„A fiatalok kreatív ötletei a piaci szereplőkre is inspiráló hatással vannak”

Taroltak a műegyetemi hallgatók a Zewa Designer Pályázat idei felhívásán, ahol valamennyi díjat BME-s vihetett haza; a legjobbakat nemzetközi megmérettetésre is benevezték.

„Azt szeretnénk, hogy a hallgatók a display-tervezés által közel kerüljenek a valóságos alkotási folyamathoz, ezért nagyon örültünk, hogy szinte kivétel nélkül komolyan vették a feladatokat, pedig a szakmai szempontok sokszínűsége mellett a követelmények is igen változatosak, olykor egymásnak is ellentmondóak voltak” – hangsúlyozta a pályakezdő designer szakosoknak meghirdetett felhívás kihívásairól Varga András, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Gép- és Terméktervezés Tanszékének mesteroktatója. Elmondta, kreatív, megvalósítható és a fogyasztókat vásárlásra ösztönző innovatív megoldásokat vártak az ifjúságtól a Zewa közelmúltban piacra dobott, kezdetben még alacsony penetrációval rendelkező terméke, az új fejlesztésű és struktúrájú háztartási törlőkendő bolti installációjára. A gyártó felméréséből kiderült: a hagyományoshoz képest rendhagyó áru előnyei (szakadásmentes, kicsavarható, tartós, rugalmas stb.) még nem tudatosodtak a vásárlókban, így egy olyan kivitelezésre támadt igény, amely felkelti a háztartási papírtörlőt napi használatban mellőzők és a Zewa márkához még nem ragaszkodó fogyasztók érdeklődését. Az idei megmérettetést egyébként országosan kiterjesztették a nappali tagozatos termék- és formatervező szakos hallgatók körében. „A zsűrinek nem volt könnyű dolga, számos ígéretes és kreatív pályamunka született a fiatalok részéről, akik az értékes tapasztalat mellett szakmai kapcsolatokra és számos sajtómegjelenésre is szert tehettek, továbbá a legjobb elgondolásokat a korábbi versenyekhez hasonlóan a kiíró cég a tervek szerint megvalósítja és kiállítja a nagy áruházláncok üzleteiben” – ecsetelte a megmérettetés eredményét a szakember, egyúttal ismertetve, hogy valamennyi helyezést műegyetemi hallgatónak ítéltek oda, az öt legjobb tervezésért pedig a Shop! Global Awards világverseny Student Design kategóriájába történő nevezés járt.

A Zewa Designer 1.0 és 2.0 pályázatra eredetileg a műegyetemi ipari termék- és formatervező mérnök szakos, nappali tagozatos diákok kreatív és innovatív terveit várták a kiíró által meghatározott termékcsalád (pl. nedves toalettpapír) háztartáson belüli megfelelő elhelyezésére, majd a következő évben az áruházi bemutatásra, mára azonban országossá vált a verseny. Idén ismét a BME GPK Integrált terméktervezési gyakorlat IV. című kurzust felvevő diákok küldték be a legjobb alkotásaikat.

A díjazottak:
Szakmai zsűri és egyben abszolút I. helyezett: Butter Kitti (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK)
Szakmai zsűri II. helyezett: Stefánovits Nelli (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK)
Essity-különdíj: Rajkai Boldizsár (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK)
Szakmai közönségdíj: Magyari Éva Anna (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK)
Fenntarthatósági különdíj: Juhász Enikő (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK)

A díjátadón a szervezőktől oklevelet kapott Varga András mesteroktató a nemzetközi mércével is kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

A nemzetközi trendekkel és trade marketing törekvésekkel áll összhangban Butter Kitti (ipari termék- és formatervezői BSc-képzés, BME GPK) fehér, kifinomult, letisztult grafikával rendelkező displaye, amely illeszkedik a kiíró arculatához, ugyanakkor kiemelkedik az üzletekben látható színes termékkavalkádból. Elképzelése abszolút első helyet ért a szakmai zsűri megítélése szerint. Kitti az újdonság élményének prezentálásával akart hatni a vásárlókra. Installációjának előnye, hogy három oldalról megközelítve három különböző látványt tár a vevők elé. „Az izgalmas aszimmetriát még jobban fokozva, az állvány bal oldalára helyeztem el a megszokott tekercses kiszerelésű papírtörlőket, míg a hagyományosabb, polcos kialakítású jobb oldalon az innovatív dobozos termékek foglalnak helyet” – mutatta be elképzelését a legjobb terv készítője, aki az áru rendkívüli nedvszívó képességét és kicsavarhatóságát szimbolizálva X-alakú LED fényeket is felhasznált. „A világítás azonnal odavonzza a vásárló tekintetét, és végül az összhatás egy izgalmasan ellentmondásos, ugyanakkor mégis harmonikus, praktikus, innovatív és esztétikus alkotás” – adott jellemzést Butter Kitti, hozzátéve, nagyon élvezte, hogy megmérettethette magát éles helyzetben egy szárnyait próbálgató mérnökhallgatóként; mert erősen motiválják az ilyen gyakorlati jellegű feladatok. Elmondta még: pályaművét a Zewa legyártotta és bemutatta a Sirha 2020 nevű exkluzív nemzetközi élelmiszeripari kiállításon a Hungexpón.

A pályázat egyik kiírója, az Essity Kft. I. helyét szerezte meg Rajkai Boldizsár (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK), aki a statikus építmények sorából kitörve egy mozgó elemet helyezett el installációján: egy vízszintes tengelyen forgó lapáton az üzletekben kapható különböző termékkiszereléseket illusztrálta. „A mozgást az emberi szem periférikus látása érzékeli, így reményeim szerint több potenciális vevőt is magához vonz az általam tervezett display” – mutatta be a zsűri tetszését azonnal elnyerő, céges designhoz illeszkedő, szórakoztató marketing ötletét a díjazott fiatal. „Egy ifjú mérnök számára páratlan lehetőség, hogy a diploma megszerzése előtt valós piaci szereplőkkel kerülhet kapcsolatba, visszacsatolást kaphat az elképzeléseiről, tét nélkül próbára teheti tudását és saját példájából tanulva készülhet a munkaerőpiaci éles helyzetekre” – sorolta a versenyen tapasztalt előnyöket, hozzáfűzve: örömmel megmérettetné magát további hasonló rendezvényeken.

 

A zsűri II. helyét szerezte meg Stefánovits Nelli (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK), akinek pályaművét a győzteséhez hasonlóan a letisztult forma, a minimál design és a domináns fehér szín jellemezte. „Grafikámmal a termék előnyeit hangsúlyoztam, a display X-alakú formája a nedves törlőkendő kicsavarhatóságára utal” – vázolta fel ötletét az ezüstérmes pályázó, aki az egyszerűségre, könnyű megközelíthetőségre és kreatív formavilágra törekedett.

 

A pályázat fókuszába kerülő termék univerzalitását mutatta be interaktív elemet is tartalmazó installációját Magyari Éva Anna (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK), aki a szakmai közönségdíjat vihette haza. A műegyetemi hallgató egy olyan forgatható egységet épített a displaybe, amely illusztrálja, hogy a termék mely hétköznapi szennyeződések eltávolítására jelenthet megoldást, méghozzá a gyártó új kiszerelésében. A különdíjas diák megnyugtató és harmonikus színeket használt, az általános reklámcélokon túlmenően az újszerű törlő funkcionalitását egy, az interaktív elem alatt található grafikával szemléltette: a termék régi és új kiszerelésének kapcsolatát szállingózó törlőkendőkkel illusztrálta.

Fából és kartonpapír-elemekből álmodta meg installációját Juhász Enikő (ipari termék- és formatervező mérnök BSc-képzés, BME GPK), akinek munkáját fenntarthatósági különdíjjal jutalmazta a szakmai zsűri a verseny fináléjában. A hallgató a display megtervezésekor a tartósság és a többszöri felhasználhatóság szempontjait vette figyelembe, így összeállítása gazdaságosabb és környezettudatosabb, mint a kizárólag papírból készült, egyszer használatos eldobható darabok. A merev váz miatt a versenyző állványa nem szerelhető lapra, így a nehézkes szállítás kiküszöbölésére egy innovatív, helytakarékos csomagolást talált ki: „L-alakú”, egymásba csúsztatható kompozíciót alkotott. „Nem csupán az elvárt feladatot sikerült teljesítenem, hanem egy újféle rendszert hoztam létre saját elképzelésem alapján. Nagyon örültem a bírák pozitív értékelésének, az pedig különösen jól esett, hogy az ötletem elismeréséhez még különdíjat is alapítottak” – büszkélkedett, megosztva azt is: élvezte a versenyhelyzetet és úgy vélte, abból a fiatalok sokat tanultak, egyúttal rendkívüli módon motiválták egymást.

TZS-GI
Fotó: Popai Magyarország Egyesület