Elindult a BME Automated Drive új honlapja

A KJK tudományos vizsgálatainak bemutatását célzó weboldalon számos blog, bejegyzés és publikáció is megtalálható.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán már korábban is foglalkoztak önvezető járművekkel kapcsolatos kutatásokkal a Research Center for Autonomous Road Cars (RECAR) kutatói központ keretein belül. Az elért eredmények egyike egy SMART típusú jármű átalakítása autonóm jármű, amelynek több sikeres bemutatója is volt az évek során. A kutatócsoport jelenlegi újítása az autonóm driftelő BMW M2-es, amelyet a világon csak néhány, élen járó egyetemnek sikerült megvalósítania. A jelenlegi és jövőbeni kutatások megismertetésére elindult a csapat internetes site-ja, amelyen az előbb említett BMW videója mellett számos más érdekes tartalommal találkozhatnak az érdeklődők.

A BME Automated Drive csoport a BME több karának együttműködésével jött létre, amelyek mellett még a ZalaZONE járműipari tesztpálya vesz részt a kutatásban, mint külsős csoporttag. A kutatócsoportot hat kisebb részegységre osztottuk, közöttük szerepel a Vehicle Dynamics, Data Management and Communication, Modelin and Simulation, Perception, Testing and Validation és a Safety and Security. Az egységek részletes munkájának bemutatása mellett a honlapon számos egyéb innovatív információhoz lehet hozzájutni. A korábbi, jelenlegi és jövőbeni kutatásainkról folyamatosan töltenek fel újabb és újabb eredményeket, amelyek az oldalon blogbejegyzések formájában találhatók meg. Az eddigi munkákat publikációkon keresztül mutatják be, éves bontásban, könnyen kereshetővé téve.

További cél a jövő generációjának bevonása a KJK kutatásaiba, ezért tavaly elindították új, angol nyelvű mesterprogramukat (Msc), az Autonomous Vehicle Control Engineer (AVCE) képzést. A jelenlegi felsőoktatási trendek elemzése azt mutatta, hogy az önvezető járművek mesterfokú oktatása a vezető műszaki egyetemeken nagy jelentőséggel bír. A programok kialakítása során arra törekedtek, hogy a járműipar igényei szerint képezzék a jövő mérnökeit, így a fő hangsúly a különböző utazási módok folyamatos fejlesztésére és az autonóm funkciók felé irányul. A tervezett mesterprogramok ismereteket kínálnak az intelligens környezet és a járművek irányítása területén.

A BME Automated Drive csapat céljai között szerepel továbbá a kutatási eredmények támogatása, a járművek átalakítása, a szenzorok és a felhasznált eszközök fejlesztése, szimulációs környezetben történő tesztek bemutatása valós járművön történő tesztelési lehetőséggel. Az eredményeket az oktatásban is felhasználják laborgyakorlatok és önálló feladatok által, tanszékek közti együttműködéssel és a hallgatók bevonásával. Mindezeken felül demonstrációk segítségével szeretnék a csoport által végzett kutatási munkákat, egyúttal az autonóm járműveket megismertetni a hallgatókkal. Ennek kiváló példája a driftelő BMW M2, amely fejlesztéséről, friss eredményeinkről folyamatosan osztanak meg érdekességeket. A kutatásokról, ösztöndíj-lehetőségekről tájékoztatást nyújt a csoport a Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram oldala, és most már a hivatalos weboldal is. Aki érdeklődik a BME Automated Drive munkája és az önvezető járművek iránt, kövesse a csapat social media csatornáit, ahol első kézből értesülhet a legfrisebb szakmai teljesítményekről.

BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar