A Műegyetemen fejlesztett készülékkel megkezdődött a hazai lélegeztetőgép-gyártás

A BME két karának együttműködése révén rekordgyorsasággal jött létre az invazív, non-invazív lélegeztetésre alkalmas prototípus, amelynek elindult az első 1000 darabos sorozatgyártása.

Pintér Sándor belügyminiszter 2020. március 12-én kérte fel Józsa Jánost, a Műegyetem rektorát az intézmény szakembereire épülő lélegeztetőgép-fejlesztési projekt indítására és koordinálására. A biztonságkritikus rendszertervezés, a gépészeti és elektronikai tervezés, szoftverfejlesztés, a gyártás, az áramlástan, a mechatronika és anyagtudomány jeles kutatói ezután pár hét alatt elvégezték a szerteágazó szakterületeken párhuzamosan zajló munkát, mivel az intézményben már megvolt az innovációhoz szükséges magas színvonalú szakmai tudás, a XXI. század kihívásainak megfelelő eszközpark, emellett a széles körű céges – főként beszállítói – partneri támogatás. A fejlesztési ütemtervet a Belügyminisztérium (BM) elfogadta, a prototípus alkatrészigényének forrását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) biztosította a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalon (NKFIH) keresztül. A projektfeladatban mind a Gépészmérnöki Kar, mind a Villamosmérnöki és Informatikai Kar több tanszéke részt vett, amelyek tevékenységét Elek Jenő főorvos iránymutatásai segítették. A csapat végül kétféle prototípust alkotott meg: egy PLC-alapú, tehát a piacon elérhető programozható vezérlők beépítésével fejlesztett, és egy mikrokontroller-alapú egyedi fejlesztésű elektronikával vezérelt változatot.

Józsa János, a BME rektora Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter, és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében köszönetet mond a minisztériumok támogatásáért, továbbá a műegyetemi oktató-kutatók fejlesztőmunkájáért a készülék sorozatgyártását végző BM Heros Zrt. kőbányai üzemcsarnokában (Fotó: Szőke Péter/BM OKF)

(Forrás: kormany.hu)

A napokban a PLC-alapú lélegeztetőgép sorozatgyártása kezdődött el, amelyet rövidesen felvált az egyedi elektronikával tervezett változat sorozatgyártása.

Dabóczi Tamás, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és Nagy Péter, a tanszék doktorandusza mutatják be a Műegyetemen fejlesztett lélegeztetőgép C változatát a BM Heros Zrt. kőbányai üzemcsarnokának hatalmas sátrában (Fotó: Szőke Péter/BM OKF)

Nyirő József, a Gépészmérnöki Kar (GPK) adjunktusa ismerteti a sorozatgyártás részleteit

A sorozatgyártást az állami tulajdonú BM Heros Zrt. végzi, a BME kutatói által kidolgozott gyártás- és szereléstechnológiák alapján. Ugyanakkor kiemelendő, hogy a műegyetemi szakemberek nemcsak a tervezést és a kivitelezést segítették, hanem a szükséges egyedi alkatrészek beszerzését, gyártatását is.

Zajlik a lélegeztetőgépek összeszerelése a BM Heros Zrt. kőbányai üzemcsarnokában felállított, a higiéniai és biztonsági követelményeknek maximálisan megfelelő, szűrt levegőjű hatalmas sátorban (Fotó: Mónus Márton/MTI)

A 450 négyzetméteres üzemcsarnokban és a benne lévő sátorban 17 szakember dolgozik a BME által fejlesztett lélegeztetőgép sorozatgyártásán. A tervek szerint naponta 10 berendezés készülhet el.

A Műegyetemen fejlesztett készülék mind invazív, mind non-invazív lélegeztetésre alkalmas. Bármilyen eredetű (kémiai, bakteriális, vírusos, így SARS-CoV-2 által okozott COVID-19) légzési elégtelenségben tartósan is képes a szervezet oxigénellátásának biztosítására. A berendezésben az összes szokványos paraméter állítható, ily módon megvalósíthatók a hagyományos lélegeztetési módok, kontrollált lélegeztetés, részleges leszoktatási protokollok. Az eredeti felkérés a potenciális veszélyhelyzetben életmentő készülék gyors fejlesztéséről szólt. A megszületett berendezés ennél sokkal többet tud, a hagyományosan alkalmazott lélegeztetési módokon túl újabb, a beteg és a beteg tüdő számára kíméletesebb lélegeztetési profilokra is alkalmas. Az oxigénszint szabályozása a ma piacon levő modern készülékekhez képest sokkal pontosabb, ezért ebből valószínűleg hamarosan szabadalom születik.

A tervek szerint a műegyetemi lélegeztetőgépek klinikai tesztje három helyszínen, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben, valamint a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben zajlik majd.

Kiemelt kép forrása: Szőke Péter/BM OKF
Bélyegkép forrása: Szőke Péter/BM OKF