Magas rangú állami elismerések a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából

A Műegyetem nyolc oktatójának ítéltek oda díjat.

Áder János köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére kitüntetéseket adományozott. A díjazottak teljes listája a 2020. március 15-i Magyar Közlönyben jelent meg. Az ünnepélyes átadót a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Széchenyi-díjban részesült:
Simonyi Sándor gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának ipari professzora, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során végzett, a hazai gépjárműtechnika területén folytatott öt évtizedes, a gépjárműipar újjáéledéséhez is hozzájáruló, kiemelkedően eredményes kutató-fejlesztő, illetve innovációs tevékenysége elismeréseként.
Megosztott Széchenyi-díjban részesültek:

Horváth Sándor és Pataky Rita építészmérnökök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszékének adjunktusa és mestertanára, a Magyarország számára kivételesen értékes, a hazai épületszerkezetek színvonalának emeléséhez jelentős mértékben hozzájáruló munkásságuk, az építészeti alkotások esztétikai értéke és a magas műszaki minőség közötti harmónia megteremtésén alapuló, számos emblematikus műemléképület rekonstrukcióját is magába foglaló szakmai tevékenységük elismeréseként.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült:

Gáspár Zsolt Széchenyi-díjas építőmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Tartószerkezetek Mechanikája Tanszékének professor emeritusa a mechanika kutatása és oktatása területén folytatott fél évszázados, tudományos szempontból is iskolateremtő pályafutása elismeréseként.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült:

Kontra Jenő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetika és Épületgépészeti Tanszékének egyetemi tanára, professor emeritus a megújuló energiák hasznosításával összefüggő kutatási eredményei és oktatói munkája, valamint a Kárpát-medencei felsőoktatási kapcsolatok fejlesztésében vállalt szerepe elismeréseként;
Risztics Péter Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közigazgatási Informatikai Központjának elnöke, a Belügyminisztérium Miniszteri Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja az elektronikus közigazgatás fejlesztése területén végzett több évtizedes, kimagasló színvonalú munkája elismeréseként.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült:

Bereczky Ákos László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – AUDI Hungaria Kooperációs Kutatóközpont igazgatója, a Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének egyetemi docense a nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatásai, valamint a hazai felsőoktatás és az ipar együttműködéséhez hozzájáruló eredményes munkája elismeréseként.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter miniszteri elismeréseket adományozott.

Ybl Miklós-díjban részesült:


Varga Tamás építészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszékének egyetemi docense több évtizedes, sikeres oktatói tevékenységéért, valamint a modern építészet legjobb hagyományait továbbvivő, a kortárs építészet eszközeivel megalkotott, arculatformáló középületek tervezésében végzett kiemelkedő építészeti munkásságáért.

HA-GI
Fotó: gabordenesklub.hu, magyarinstallateur.hu
Bélyegkép forrása: librarius.hu