"Nemzetközi szinten is élen járunk a polimertechnológiai kutatásokban”

A világ legnevesebb műanyagipari szakkiállításán képviselte a Műegyetemet a GPK Polimertechnika Tanszék, amelynek szakemberei új ipari együttműködésekről is tárgyaltak Németországban.

„A rendezvényt magát és a standunkat egyaránt nagy érdeklődés övezte: számos pozitív visszajelzést, sok gratulációt kaptunk hazai és külföldi partnereinktől, látogatóinktól. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Kovács József Gábornak, aki nélkül nem jöhetett volna létre az eseményen való megjelenésünk. Alapvetően tőle származik a kinti bemutatkozásunk ötlete, mi korábban nem is mertünk ilyen nagyot álmodni. Most hazatérvén elmondhatom, hogy minden tervünket sikerre vittük, amelyek kollégánk elszántsága és kitartó, áldozatkész munkája nélkül nem valósulhattak volna meg. A részvételünk ezen a fontos szakmai találkozón megerősített minket abban, hogy a nemzetközi porondon versenyképesek vagyunk és büszkén mondhatom, hogy a szakterületünkön belül minden tekintetben a világ élvonalában járunk” – mondta Bárány Tamás, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Polimertechnika Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, miután a szervezeti egység kiállítóként érkezett a düsseldorfi „K 2019” elnevezésű seregszemlére. „Munkatársaimmal számos hazai (Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program, Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések), európai uniós és egyéb nemzetközi projekten dolgozunk együtt. Az egyik NVKP pályázat keretében, a HD Composites Zrt. vezette konzorciummal (Econ Engineering Mérnöki, Szolgáltató Kft., MTA TTK) végzett feladataink gyümölcseként elnyertük a világ legjelentősebb kompozitipari kiállítása, a párizsi JEC Innovációs Díját, amire nagyon büszkék vagyunk”. (Az elismerés jelentőségéről a bme.hu egy korábbi cikkében számolt be – szerk.)

A BME GPK Polimertechnika Tanszék standja a kiállítás megnyitója előtt

A „K” kiállítást 1952 óta rendezik meg háromévente Düsseldorfban, a neve pedig a német Kunststoff (műanyag) és a Kautschuk (kaucsuk) szavakat takarja. A rendezvényen bemutatkoznak különféle alapanyagok, segédanyagok, kompozitok, félkész termékek, műszaki alkatrészek, valamint gépek és berendezések a műanyag- és gumiipar számára.

A kiállítás kimagasló hírnévre és nemzetközi érdeklődésre tett szert, az iparág nagy technológiai újításai mellett számos új alapanyagot is itt mutatnak be a gyártók. Idén 165 ország 225.000 látogatója volt kíváncsi a műanyag- és gumiipar újdonságaira, amelyeket csaknem 20 hatalmas csarnokban, összesen 174.000 négyzetméteren több mint 3.330 kiállító mutatott be.

A Polimertechnika Tanszék a Cavity Eye Hungary Kft.-vel közös standon adott tájékoztatást legfrissebb kutatási és fejlesztési eredményeiről.

A vendégek a 11-es csarnok G6-os standján az Arburg Hungária jóvoltából egy új Arburg Allrounder 470 A 1000 - 290 L1 típusú, teljesen elektromos fröccsöntőgépet láthattak működés közben, amely egyenesen a cég németországi központjából érkezett Düsseldorfba. Az érdeklődők szemtanúi lehettek egy különleges műanyag poháralátét fröccsöntésének, amelyből több ezer darabot osztottak szét a helyszínen. A gép onnan a BME Polimertechnika Tanszékére utazott tovább, ahol csatlakozott az MT épületi laboratórium fröccsöntőgép parkjához, hogy a hallgatók az oktatás keretein belül is megismerkedhessenek azzal.

A tervezők munkáját segítő fröccsöntött poháralátét

A kiállítása aulája

„A tanszék kiterjedt partneri hálózatot épített ki az utóbbi két évtizedben, közülük is sokan ellátogattak hozzánk. A hazai és nemzetközi kapcsolatok mélyítése mellett számos új kutatóintézet és cég műszaki vezetőjével tárgyaltunk lehetséges együttműködésekről” – hangsúlyozta Kovács József Gábor tanszékvezető-helyettes. „A részvételhez kapcsolódva jobb kezem volt Bakonyi Péter adjunktus, aki számos logisztikai és szervezési munkában segédkezett, emellett megtervezte a stand elemeit és azok elrendezését: a végeredmény pazar lett. Helyet kapott még a kiállítóterünkben a tanszéki kötődésű Flaar Boats, Mezey Zoltán adjunktusunk vezetésével, amely saját fejlesztésű és gyártású, nemzetközileg elismert vitorlásai közül mutatott be egyet, bár a mérete miatt csak egy szeletet, de így is látványosabbá tette a tárlatot. Szintén képviselte magát korábbi doktoranduszunk, Kling Sándor cége, a Kling Technology, amely egy saját fejlesztésű kompozit felnit hozott magával. Bár maga a stand csupán 52 négyzetméteres volt, a látogatók a teljes, 1.200 négyzetméteres tanszéki labort megtekinthették, amelyről előzetesen a Mensor3D Kft. Fehér András vezetésével egy 3D szkennelést végzett és ennek eredményeképpen az érdeklődők virtuális sétát is tehettek.

A tanszéki kötődésű Kling Technology és a Flaar Boats a tanszéki standon

A kiállításon bemutatott, kétfészkes, forrócsatornás fröccsöntőszerszámot Boros Róbert, tanszékünk doktorandusza tervezte, aki korábban nálunk diplomázott, majd 10 éves ipari szerszámtervezői gyakorlattal csatlakozott újra hozzánk. A termék amellett, hogy egy kiváló poháralátét – bemutatja a gyártáshelyes fröccsöntést, a technológiával elérhető különféle szabványos felületi érdességeket, összecsapási és felületi hibákat, továbbá a leggyakrabban használt lekerekítési sugarakat, így a terméktervező mérnökök hasznos segédeszköze lehet a mindennapokban.” „A rendezvény előtti készülődést már egy évvel korábban megkezdtük, de az utolsó hónapokban gyorsultak fel igazán az események. Minden igyekezetünk ellenére csak az utolsó pillanatban készültünk el: volt olyan elem, ami csupán a teherautó pakolásakor érkezett meg. A seregszemle több mint egy héten át tartott, de ezt három napos építés előzte meg és egy nap bontás követte. Az előkészületekben és a helyszíni feladatokban oroszlánrészt vállalt még Török Dániel kollégám is. A szakvásár méretét tekintve hatalmas, a budapesti Hungexpo területének körülbelül négyszerese. Mi nem vagyunk profi kiállítók, így kihívásként éltük meg a targoncák és kamionok forgatagában precízen megalkotni azt, amit itthon megálmodtunk. Szerencsére minden sikerült és számos tanszéki technológiai innovációt és anyagfejlesztési eredményt mutattunk be az érdeklődőknek” – részletezte Bakonyi Péter adjunktus.

A szerszám gyártásáról, fejlesztéséről és néhány további érdekes részletről a BME Kármán Stúdió egy kisfilmet is forgatott.

Kovács József Gábor megosztotta: „kihívás volt egy olyan terméket kitalálni és megtervezni, amely egyszerre mutat meg technikai információkat, segítve a fiatal mérnököket a tervezési munkájuk során, és egyben használati tárgy is”. Hozzátette: „a tanszék első forrócsatornás szerszámával a kiállítást követően a laborban a hallgatók is dolgozhatnak majd, egyúttal bízunk benne, hogy számos diploma- és tudományos diákköri munka születik majd a témában.

A kiállításra készített forrócsatornás fröccsszerszám

„Nagyon sokat köszönhetünk a partnereinknek, hiszen a gyártást a zalaegerszegi AQ Anton cég végezte el számunkra a Meusburger által biztosított fröccsszerszám-lapokból és egyéb elemekből, a forrócsatornát és annak vezérlőegységét a PSG biztosította, a nyomásmérő szenzorokat és a kapcsolódó vezérlést pedig társkiállítónk, a Cavity Eye Kft. adta. Az egyedülálló, világszínvonalú nyomásmérő rendszer a hazai cég saját fejlesztése” – sorolta Kovács József Gábor.

A tanszéki stand (balról jobbra: Bárány Tamás tanszékvezető, Kovács József Gábor Tanszékvezető-helyettes, Szűcs András CTO Cavity Eye Hungary, Thomas Braun ügyvezető Cavity Eye Germany, Horváth Szabolcs doktorandusz/Cavity Eye Hungary)

„A K 2019-en a Tanszék munkatársai mellett diákok is részt vettek, azaz nem csupán a szűken vett kiállítói csapat utazott ki. Immáron hagyomány nálunk, hogy háromévente az oktatók és a hallgatók két busszal, közösen érkeznek Németországba. Idén több mint 100-an érkeztünk a nemzetközi találkozóra: az elmúlt évekhez hasonlóan idén is mi voltunk a legnagyobb egyetemi látogatócsoport. A rendezvényre szóló belépőjegyeket ipari partnereinktől kaptuk és ezúton szeretnénk köszönetet mondani nekik, különös tekintettel Máté Szilviának és a BD Expo Kft.-nek, valamint a Magyar Műanyagipari Szövetségnek. Mellettük Kovács József Gábornak, Bakonyi Péternek, Boros Róbertnek és Török Dánielnek, valamint a többi kollégámnak is hálás vagyok segítségükért” – emelte ki Bárány Tamás, aki végezetül arról beszélt, hogy a standuknál megjelent sok külföldi egyetemista számára népszerűsítették az Erasmus program keretében elérhető, egy szemeszteren át tartó műegyetemi képzéseket. Hozzátette: „jó volt látni, hogy számos korábbi szakirányos hallgatónk időközben vezető beosztásba került és ilyen minőségben találkoztunk velük Düsseldorfban, ez jól mutatja a BME gépészmérnöki diploma értékét és nemzetközi versenyképességét is”.

– GI –
Fotó: Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszék