A gyermekjogok világnapján idén is kék színben pompázik a BME Q épülete

31 éve fogadta el az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt, azonos jogokat biztosítva minden gyermek számára Ugandától Kanadáig, Kínától Franciaországig. A díszkivilágítással ezt ünnepeljük.

A gyermekjogok világnapja alkalmából a Műegyetem is csatlakozott az UNICEF Magyarország kezdeményezéséhez, amely a gyermekjogok érvényesülésének fontossága mellett a világszerte segítségre szoruló gyermekek egyre növekvő számára hívja fel a figyelmet; 2020-ban arra, hogy a koronavírus-járvány oktatásra, valamint táplálásra gyakorolt hosszú távú hatásai egy egész felnövekvő generáció jóllétét fenyegetik.

Tavaly a BME a felsőoktatási intézmények közül elsőként saját programmal is készült a gyermekek számára: lehetővé tette, hogy a kisdiákok rövid időre szimbolikusan átvegyék az egyetemi katedrát. A tanulók ezután a gyermekjogok fontosságáról szóló előadáson vehettek részt műegyetemi hallgatókkal együtt, majd az Ipar 4.0 Technológiai Központban olyan innovációkkal ismerkedhettek meg, mint például a 3D nyomtatás, az önvezető járművek, vagy a rádiófrekvenciás azonosítás.

Idén a személyes jelenlét mellett zajló rendezvények a koronavírus-járvány miatt országszerte, így a Műegyetemen is elmaradtak,  a BME megszervezte viszont a gyermekjogok világnapját megelőző izgalmas programját, a Gyerekegyetem Pluszt, amely az általános iskolások tudományos érdeklődésének felkeltését és fenntartását célozza. Az online térbe áthelyezett eseményen Otthoni kísérletek, csináld utánam! címmel Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézetének mesteroktatója tartott látványos bemutatót.

A gyermekjog-központú programok mellett minden évben november 20-án a világ számtalan pontján ikonikus épületek, közintézmények kékbe öltöznek, szó szerint rávilágítva az 1989-ben New Yorkban elfogadott Gyermekjogi Egyezmény jelentőségére. A BME Q épülete is ebben a színben tündököl majd ma sötétedés után.

KK-GI

Bélyegkép: Philip János

Fotó: Philip János, Lukács Mónika