Végzett az első üzemmérnök-informatikus évfolyam a Műegyetemen

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is köszöntötte a BME VIK első végzett Bprof üzemmérnök-informatikus képzésének hallgatóit a 2021. július 23-i diplomaátadó ünnepségen.

A miniszter köszöntő beszédében az ország egyik legjobb karának nevezte a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karát.

Az új szak  első hallgatói 2020 szeptemberétől kooperatív képzés keretében folytatták tanulmányaikat közel 40 vállalatnál, konkrét ipari gyakorlatot szerezve. A Schönherz Iskolaszövetkezet vállalatok körében végzett felmérése szerint a cégek maximális elégedettségüket fejezték ki a foglalkoztatott juniorok kapcsán.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara 2018 szeptemberében hazánkban elsőként indította el a BProf üzemmérnök-informatikus alapképzést, melynek képzési időtartama 6 szemeszter.

Az új alapképzési szakkal, amely az ipari szféra igényeihez igazodva új, kevesebb elméleti és több gyakorlati jellegű kurzust tartalmaz, a kar a gazdaságot érzékenyen érintő informatikushiányra reagált.

A képzés különlegessége az, hogy a két éves elméleti képzést két szemeszteres gyakorlati – un. kooperatív - szakasz követi: a diákok az első félévben 480, a másodikban 660 munkaórát töltenek a cégeknél. A vállalatok ezzel informatikus utánpótlásukat is biztosíthatják, hiszen időben találkoznak a jövő minőségi szakembereivel. Az első évfolyam hallgatóira gyorsan lecsaptak a cégek, és az eddigi tapasztalatokat feltérképezve kiderült, hogy 100%-ban elégedettek is a BProfos hallgatók tudásával és képességeivel.

A BME VIK vezető helye a hazai mérnökinformatikus képzésben eleve garantálja az új BProf üzemmérnök-informatikus diploma minőségét,  a vállalatoknak pedig kiváló lehetőség biztosít arra, hogy időben gondoskodjanak az utánpótlásról: kölcsönös elégedettség esetén a gyakorlati idő lejárta után főállásban foglalkoztathatják tovább a  diákokat.

2021 szeptemberétől újabb 100  diák befogadására nyílik lehetőség egy hazánkban még újnak számító, kölcsönös előnyöket biztosító konstrukció  alapján.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán a 2020/21-es tanévben mérnökinformatikus alapképzésben 398 fő, mesterképzésben 165 fő, üzemmérnök-informatikus alapképzésben 66 fő szerzett diplomát. A végzettek több mint 21%-a kitüntetéses oklevelet vehetett át.

A miniszteri köszöntő meghallgatható itt.

 

 

Dallos Györgyi

Fotó: Balogh Marcell