100 helyet javított a BME a THE legfrissebb tudományterületi listáján

A 720 felsőoktatási intézmény helyezését tartalmazó összeállításba mindössze négy hazai egyetem került be.

A 401-500. helyet szerezte meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a neves brit felsőoktatási rangsorkészítő Times Higher Education (THE) World University Rankings 2020 by subject: social sciences tematikus listáján, amelynek elkészítéséhez a vizsgált felsőoktatási intézményekben a kommunikáció és médiatudomány, a politológia és nemzetközi tanulmányok, a szociológia és a földrajz oktatása, kutatása is fontos szerepet játszott. A Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem a 301-401. helyen szerepel, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 501-600. helyen végzett.

A szomszédos és visegrádi országok műszaki egyetemeinek eredményeit tekintve a BME megelőzi a következő felsőoktatási intézményeket: Masaryk University; Palacký University Olomouc; Adam Mickiewicz University, Poznań; AGH University of Science and Technology; University of Warsaw; University of Ljubljana, Mendel University in Brno.

A most közzétett THE társadalomtudományi lista készítői ugyanazokat a szigorú teljesítménymutatókat használták, amelyeket a globális rangsoraikban, de a súlyozást az egyes szakterületek sajátosságaihoz igazították. A társadalomtudományok esetében a szempontrendszert öt területre osztották: oktatás, kutatás, hivatkozások, nemzetköziség, és az iparból származó bevétel. A Műgyetem pontjaival a hivatkozások kategóriában szerepelt a legjobban.

A rangsor élén a Massachusetts Institute of Technology áll, a második a University of Oxford, a harmadik a Harvard University, a negyedik a Stanford University, az ötödik pedig a University of Cambridge.

– GI –