Nőként nemcsak a súlyokkal, hanem a sztereotípiákkal is meg kell küzdenem”

Több tonnát is megmozgat egy-egy verseny alkalmával az ország egyik legerősebb hölgye, aki egyúttal a GTK műszaki menedzser hallgatója.

„Kikapcsol, fegyelemre sarkall, önismeretre tanít, miközben a saját határaimat is feszegetve mindig valamilyen új eredményre törekszem” – vallotta szeretett sportjáról, az erőemelésről Bordás Dorina, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) műszaki menedzser BSc-szakos hallgatója, többszörös és súlycsoportjában rekordtartó ifjúsági/junior erőemelő világbajnok, aki erőemelés felhúzás (a földön lévő súly megemelése, majd kiegyenesedve megtartás és visszahelyezés a földre), és erőemelés guggolás (álló helyzetben a vállra, nyakra helyezik a súlyt, amellyel guggoló helyzetbe ereszkedve, majd onnan felegyenesedve kell azt megtartani háromszori próbálkozási lehetőség mellett) számokban szokott rajthoz állni.

Fotó: Bordás Dorina

„Gyerekkorom óta az életem szerves része a mozgás, sport nélkül nem tudom elképzelni a hétköznapjaimat. Sok mindent kipróbáltam már, és sokáig csak a csapatjátékokban éreztem magam komfortosan” – emlékezett vissza középiskolai éveire a táncot, gyorskorcsolyát, majd több éven át kézilabdát űző diáklány, akinek labdajátékos pályafutásának egy komoly térdszalag-szakadás vetett véget. Sportszeretete lábadozás közben sem hagyott alább: orvosai javaslatára konditeremben fejlesztette izmait, testépítő édesapja mentorálása mellett pedig erőnléti edzésekbe kezdett, azóta is ő a trénere és versenyfelkészítője. „A sérülés után nemcsak a szervezetemnek kellett regenerálódnia, mentálisan is össze kellett szednem magam. Rájöttem, hogy ugyan egy erős váltáson mentem keresztül, ám mégis ezen a területen szeretnék maradni” – osztotta meg motivációjáról a GTK hallgatója.

Bordás Dorina versenyeredményei

2018 – GPC Erőemelő Világbajnokság (Eger), 75 kg súlycsoport: felhúzás 1. hely, guggolás 1. hely

2019 – Magyar Bajnokság Liga Kupa (Mezőkeresztes), 75 kg súlycsoport: felhúzás 1. hely, guggolás 1. hely

2019 – GPC Európa-bajnokság (Tiszakécske) 75 kg súlycsoport: felhúzás 1. hely, 82,5 kg súlycsoport: guggolás 1. hely – rekordtartó guggolásban és abszolút első helyezett

2019 – Budapest Vitaflex Power Day (Budapest) 82,5 kg súlycsoport: felhúzás 1. hely

2019 – GPC Erőemelő Világbajnokság (Nová Zámky, Szlovákia) 82.5 kg súlycsoport: felhúzás 1. hely, guggolás 1. hely, abszolút kategória első helyezett guggolásban

2020 – Bothúzó Országos Bajnokság (Látrány) 2. hely

2020 – Budapest HSMA Kamionhúzó Liga Kupa Girlpower (Budapest) 1. hely

2020 – Erősnő Girlpower verseny (Békésszentandrás) 2. hely

2020 – Szeged Kamionhúzó Liga II. forduló, nehézsúlyú open kategória lányok között 3. hely

2020 - HSMA GIRLPOWER OB open kategória, 2. hely

„Az erőemelés egy teljes testet, valamennyi izomcsoportot igénybe vevő sport, amely kellő körültekintés nélkül veszélyes lehet, különösen a női szervezetre nézve. Az átgondolatlan emelés és az izommunka, a megfelelő bemelegítés és előkészületek elmulasztása, vagy egy hirtelen mozdulat súlyos ízületi vagy izomsérülésekhez vezethet, megterheli a gerincet, a mellizmot és a belső szervek bevérzése, meghúzódása vagy megszakadása is bekövetkezhet” – sorolta a kockázatokat az ifjú sportolónő, aki édesapja szakmai tanácsaival teljes biztonságban érzi magát, vele dolgozva soha, semmilyen sportsérülése nem volt. „Az erőemelés egy nagyon ’kemény’ hivatás, amely maximális koncentrációt igényel testben és fejben, ráadásul nőként számos sztereotípiával is meg kell küzdeni. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy ebben a sportban elveszítjük nőiességünket, mert ez egy maszkulin terület, ahol a nőknek nincs helyük, és van, aki lenéz minket, emiatt sokszor dicsérő szavak helyett erős kétségek és hitetlenkedés kíséri a teljesítményünket” – számolt be a sportágat övező téves előítéletekről Bordás Dorina. „Igyekszem profi módon figyelmen kívül hagyni a rosszindulatú megjegyzéseket.” Elmondása szerint az extrém erőkifejtést sokan tévesen a táplálékkiegészítőkkel, szintetikus anyagok szedésével azonosítják. A rekordtartó (ifjúsági- és junior is, 20. életév betöltése után átkerült új korcsoportba, de rekordját ifjúsági kategóriában tartja) bajnoklány azonban saját bevallása szerint egyetlen ilyen terméket sem fogyaszt, ez édesapja elveivel is ellenkezne. Ügyel a minőségi élelmiszerbevitelre, nem diétázik, tehát nem vonja meg magától az édességet, és egyáltalán nem iszik alkoholt, ugyanakkor azt vallja: „salátával nem lehet száz kilókat emelgetni”.

Bordás Dorina szereti a kihívásokat, szívesen kipróbálja magát új területeken is. A koronavírus-járvány miatt elmaradt erőemelő versenyek helyett erős ember bajnokságokon állt rajthoz: 2020 júniusában puszta kézzel húzott el egy 8,8 tonnás kamiont, míg máskor egy hámmal a hátán mozgatott meg ugyanekkora tömeget. Bár folyamatosan trenírozza magát, a versenyeken próbálja ki magát élesben először a teljesíteni kívánt súlyok megmozgatásában. Bordás Dorina elárulta, hogy a járványügyi óvintézkedések miatt az összes edzőterem bezárt, emiatt egy szülővárosában, Jászberényben a szüleivel közösen létrehozott konditeremben tartotta formában magát. Kezdetben csak családi edzésekre használták a helyiséget, melyet folyamatosan fejlesztenek, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a közönség előtt is megnyitottak. „Az erősember versenyekre nincs lehetőség a külön gyakorlásra, így a heti edzéseken próbálok különböző súlyok megmozgatásával felkészülni akár egy kamion elhúzására is.” Dorina jelenleg gőzerővel készül a szeptemberi Erőemelő Magyar Bajnokságra és az októberi miskolci világbajnokságra, amelyen új célokat és új rekordokat szeretne elérni, ám erről egyelőre még babonából nem árult el többet.

A GTK hallgatója a sport mellett kiemelten fontosnak tartja, hogy tanulmányaiban is a lehető legjobban teljesítsen. Középiskolásként nehezen boldogult a matematikával és a fizikával, ám úgy vélte, ez a tanulási nehézség legyőzhető. Részben ezért jelentkezett a Műegyetem műszaki menedzser képzésére, ahol a kezdeti nehézségek után már élvezettel vág neki a következő szemesztereknek. Bízik abban, hogy a diploma átvétele után tudását a családi vállalkozásban is kamatoztathatja.

TZS-GI
Fotó: Prémium Média & Sport Management Zrt.
Bélyegkép forrása: Bordás Dorina