„A fizika szentélye egy percre sem marad kihasználatlanul”

Ezúttal középiskolások szeme láttára tört ketté egy petang golyót Härtlein Károly a fiataloknak szervezett ismeretterjesztő előadássorozat záró alkalmán.

Még a karzaton is diákok ültek Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója legutóbbi bemutatóján, amelyre ezúttal fővárosi középiskolákból érkeztek olyan fiatalok, akik érdeklődnek a fizikai jelenségek és a természettudományok iránt, vagy még továbbtanulás előtt szerettek volna betekinteni a műegyetemi légkörbe.

„Jó helyen vannak, a legjobb helyen, ahol ebben a pillanatban lehetnek. Az ország legjobb egyetemén, az ország legjobb fizika tanárának kezében vannak. Izgalmas programok várjak ma itt önöket, és remélem, találkozunk jövőre, amikor már túl lesznek a fizika érettségin” – köszöntötte a kísérleti bemutató közönségét Aszódi Attila, a BME TTK dékánja, a Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanára.

Aszódi Attila, a BME TTK dékánja és Härtlein Károly mesteroktató

A rendhagyó fizikaórán több témát is bemutatott a BME TTK mestertanára. A hőtan területén főszerepet kapott a cseppfolyós nitrogén, amelyet Härtlein Károly előbb általánosan ismertetett, majd fagyasztásra használta, rakétát és szökőkutat kreált belőle. Egy különleges kísérlet is a mostani repertoár részét képezte: a „legmegrázóbb” bemutatón még a fizikát jól ismerőket is meglepetés érte, amikor „Magic Karcsi” kettétört egy petang golyót.

Az elektromosságtan témájánál szó volt az indukcióról, az áram mágneses teréről, előkerült a Lenz ágyú és az elektrosztatika szemléltetésére a Van de Graaff generátor is.

A rezgések és hullámok szekcióban a diákok láthatták a Pohl-féle készüléket, csillapított és csillapítatlan transzlációs és rotációs rezgéseket, kényszerrezgéseket, csavarrugón bemutatott állóhullámokat és a polarizáció jelenségét is.

Az előadás felvétele  utólag is megtekinthető az alábbi YouTube-linken.

„A tavaszi szemeszter tanrendje úgy állt össze idén, hogy szerdai napokon egymás után egybefüggően öt lyukas óránk van az F 29-es teremben, vagyis a ’fizika szentélyében’. Szerettük volna értékesen felhasználni ezt a napközbeni üres járatot, és a kari vezetés támogatásával, valamint az Újbudai Tankerület közreműködésével három részből álló ismeretterjesztő előadássorozatot szerveztünk különböző korosztályok fizika és természettudományok iránt érdeklődő fiataljainak. A lágymányosi kerület alsó és felső tagozatosai után azokból a középiskolákból vártuk a diákokat, amelyek a pályaorientációs és tehetséggondozó programok lévén kapcsolatban állnak a Műegyetemmel (pl. Fazekas Mihály Gimnázium, Baár-Madas Gimnázium, Eötvös József Gimnázium, Apáczai Csere János Gimnázium, Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium stb.)” – foglalta össze a tavaszi félév kezdeményezéséről Härtlein Károly, aki három alkalommal, három különböző, az adott korosztálynak megfelelő kísérleti repertoárt tartott rendhagyó, mindig teltházas fizika óráján. „Több százan vettek részt minden alkalommal ezeken az oktatást segítő előadásokon, amellyel reményeink szerint sikerül újra a régi kerékvágásba terelni a pandémia során igencsak megnyirbált személyes részvételű tehetséggondozó programokat. Bízom benne, hogy a szemléletformálás mellett a gimnazisták pályaválasztási döntésében is a fiatalok segítségére lehettem.”

„Bármely korosztálynak szívesen mesélek a fizikáról – a siker kulcsa szerintem leginkább abban rejlik, hogy az előadó bele tudja-e képzelni magát egy alsó tagozatos kisgyermek, egy kamaszodó felsős vagy a felnőtté válás küszöbén álló ifjú helyzetébe, ismeri-e a nyelvezetüket, és azt, hogy mennyire lehet velük elmélyülten beszélni egy-egy jelenség hátteréről. Persze vannak olyan elemek, amelyek korosztálytól függetlenül mindig részei a bemutatónak: a célom, hogy a velem szemben ülő gyerekek, felnőttek, érdeklődő szempárok egy kicsit meghökkenjenek, lássanak ’csodát’, látszólag megmagyarázhatatlan kísérleteket, és az előadás végére egy kicsit tájékozottabbnak érezzék magukat a minket körülvevő világban, amelyben a fizika alaptörvényei a leghétköznapibb példákon át is megismerhetők” – vallotta Härtlein Károly. A BME TTK mesteroktatója őszintén bízik abban, hogy a Műegyetemen megtartott ismeretterjesztő és pályaorientációs előadások hatására egyre több fiatal dönt a természettudományi, mérnöki vagy műszaki pálya mellett továbbtanuláskor, és a BME-t jelöli meg első helyen felsőoktatási intézményként.

Härtlein Károly alsó tagozatosoknak, majd felső tagozatosoknak  tartott bemutatójáról a bme.hu korábbi írásaiban tudósított.

A tavaszi félévben Härtlein Károly újra megtartja szabadtéri „nagy durranásos” bemutatóját „Brutális fizika” címmel 2022. május 27-én 16:00 órakor. (A programról további részletek a BME TTK Science Campus  oldalán olvashatók – szerk.)

 

 

TZS-HA

Fotók forrása: pillanatképek Härtlein Károly előadásából