150 épületet vizsgáltak meg a BME és az MMK mérnökei Albániában

A héten érkezett haza az az építőmérnökökből álló magyar csapat, amely egy hetet töltött a súlyos földrengés által pusztított térségében a megrongálódott épületek vizsgálatával.

A BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) mérnökei Józsa János rektor – a Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpont egyik alapítója és tudományos vezetőjének – közbenjárásával kaptak felkérést az Albániába induló, magyar, szakértői csapatban való részvételre. A Műegyetem a Magyar Mérnöki Kamarával (MMK) együttműködésben delegált szakembereket, akiknek a kiutazását a Belügyminisztérium (BM) által működtetett Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tette lehetővé. Elsődleges feladatuk az volt, hogy az albán hatóságoknak biztonsági szempontból segítsenek a károk gyors áttekintésében, felmérésében.

A 2019. november 26-án hajnalban történt – Albánia elmúlt 30 évének legsúlyosabb – 6,4-es erősségű földrengésnek az epicentruma a tengerparti Durres közelében volt, ahol számos épület leomlott vagy megrongálódott. A magyar csapat által vizsgált Tiranában összességében kevésbé károsodtak a házak, de többet lakhatatlannak kellett nyilvánítaniuk a tartószerkezetben keletkezett sérülések miatt.

A kiküldöttek közül Joó Attila László gazdasági dékánhelyettes és Völgyi István egyetemi docens vasbeton, illetve acélszerkezetek statikájával foglalkoznak. Mahler András egyetemi docens a talajmechanika területén, Nagy Róbert adjunktus pedig a tartószerkezetek stabilitásának szakértésében nyújtott segítséget. A magyar csapat további két tagja Pohl Ákos és Karkiss Balázs szerkezetépítő mérnökök voltak.

A földrengés sújtotta területen élők általában szívesen fogadták a nemzetközi segítséget, és elfogadták a helyszíni bejárás során megfogalmazott szakvéleményeket is. A kiutazott műegyetemi csapat arról számolt be, hogy több épületben a lakók maguk kérték a szakértői csapat statikai állásfoglalását, amelyet részben az ijedtség, részben a bizonytalanság is nagymértékben táplált. A mérnökök által megvizsgált 150 épületből 10 esetében kellett elrendelni a kilakoltatást. A végrehajtásban a helyi hatóságok nyújtottak segítséget.

A szakemberek kint tartózkodásuk alatt az albániai magyar nagykövetség munkatársaitól kaptak (pl. tolmács) segítséget ahhoz, hogy szakszerű és pontos mérnöki tudásukkal támogathassák a helyi hatóságokat. A munkát hazatértük után egy következő magyar mérnökcsapat vette át.

Forrás: BME Építőmérnöki Kar
Fotó: Joó Attila