„Ipar és felsőoktatás szimbiózisa a mostani mérnökgeneráció jövőjének kulcsa”

Oktatásban, kutatásban és a vállalati kapcsolatok terén is maradandót alkotott a GPK állami kitüntetésben részesült szakembere.

„Egy ilyen nívós díj nem lehet egyetlen ember érdeme, a sikerhez kollégákból, barátokból és családból álló háttérország szüntelen támogatására is szükség van. Szerencsés vagyok, hogy számomra megadatott ez a támogató közeg a karon, a tanszéken és a magánéletemben is” – vallotta Bereczky Ákos, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének egyetemi docense, a BME-Audi Hungaria Kooperációs Kutatóközpont (BME-AUDI K3) igazgatója, miután a nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatásaiért, valamint a hazai felsőoktatás és az ipar együttműködéséhez hozzájáruló eredményes munkájáért a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kaphatja meg. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt díjakat a koronavírus-járvány miatt egy későbbi időpontban adják át. (A műegyetemi díjazottak teljes névsora a bme.hu egy korábbi összeállításában olvasható – szerk.)

Bereczky Ákos szakmai életpályája
1994 – gépészmérnök diploma, BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK)
1996-2002 – tanársegéd, 2003-2007 - adjunktus, 2008 - egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék (BME GPK)
2002 – gépészeti tudományok, PhD-fokozat (Értekezés címe: Ottó–motorok NO kibocsátásának modellezése, BME GPK)
2009-2012 – tag, Oktatási Bizottság (BME GPK)
2010 – tag, Mechatronika Mérnökképzés Szakbizottság (BME GPK)
2012 – igazgató, BME-AUDI K3 (Kooperációs Kutató Központ)

Hazai tudományos és szakmai szervezetekben, testületekben vállalt szerep:
2015 – elnök, Magyar Tudományos Akadémia Áramlás- és Hőtechnikai Bizottsága Belsőégésű Hőerőgépek Albizottsága
2003 – tag, Magyar Tudományos Akadémia Hő- és Áramlástechnikai Bizottság
2011 – elnökségi tag, Magyar Égéstudományi Bizottság (Hungarian Section of The Combustion Institute)

Oktatási terület:
Energetikai Mérések, Belsőégésű motorok, Belsőégésű motorok menedzsmentje, Belsőégésű motorok méréstechnikája, Hőerőgépek, Energetikai és Környezettechnika mérések, Energetikai folyamatok és berendezések, Energetikai Mérések (BSc-, MSc- és PhD-képzések magyar, illetve angol nyelven)

Kutatási terület:
belsőégésű motorok, megújuló tüzelőanyagok és azok felhasználása, környezetvédelmi mérések, belsőégésű motorok méréstechnikája, szabályozása és vezérlése, energetikai mérések és számítógépes méréstechnika, égési folyamatok vizsgálata és optimalizálása

Bereczky Ákos gyermekként az orvosi és a mérnöki pályát fontolgatta. Végül az utóbbi mellett döntött, mivel mindig is a működő gépek érdekelték. „Az első gőzgépemmel sokszor megégettem a kezem, viszont mindeközben rájöttem, hogy a különféle szerkezetek tervezése lesz a küldetésem” – emlékezett vissza kezdeti meghatározó élményekre a kitüntetett. Részben e téma iránti szeretete miatt választotta a Műegyetemet érettségi után, ahol a gépészmérnöki diploma megszerzését követően a belső égésű motorokhoz kapcsolódó különböző részterületek oktatójává és kutatójává vált, aki szívesen végez méréseket és a folyamatok fejlesztéséhez szükséges vizsgálatokat is.

(Fotó: Audi Hungaria Zrt.)

Bereczky Ákos egyebek mellett az alternatív és megújuló tüzelőanyagokkal foglalkozik, jelenleg egy kutatásában elemzi a hidrogént az időjárásfüggő megújuló energiaforrások (szél és napelem) által megtermelt energia tárolásának lehetőségeként: a kémiai elem földgázba történő bekeverésének határait térképezi fel. Ezeket a vizsgálatokat több ipari szereplő figyelemmel kíséri, fejlesztési potenciált remélve az eredményektől, e mellett rövid távon a szén-dioxid-kibocsátás csökkenésére is számítanak. A szakember beszámolt még egy most induló afrikai együttműködésről egyaránt: a tudományos szakemberek a majomkenyérfa (Adansonia digitata) terméséből előállított olaj tüzelőanyagként történő felhasználását tárják föl több tanszékkel együttműködve, amelytől a kontinens erdőtelepítéseinek előrelendítését várják. „A növény terméséből készült, C-vitaminban és kalciumban gazdag gyümölcspép az élelmezés és a táplálkozási biztonság szempontjából nagyon fontos helyi közösségek számára. Arra törekszünk, hogy megfelelő megoldást találjunk az ottani energiaigények kielégítésére alacsony károsanyag-kibocsátás mellett” – fogalmazta meg a célokat a GPK kitüntetettje, aki szerint ez a munka újabb motivációt jelenthet a majomkenyérfa ültetéséhez és háziasítási programok fejlődéséhez, ezzel is növelve az élelmezésbiztonság és a megélhetés javítását a szavannák területein.

Egy másik fontos vizsgálat során műegyetemi szakemberek foglalkoznak az akkumulátoros elektromos személygépjárművek környezeti hatásainak, elsősorban szén-dioxid-kibocsátásának értékelésével. Az elektromobilitás fejlődése és népszerűbbé válása mellett a médiában olvasni olyan hírekről is, amelyek kétségbe vonják e közlekedési mód üvegházhatású gázokra, elsősorban a szén-dioxid-kibocsátására gyakorolt csökkentő hatását. „Azt szeretnék bemutatni, hogy a sokszor egymásnak ellentmondó eredmények hátterében milyen számítások állnak, és miféle gondolatmenet alapján állapítják meg egyes szerzők, hogy az e-autók a károsanyag-képződésre kedvezően hatnak, vagy sem.” A vizsgálatok során a kutatók fontosnak tartják az elektromobilitáshoz kapcsolódó bizonyos fogalmak és részletek tisztázását. Ennek keretén belül a technológia mai állását elemzik a főbb szegmensekre: a gyártásra, az energiatermelésre és tárolásra fókuszálva az életciklus-elemzés (LCA, Life-Cycle Assessment) megismertetésével.

Bereczky Ákos a BME-Audi Hungaria Kooperációs Kutatóközpont igazgatójaként koordinálja az AUDI Hungaria Zrt. és a Műegyetem együttműködését, amely lehetőségeket teremt a hallgatók és a tanárok kutatási, valamint fejlesztési feladatokban való részvételére. A már kialakított együttműködésben az ipari partner a gyárlátogatásokon kívül gyakorlatorientált képzést biztosít a GPK-n, a VIK-en és a KJK-n több olyan tárgy keretében, amelyek előadásait az AUDI mérnökei tartják. A vállalat adományokkal is hozzájárul az oktatáshoz és a tudományos vizsgálatokhoz, támogatta a BME-n megrendezett OTDK-t és rendszeres patronálója a Tudományos Diákköri Konferenciának is, ahol a szakmában tapasztalt munkatársaik bírálóként több szekció munkájában is részt vesznek. Bereczky Ákos ezen túlmenően nagy figyelmet fordít az intézmény többi ipari partnerére is.

(Fotó: Audi Hungaria Zrt.)

Úgy vélte, ezek az együttműködések meghatározóak a BME leendő mérnökei számára, akiknek jelentős része valamilyen vállalatnál kamatoztatja majd az iskolapadban megszerzett tudást, és ott épít karriert. „Örömmel veszek részt az említett összefogások erősítésében, mert így támogathatjuk a leghatékonyabban az oktatást és a közös innovatív kutatásokat.”

Bereczky Ákos szerint az egyetemi oktató-kutató tevékenységhez elengedhetetlen az újdonságok felfedezése. „A képzésben résztvevőket igyekszünk minél több szinten bevonni az aktív kutatásokba, fejlesztésekbe, amellyel a későbbi munkájuk során is fontos és hasznosítható ismereteket, tapasztalatokat szerezhetnek” – hangsúlyozta a gépészmérnök szakember, majd a bme.hu-nak adott interjúban összegzésképpen üzent is a fiataloknak: „legyenek bátrak, konstruktívak, keressék a kihívásokat, kövessék a nagyvilágban zajló eseményeket és folyamatokat, egyúttal próbáljanak lépést tartani a modern technológiákkal, és törődjenek környezetünk védelmével. Találják meg a 'helyüket' ebben a technikai kavalkádban, hiszen teljes és értékes életet csak úgy lehet élni, ha azt csinálhatjuk, amit szeretünk. Küzdjenek ezért a kiváltságért, és ne feledkezzenek meg a szakmai sikerek mellett a tényleges kiteljesedést jelentő családvállalásról sem!”

TZS-GI
Fotó: BME Gépészmérnöki Kar
Bélyegkép forrása: BME Gépészmérnöki Kar