Újabb négy ígéretes ötletből lehet piaci termék a startup campus programban

Harmadik alkalommal mérették meg magukat és elképzeléseiket a műegyetemi képzés résztvevői.

„Immáron a harmadik nyílt befektetési ülést rendezi intézményünkben a Hiventures, ami a stabilitást jelzi. Ez pedig azt jelenti számunkra, hogy a képzés megtalálta a helyét nálunk” – hangsúlyozta Józsa János rektor a „Startup Campus powered by Hiventures” öthetes oktatási programot lezáró Demo Day-en, hozzátéve: „a támogatás révén egy különleges alkotómunka feltételei teremtődnek meg, végigkövethető, hogy miként lesz egy ötletből hasznos termék: ennek a folyamatnak a legautentikusabb helye a Műegyetem”.

2018 szeptemberében a BME és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő együttműködési megállapodást kötött az egyetemi innovációk létrejöttét és sikeres piacra lépését támogató új platform létrehozása érdekében. A megállapodás eredményeként indult el a Startup Campus BME powered by Hiventures program.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) közreműködésével 2019 őszén indult öthetes programba a hallgatók meglévő innovatív ötletükkel jelentkezhettek. A bekerülésük feltétele az volt, hogy a csapatban legyen legalább egy fő aktív hallgatói státusszal rendelkező tag.

A fiatal innovátorok a képzés során validálhatják elképzelésüket, fejleszthetik a prototípusukat, de akár piacravitelig is eljuttathatják a projektet, amit az öt hét leteltével a Hiventures szakemberei értékelnek. A csapatokat magasan képzett és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező mentorok támogatják, akik átadják a vállalkozásindításhoz szükséges elméleti ismereteket, az üzleti életben hasznos információkat.

Az októberben kezdődött képzésre több mint 30 csapat jelentkezett, amelyből 13 kezdhette meg tanulmányait a „Startup Campus powered by Hiventures” programban; többen közülük a fenntarthatóságra és a környezeti terhek csökkentésére fókuszáltak. A támogató környezetben végzett gyakorlati munkához Gémesi Zsolt mellett a Hiventures, a Startup Campus Inkubator Zrt., a PwC és a HVG munkatársai nyújtottak segítséget, illetve finanszírozó partnerként a Diákhitel Központ Zrt.

„Hiszünk bátrakban és hiszünk a fiatalokban. A tudás, az innovatív ötlet, és egy remek csapat hatalmas pozitív energiákat szabadíthat fel mindenkiben: ezek további támogatással még jobbá fejlődhetnek” – utalt a siker zálogára köszöntésében Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, kifejtve: a cég ugyanazon értéklánc különböző szakaszain ugyanazt a tevékenységet végzi, a bizalom és a pénzügyi források nyújtásával a jövőbe fektetnek be.

A köszöntőket kerekasztal-beszélgetés követte a hazai startupok helyzetéről, lehetőségeiről. Tamás Sebestyén „Sebi” startup-szakértő, a Demo Day moderátora bevezetőjében hangsúlyozta: a magyarországi csaknem 1000 startupnak több mint a negyedét támogatta a Hiventures. Más országokban az egyetemek a keltetői ezeknek a törekvéseknek: a jelenlévők közös célja, hogy erősítse a felsőoktatási intézményekben a diákok és a befektetők közötti együttműködést. „A BME legértékesebb terméke maga az innovátor” – utalt a képzési háttér fontosságára a szakember.

Kotán Attila kancellár örömtelinek nevezte megtapasztalni: az elmúlt években nemcsak az igények, hanem a lehetőségek is gyarapodtak, hogy az innovációs közösségek mindenki számára bebizonyítsák, milyen nemzetgazdasági előnyökkel jár az egyetemi kutatás-fejlesztésbe, technológiai újításokba befektetni. Emlékeztetett arra, hogy a törvényi szabályozás közelmúltbeli változásai lehetővé teszik a felsőoktatási intézmények számára a szellemi tulajdoni jogokkal való gazdálkodást, így a BME által megtermelt tudás az intézmény környezetében maradva szabadalmakban ölthet testet és teheti eredményesebbé a Műegyetemet. A kancellár reményét fejezte ki, hogy a következő ilyen befektetési ülést már a januártól működő Z10 komplexumban tartják majd.

Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgatója szintén a törvényi változás előnyeit emelte ki. Elmondta, hogy a születőben lévő termékek sajátos finanszírozást igényelnek: a támogatás egyetemi szakaszában általában még cégek sincsenek, ezért marad az ötlet-bázisba való befektetés lehetősége. Tapasztalataik szerint ugyan a segítség kezdetben veszteségfinanszírozást jelent, de az egyetemi startupokkal más a helyzet, előfordult már nemzetközi sikereket elérő igen fiatal vállalkozás is. „Célunk, hogy egy startup alapítása minden egyetemista számára lehetséges karrierút legyen” – nyomatékosította a szakember.

Kovács Zsolt a Startup Campus Inkubator Zrt. igazgatója kiemelte, a technológiai fejlődés miatt forradalmi átalakulás érzékelhető az egyetemi-vállalati kapcsolatok terén: megjelent a verseny a felsőoktatási intézmények között is, de ettől nem szabad megijedni. „Nem vagyunk elkésve a világtól ezzel a speciális programmal: nagyvállalati kapcsolatokat hozunk be az egyetemekre, amelyek nagyvállalati kihívásokra nyújtanak megoldást. Az együttműködés előnye, hogy nem egy túladminisztrált támogatásról beszélhetünk, így elegendő idő jut az érdemi munkára” – fogalmazott.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint ugyan a startupperek a „Bajnokok Ligájában” játszanak, de nagy szükség van egy alapjátékra is, és a diákhitel célja, hogy ezek az alapok rendben legyenek. Jövőbeli terveikről szólva megosztotta a hitel esetleges alternatív felhasználási módját: ha például valaki a diplomája megszerzésének közeledtével vállalkozást akar alapítani és önerőre lenne szüksége, akár több mint 3 millió forint kezdőtőke is a rendelkezésére állhatna.

A Startup Campus University Program zárásaként az előzetes elbírálás után a négy legjobban teljesítő csapat mutatta be projektjét a Hiventures bizottsága előtt, amely az ötletek mindegyikét befektetésre érettnek ítélte. A testület ebből hármat talált alkalmasnak az egyenként 15 millió forintos támogatásra, amely az üzleti modellekben leírt célokra használhatók fel (többnyire a prototípus elkészítésére).

A legmagasabb pontszámot a méhkaptárok „felokosításával” foglalkozó Okos Kaptár startupnak ítélték a bírálók; a projekt egyúttal megkapta a Startup Campus Hungary powered by HEPA (Magyar Exportpromóciós Ügynökség) nemzetközi piacra lépési programjának különdíját is, egy ökoszisztéma tanulmányutat a Startup Campus londoni illetve berlini irodáinak szervezésében. A csapat (tagjai: Herjeczki Tamás, Heizer Balázs) fejlesztése szenzorok és IoT megoldásuk révén a méhek zavarása nélkül folyamatos információt biztosít a méhészeknek a kaptár pontos állapotáról. A valós idejű adatok és az értesítő rendszerük segítségével a méhészek azonnal értesülnek a kaptárban lezajló folyamatokról, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető a termelés, egyúttal védekezni tudnak a méhek tömeges kirajzása és pusztulása ellen.

A másik nyertes projekt a Rollin, amely egy vezeték nélküli e-roller töltőállomást fejlesztő startup. A csapat (tagjai: Déri Huba, Tar Dávid, Dominkó Daniel) speciális rendszere olyan töltési infrastruktúrát alakít ki, amely az üzemeltetési költségeket 30%-kal csökkenti a szolgáltatók számára.

Szintén díjazott lett a Silence You Need víziója, amely a világ nagyvárosait élhetővé téve szeretné megkönnyíteni a lakosság mindennapjait a települések különböző pontjain elhelyezett egyszemélyes S.U.N. okosfülkék telepítésével. A csapat (tagjai: Juhász Júlia Réka, Palik Júlia) célja, hogy az emberek néhány perc erejéig nyugodt környezetben pihenjenek meg.

Negyedik a költséghatékony vízelemző módszereket kidolgozó Water MiniLab lett. A csapat (tagjai: Czipo Bernadett, Szombathy Péter, Pasics Richárd) fejlesztésével lehetővé teszi a drága laboratóriumi mérések kiváltását. Ez kulcsfontosságú a fejlődő országokban, ahol 2 milliárd ember iszik ivóvizet úgy, hogy annak nagyfokú szennyezettségével sokszor tudatában sincsenek.

A csapatok elképzeléseiről, terveiről részletesen olvashatnak a közeljövőben a bme.hu-n.

HA-GI
Fotó: Takács Ildikó