Egy bolyban a régiós műszaki egyetemekkel a THE tematikus felsőoktatási rangsorában

A 900 felsőoktatási intézményt tartalmazó tudományterületi listán megtartotta tavalyi pozícióját a BME.

Nemzetközileg is magas színvonalú mérnökképzései révén ismét bekerült a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Times Higher Education World University Rankings 2020 by subject: Engineering & Technology elnevezésű összeállításába, ami a magyar felsőoktatási intézmények közül csak kettőnek sikerült (a másik a Debreceni Egyetem).

Az ismert brit felsőoktatási rangsorkészítő Times Higher Education (THE) már megjelentette idei, globális listáját, jelenleg a tudományterületi rangsorait teszi közzé. A most publikált összesítésben – amelyben vizsgálták az építő- és gépészmérnöktől a vegyész- és villamosmérnöki területeket – a teljesítménymutatók öt szempont szerint alakultak: oktatás (30%), kutatás (30%), hivatkozások (27,5%), nemzetköziség (7,5%) és az iparból származó bevétel (5%).

A táblázat szerint a Műegyetem őrzi pozícióját: idén is a 601-800. helyen szerepel, ahogyan számos jeles műszaki felsőoktatási intézmény a régióban, így például a Brno University of Technology (Csehország); a Gdańsk University of Technology (Lengyelország); a Lviv Polytechnic National University (Ukrajna), a University of Maribor (Szlovénia); a Polytechnic University of Timişoara (Románia), vagy a University of Zagreb (Horvátország).

A rangsort a California Institute of Technology vezeti, amely után a Stanford University, a University of Cambridge, a Harvard University és a University of Oxford következik.

– GI –