A Műegyetem sok szeretettel köszönti új hallgatóit!

Gratulálok minden felvételizőnek, akit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 240. tanévében az intézmény új hallgatói között köszönthetek!

A BME-re felvett hallgatók a Központi Tanulmányi Hivatal oldalain találják meg a beiratkozáshoz szükséges információkat. Az elsőéveseknek szóló részletes tájékoztató oldal itt érhető el.

A BME 2021 őszén induló képzéseire felvettek felvételi pontszámai itt találhatók meg.

A pótfelvételi lehetőségekről itt tájékozódhat. Felhívjuk a figyelmet, hogy a mostani pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjaink nagy részén állami ösztöndíjas képzéseket is meghirdetünk.

 

Tájékoztató a Műegyetem 2021 szeptemberében induló képzéseire felvettek eredményeiről

A 2021 szeptemberében induló képzésekre a BME-re összesen 10879-en jelentkeztek, ez az országos jelentkezői létszám mintegy 10%-a.

A BME kiválóságának jó indikátora, hogy az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma is nőtt. Továbbra is csak nagyon jó felvételi pontszámmal lehetett hozzánk bekerülni. A tavalyi 4632 felvetthez képest idén, több mint 2 százalékos növekedéssel, 4727 elsőéves hallgató kezdi meg a tanulmányait a Műegyetemen. A létszám növekedése mellett ugyanakkor az alapszakos állami ösztöndíjas képzések jelentős részében a felvehető jelentkezők átlagpontszáma növekedett a tavalyihoz képest. Az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám kiemelkedően magas 425 pont, önköltséges formában felvettekkel együtt 420 pont feletti.

Az alapképzési és osztatlan szakokon 3723 fő tanulhat a Műegyetemen szeptembertől, ami több, mint két százalékos bővülés az előző évhez képest. Mesterképzésre felvettek száma tavalyhoz képest közel 4%-kal nőtt idén júliusban, így 1004 fő kezdheti meg ősszel tanulmányait, illetve további több mint ezer fő már idén januárban felvételt nyert a BME mesterszakjainak valamelyikére.

Néhány reprezentatív példa az állami ösztöndíjas képzésre felvettek eredményéről (nappali alap- és osztatlan képzés):

Szak

 

BME-re felvettek 

 

minimális pontszáma

 

átlag pontszáma

létszáma

Mechatronikai mérnöki

 

444

 

467,55

169

Vegyészmérnöki

 

370

 

436,82

149

Fizika

 

400

 

461,9

41

Mérnökinformatikus

 

385

 

438,06

675

Építészmérnöki (osztatlan)

 

408

 

440,53

175

Nemzetközi gazdálkodás

 

400

 

430,92

112

A jó felvételi eredményekkel bekerülő hallgatóinktól az egyetemen is jó teljesítményt várunk. A nekik nyújtott magas színvonalú képzéssel, velük közösen, biztosítjuk a Műegyetem diplomájának nemzetközileg is elismert presztízsét.

A hazai gazdaság eredményességéhez elengedhetetlenül szükségesek a mesterdiplomával rendelkezők.  Javasoljuk a Műegyetem alapképzéseire felvetteknek, tervezzék be valamelyik mesterszakunk elvégzését is! Tanulmányozzák a mesterképzési szakjainkat – akár az alapszaktól eltérő mesterszakot is választhatnak.

 

Budapest, 2021. július 22.

 

Dr. Bihari Péter
oktatási rektorhelyettes