49. Műegyetemi Állásbörze: több ezer fiatal személyesen találkozhatott a munkaadókkal

Számos kiállító ajánlatából válogathattak a hallgatók, a pályakezdők és a már tapasztalt szakemberek két napon keresztül Magyarország legnagyobb egyetemi karrierfórumán.

„Nőttek az álláskeresők elvárásai: a fizetési igények mellett a szakmai fejlődés, a cég általános megítélése, kultúrája, rugalmassága és a home office lehetőségek figyelembevételével döntenek a fiatalok” – árulták el a 140 kiállítóval és – a kiosztott látogatói csomagok száma alapján becsült – 4-6000 érdeklődővel megtartott 49. Műegyetemi Állásbörze rendezői a programhoz kapcsolódó tapasztalataikat a bme.hu-nak.

Az előző évekhez hasonlóan idén is a villamosmérnökök iránti igény volt a legnagyobb, számukra 83 standon kínáltak pozíciót, informatikusokat 80, míg gépészmérnököket 67 helyen vártak. „Évek óta e három terület a legnépszerűbb a börzéken” – vélekedtek a rendezők, hozzátéve, hogy közgazdasági és pénzügyi területen elhelyezkedő kollégát 56-44 vállalat, műszaki menedzsert 53 cég keresett, míg a mechatronikai mérnök oklevéllel rendelkezők 47 munkaadó ajánlata közül válogathattak. A logisztikai, közlekedésmérnöki és vegyészmérnöki végzettségűek 37-25-26 kiállító hirdetéseit nézhették meg, az építőmérnökök 25, az építészmérnökök 24, a bölcsész, természettudományi és jogi végzettségűek pedig csaknem 20 helyen érdeklődhettek célirányosan. Azoknak sem kellett sokáig bolyonganiuk, akiknek nem volt meg a szükséges szakképzettség, számukra 34 vállalati partner biztosított karrierlehetőséget.

„Egyre elterjedtebbek a részmunkaidős pozíciók és a gyakornoki programok, amelyek kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy a fiatalok megfelelő rutint szerezzenek” – jegyezték meg a szervezők. A kiállítók közül 104 standon várták a friss diplomásokat, és csaknem ugyanennyi helyen a gyakorlattal rendelkező munkavállalókat, míg 86 cégnél kifejezetten hallgatóknak szóló ajánlatokat tették közzé. A legtöbb álláslehetőség leírása online, a Műegyetemi Állásbörze honlapján elérhetővé vált, így az érdeklődők előzetesen is tanulmányozhatták a kínálatot. „Házhoz jöttek a legkiválóbb lehetőségek, amelyek felől a jelenlévő cégek képviselőit – köztük tapasztalt szakembereket és pályakezdőket – is kérdezhették a fiatalok a pozíciókról. A BME Hallgatói Szolgáltatások Igazgatósága (BME HSZI) a sikeres álláskereséshez nélkülözhetetlen felkészülést, próbainterjúkat, önéletrajz tanácsadást, grafológiai elemzést és coachingot biztosított a börzén. E programok népszerűsége töretlen, folyamatosan teltházasak a szakmai kurzusok” – jelentették ki a rendezők.

A kiállítói paletta nagyon széles: a néhány fős mikrovállalattól a több tízezer főt foglalkoztató multinacionális cégekig képviseltették magukat a BME állásexpóján. Ezeknél a munkaadóknál a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya szektortól függően 8–100% közötti, átlagosan 64%.

A tavalyinál több pulttal várták a külföldi továbbtanulás vagy szakmai gyakorlat, munkavégzés iránt érdeklődőket az állásbörze testvérrendezvényén, a 23. Külügyi Börzén. A Központi épületben megszervezett esemény célja, hogy a fiatalok olyan külföldi lehetőségekkel ismerkedjenek meg, amelyek révén alkalmuk nyílik az idegennyelv-tanulásra, egyúttal új szakmai és soft-skill képességekre tehetnek szert az eddigi tanulmányaik kiegészítéseként. A kiállítók között szerepeltek nyelvi és nemzeti intézetek, amerikai táborokba toborzók, távegyetemet és ösztöndíjprogramot hirdető nemzetközi diákszervezetek. „Több olyan szakmai partnerünk is volt idén, akik újként vagy néhány éves szünet után visszatérő vendégként érkeztek a programra” – mondták a szervezők, akik e tendenciát folytatva jövőre tovább bővítenék az expón megjelenők körét.

„Elégedettek vagyunk mindkét eseménnyel, tartottuk az előző évek magas szakmai és szolgáltatási színvonalát. Bízunk benne, hogy sok fiatalnak nyújtottunk támogatást és segítséget életük egyik legfontosabb állomása, a munkaerőpiacra történő kilépés előtt” – összegezték a szervezők, akik elárulták azt is, hogy számos különleges programmal készülnek majd a tavaszi, 50. jubileumát ünneplő Műegyetemi Állásbörzére.

TZS-GI
Fotó: Takács Ildikó