Hatodik helyezést ért el az Odooproject Madridban

Az összetett versenyben 10 kategóriában díjazták a résztvevő csapatokat és projektjeiket, majd ennek végeredményeképpen alakultak ki az összesített helyezések.

Az Építészet kategóriában a zsűri az egyes házak építészeti minőségét, megjelenését, a területkihasználását, és leginkább azt mérlegelte, hogy a fogyasztás minimalizálása érdekében hogyan kombinálják a házak a kényelmi és funkcionális tereiket a különböző aktív és passzív tervezési stratégiákkal. Az Odooproject itt a nyolcadik helyet szerezte meg.

A Mérnöki és szerkezeti megoldások kategóriában a ház szállíthatósága, az épületszerkezeti különlegességek, a gépészeti és villamossági innovációk együttesét a zsűri második hellyel jutalmazta.

Az Energiahatékonyság kategóriában a projektnek azokat a passzív tervezési megoldásait értékelte a zsűri harmadik hellyel (holtversenyben a német ECOLAR házzal), amelyek már a tervezés szintjén is a későbbi energiahatékony működést segítik.

Az Elektromosenergia-mérleg versenyszámban a házak éves energiaellátását értékelték (a termelés és fogyasztás időbeni korrelációját, a ház elektromos öneállátását, valamint az egységnyi alapterületre vonatkoztatott fogyasztást). Ebben a kategóriában a 14. helyen végzett a csapat (a tervezés egy éves periódusa alatt még máshogy szólt az a szabály, ami alapján mindezt értékelik, mint a verseny első napján).

A Komfort kondíciók versenyszám lényege, hogy a házban lakóknak megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú, CO2 koncentrációjú és akusztikailag jól szigetelő lakóteret kell biztosítani. Folyamatos monitoring és egy akusztikai vizsgálat után a második helyezést szerezték meg.

A Funkcionalitás kategóriában a verseny két hete alatt naponta különböző háztartási berendezéseket kellett használniuk, kötött szabályok szerint és ütemezett időbeosztással. Ennek a versenyszámnak a sikere nem csak rajtuk múlt, hanem a számtalan háztartási berendezés saját működésétől, illetve a verseny alatt dinamikusan változó szabályoktól is függött.

A Kommunikáció kategória a Solar Decathlon verseny egyik fő célkitűzését vizsgálta, vagyis a fenntarthatóság mint téma népszerűsítése, a figyelemfelhívás a megújuló energiaforrások használatára. Az Odooproject itt a 11. helyen végzett.

Az Iparosíthatóság és piacképesség kategória mutatkozott a legnehezebbnek a műegyetemi csapat számára, hiszen az Odoo szolárház nem előregyártott elemekből, modulszerűen készül, ami a hazai viszonyok között nem is lenne annyira működőképes. Itt is a 11. helyet sikerült megszerezni.

Az Innováció témakör és értékelése is elég összetett, ebben a hetedik helyen végeztek.

Végül a Fenntarthatóság kategóriában az 5. helyet szerezte meg a csapat, amely maga is hosszas közös gondolkodás után jutott közös nevezőre a fenntarthatóság mibenlétéről.

A részletes eredmények a verseny monitoring oldalán találhatók, az Odooproject oldalán pedig további információkat, beszámolókat olvashatnak az érdeklődők.