Tovább javított pozícióján a BME a hazai felsőoktatási rangsorokban

A HVG felmérésének történetében minden eddiginél előkelőbb helyet szerzett a BME, a Figyelő listáján pedig az egyes tudományterületi összesítésekben teljesített kiválóan az intézmény.

HVG rangsor – Diploma 2020

A tavalyinál jobb, immáron dobogós helyen végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a HVG rangsor – Diploma 2020 kiadványában, amely minőségi szempontok figyelembevételével készül a hazai alap- és mesterképzési szakok rangsorának, a felsőoktatás aktuális állapotának alapján, az Oktatási Hivatal adatainak felhasználásával, bemutatva a jelenlegi felvételi követelményeket és képzésjellemzőket egyaránt.

A Műegyetem felfelé menetelése tovább folytatódik: 2018-ban a 6., 2019-ben 4., míg idén már a 3., azaz a HVG felmérésének történetében minden eddiginél kiválóbb helyen végzett a BME az intézmények összesített listáján. Javított pozícióján a hallgatók kiválósága tekintetében: a friss rangsorban már a Műegyetem volt a második ezen a területen, ami újabb előrelépés a tavalyi bronzéremhez képest. Az oktatók kiválósága terültén három helyet is javított az intézmény: a 7. helyezés a legjobb eddigi eredmény ezen a részterületen.

Több kar esetén is javuló tendencia figyelhető meg: a Természettudományi Kar a 10-ről a 8. helyre lépett elő, a Gépészmérnöki Kar a tavalyi 14-ről most 10., a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 11 helyet javítva a 34. lett, míg a Villamosmérnöki és Informatikai Kar megőrizte pozícióját és a 9. a táblázatban.

Az összesített és intézményi kari rangsorának összeállításánál figyelembe veszik egyebek mellett az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvételt nyertek pontátlagát, a nyelvvizsgával rendelkezők számát, a tanulmányi versenyen helyezést elérőket, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók, továbbá az egy (tudományos fokozattal rendelkező) oktatóra jutók hallgatók arányát, egyúttal sokat nyom a latba az MTA-fokozattal rendelkező tanárok száma.

A BME karai a vizsgált karok összesített rangsorában

(az adatok forrása: HVG rangsor – Diploma 2020, zárójelben a tavalyi helyezések – szerk.)

Rang Műegyetemi Kar
7. (6.) Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK)
9. (9.) Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK)
8. (10.) Természettudományi Kar (TTK)
10. (14.) Gépészmérnöki Kar (GPK)
18. (17.) Építőmérnöki Kar (ÉMK)
28. (22.) Építészmérnöki Kar (ÉPK)
34. (45.) Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK)
67. (64.) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK)

Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2020

2019-ben állította össze a Figyelő a területenként megállapított rangsor mellett az intézményi abszolút listát, amelyen a BME a 3., tartva tavalyi pozícióját. Az egyes részterületek közül a Műegyetem a gazdaságtudományok, az informatika, a műszaki képzés, valamint a társadalom- és a természettudományok terén érintett.

Kiválóan teljesített, ezért előbbre rangsorolták a Villamosmérnöki és Informatikai Kart informatikai és műszaki területen, javított helyezésén az Építészmérnöki Kar, míg megőrizte előző évi helyezését gazdaságtudományok terén a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, műszaki területen a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, az Építőmérnöki Kar, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Utóbbi a társadalomtudományok terén eredményesebb lett, míg a természettudományok tekintetében továbbra is a TTK az országos vezető.

Helyezések képzési területenként

(az adatok forrása: Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2020 – szerk.)

Képzési terült Kar Eredmény
informatikai VIK 1. (2.)
műszaki VIK 1. (3.)
természettudomány TTK 1. (1.)
műszaki GPK 2. (1.)
műszaki ÉPK 3. (4.)
társadalomtudomány GTK 4. (5.)
gazdaságtudományok GTK 5. (5.)
műszaki VBK 5. (5.)
műszaki ÉMK 6. (6.)
műszaki KJK 7. (7.)
műszaki GTK 11. (11.)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetése kiemelten kezeli az intézmény hazai és nemzetközi rangsorokban elfoglalt szerepét, amely egyebek mellett fontos mérlegelési szempont lehet a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára döntésük meghozatalában. A BME mind oktatási, mint szakmai továbbképzési lehetőségeiben a magas színvonalra törekszik és a gyakorlatban is hamar kamatoztatható ismereteket nyújt a fiataloknak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem további rangsorokban elért helyezéseiről a bme.hu aloldalán találhatók további részletek.

Még több információ a Műegyetem frissen elkészült Felvételi kalauz 2020 c. kiadványában olvasható, amely elektronikusan is elérhető a bme.hu aloldalán . A összeállításban bemutatkozik a BME valamennyi kara és választható képzései, részletek olvashatók a karon elérhető szakmai továbbképzési és ösztöndíj-lehetőségekről, továbbá a hallgatói közéletről, a műegyetemi versenycsapatokról, sportkörökről, kollégiumokról és a diákokat segítő egyetemi szervezeti egységekről, mint például a Hallgatói Szolgáltatások Igazgatósága (HSZI).

– GI –
Bélyegkép forrása: pixabay.com