Siker a nemzetközi autóipari cégeknek inkubációs tesztkörnyezetet biztosító projektben

A BME részvételével megvalósult osztrák-magyar együttműködés világviszonylatban is egyedülálló lehetőséget nyújtott a teljesen önvezető járművek fejlesztéséhez.

2020. október végén sikeresen lezárult a “Központi rendszer architektúra fejlesztése autonóm jármű tesztek és működtetéshez kapcsolódó szolgáltatásokhoz (2019-2.1.14-ÖNVEZETŐ-2019-00001)” elnevezésű osztrák-magyar együttműködésben megvalósuló projekt, amelynek első nemzetközi eseménye idén február 18-án a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán rendezett projektindító találkozó volt.

A konzorciumi formában megvalósult projekt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. konzorciumi együttműködésével a Magyar Közút, a Budapest Közút, az Ericsson, és a Magyar Telekom, valamint a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya partneri támogatását tudhatta maga mellett.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFFIH), valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósult projekt fő célja volt, hogy inkubációs tesztkörnyezetet biztosítson a hazai- és a nemzetközi autóipari szereplők számára. A program során a konzorcium egy megvalósíthatósági tanulmányt készített egy autonóm járművek tesztelését, majd később azok működését támogató központi rendszer architektúra kialakításának lehetőségeiről. Az ausztriai partnerek bevonásával országok közötti összehangolt rendszer kialakítására nyílt lehetőség.

A projekt fontos mérföldköve a 2020. június 24-27. között az M86-os út csornai elkerülő szakaszán végzett egyedülálló mérési kampány volt, amelynek során a kutatók a lezárt intelligens útszakaszon közlekedő, speciális eszközökkel felszerelt személy- és tehergépjárművek segítségével tesztelték a kooperatív környezetérzékelés előnyeit, 5G technológiára épülő adatkommunikációs lehetőségekkel támogatva. A szenzorokkal gazdagon felszerelt közforgalmi útszakasz kialakítása világviszonylatban is egyedülálló lehetőséget kínál majd az intelligens infrastruktúrák, valamint a részben vagy teljesen önvezető járművek fejlesztéséhez.

Az elmúlt hónapok együttműködése során újabb közös pályázatok beadására került sor, valamint előkészítés alatt van a következő időszak pályázati lehetőségére létrehozandó konzorcium is.

A projekt eseményeiről és eredményeiről a konzorcium vezetője 2020. október 16-án megrendezett 3. ZalaZONE Trilaterális ONLINE Konferencián számolt be részletesen az érdeklődők számára, melynek programja a következő linken érhető el: https://www.automateddrive.bme.hu/blog-posts/3rd-zalazone-trilateral-online-conference

Bélyegkép forrása: BME Automated Drive