney és a Harvard University.

– GI –