„Saját belső mércénk határozza meg tevékenységünk színvonalát”

Második alkalommal ünnepelte kiváló kutatóit a BME a Magyar Tudomány Ünnepe műegyetemi rendezvénysorozatának keretében.

„E rendezvény célja, hogy megálljunk egy percre a rohanásban és tisztelegjünk: műegyetemi kiválóságaink rendszeresen érnek el a nemzetközi mezőnyben is nagyszerű eredményeket, de ezek könnyen feledésbe merülnek, mert pár nap elteltével már a következő feladataink állítanak új kihívások elé” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Józsa János rektor az „Akikre büszkék vagyunk – tudományos kiválóságaink 2018” című, a Magyar Tudomány Ünnepe – Határtalan tudomány programsorozat keretében tartott ünnepségen. (A Magyar Tudomány Ünnepe idei megnyitójáról és műegyetemi programjairól korábban a bme.hu is beszámolt - szerk.)

Józsa János megjegyezte, nemcsak az egyetem tevékenykedik a siker érdekében, hanem a szülők is úgy adják gyermeküket az intézménybe, hogy bíznak annak kiválóságában. „Különösen nagyszerű látni, hogy az első komolyabb eredményeiket, ösztöndíjaikat elérő fiatal kutatók később is az élvonalban tűnnek fel” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az ifjú kitüntettek nagy eséllyel lesznek majd a jövő professzorai. „Egy évtized múlva Önökön múlhat, merre halad a Műegyetem kiváló, ámde nem súlytalan ’szekere’. Tegyük úgy a dolgunkat, ahogyan majdnem két és fél évszázada tesszük itt: saját belső mércénk határozza meg tevékenységünk színvonalát” – emelte ki a rektor, aki szerint az ünnepség egymás munkája megismerésének is fontos eszköze.

A második alkalommal megrendezett ünnepségen a rangos hazai pályázatok – így a Marie Skłodowska-Curie – Individual Fellowships program, az MTA Lendület Program, az MTA Prémium Posztdoktor Kutatói Program, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj műegyetemi nyerteseit köszöntötték, valamint immáron kilencedik alkalommal átadták a BMe kutatói pályázat okleveleit is. Ez utóbbi kezdeményezés célja a BME-n zajló kutatások jelentőségének nagy nyilvánosság előtti biztosítása a 35 évesnél fiatalabb doktori hallgatók és doktorjelöltek kutatási eredményeinek szélesebb körű megjelenítésével.

Az ünnepi ülés elnökségét Józsa János, a BME rektora, Mihály György, az Egyetemi Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács (EHBDT) elnöke, valamint Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes alkotta. A Doktori Innovációs Díj okleveleinek átadásában Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke vállalt szerepet.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kotán Attila, a BME kancellárja, továbbá az egyetem és a karok vezetői.

Az ünnepség levezetője Benkó Rita tudományos koordinátor, a Tudományos és Innovációs Igazgatóság munkatársa volt.

„A Marie Curie Ösztöndíj az európai tudományos közgondolkodás legrégebbi hagyományaira nyúlik vissza: mobilitással serkenti a tudományos életet és a kutatói potenciált. Lehetőséget ad arra, hogy egy kutató új műhelybe integrálódjon, új módszertannal, új célkitűzéssel találja szemben magát, ami mind-mind segíti az új eredmények elérését” – hívta fel a közönség figyelmét Levendovszky János, hozzátéve: a támogatás értékét különösen növeli, hogy az Európai Unió ösztöndíjaként csak nagy versengés által nyerhető el.

Az elismerést a BME-ről Makk Péter, a Természettudományi Kar Fizika Tanszék tudományos munkatársa nyerte el.

„Az MTA Lendület program célja az akadémiai és egyetemi kutatócsoportok erősítése, a nemzetközi szinten kiváló eredményeket felmutató kutatók hazahívásával illetve itthon tartásával. Ebben a pályázati rendszerben mi rendkívül jól teljesítünk, a csoportok csaknem húsz százaléka a Műegyetemre került, így a második helyen vagyunk. A mostani négy díjazottal 15-re nő az egyetemi Lendület-csoportok száma” – ismertette az intézményi sikereket köszöntőjében Mihály György, az EHBDT elnöke.

A támogatás révén ebben az évben Dóra Balázs, a TTK Elméleti Fizika Tanszék egyetemi tanára, Lukács Ágnes, a TTK Kognitív Tudományi Tanszék egyetemi tanára, Mosonyi Milán, a TTK Analízis Tanszék egyetemi docense, valamint Orbulov Imre Norbert, a GPK Anyagtudomány és Technológia Tanszék egyetemi docense alapíthatott kutatócsoportot. (A kutatókkal készült interjúk elérhetők a bme.hu-n – szerk.)

„Az MTA Prémium Posztdoktori Kutatói ösztöndíj nemcsak a kutatói kiválóságot ismeri el, hanem egyben a nemzetközi programokba csatlakozás előszobája is, mivel a felhívás egyben motivációt jelent az ösztöndíjasoknak, hogy az elnyert támogatás periódusa alatt készüljenek az Európai Kutatási Tanács kutatók számára meghirdetett pályázataira is” – ecsetelte Levendovszky János, majd hozzáfűzte: a nyertesnek gratulálva a nemzetközi színvonal igényelte felelősség fontosságát is tolmácsolja.

Az elismerést idén Antali Máté, a GPK Műszaki Mechanika Tanszék adjunktusa nyerte el.

„A több mint harminc éves múlttal rendelkező MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj a fiatal, 45 életévüket be nem töltött kutatók anyagi támogatását tűzi ki célul. A most elismerésben részesülőkkel az aktív Bolyai-ösztöndíjasok száma 52-re emelkedik Műgyetemen. Ebben a kategóriában az idén az elnyert pályázatok számát tekintve – két másik felsőoktatási intézménnyel együtt – holtversenyben az első helyen áll a BME” – emelte ki ünnepi beszédében Mihály György.

A 2018. évi műegyetemi Bolyai János Kutatói Ösztöndíjasok:

Botzheim János egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék (GPK)

Dombóvári Zoltán adjunktus, Műszaki Mechanikai Tanszék (GPK)

Gyires-Tóth Bálint adjunktus, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (VIK)

Heszberger Zalán egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (VIK)

Kállay-Menyhárd Alfréd egyetemi docens, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék (VBK)

Kassai Miklós egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék (GPK)

Kiss Sándor adjunktus, Algebra Tanszék (TTK)

Krammer Olivér egyetemi docens, Elektronikai Technológia Tanszék (VIK)

Kupai József Attila adjunktus, Szerves Kémia és Technológia Tanszék (VBK)

Lángi Zsolt egyetemi docens, Geometria Tanszék (TTK)

Nagy Péter tudományos munkatárs, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék (VBK)

Pataki Hajnalka tudományos munkatárs, Szerves Kémia és Technológia Tanszék (VBK)

Ráth Balázs egyetemi docens, Sztochasztika Tanszék (TTK)

Rucz Péter adjunktus, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék (VIK)

Suplicz András adjunktus, Polimertechnika Tanszék (GPK)

Szilágyi László tudományos munkatárs, Irányítástechnika és Informatika Tanszék (VIK)

Tófalvy Tamás Martin egyetemi docens, Szociológia és Kommunkiáció Tanszék (GTK)

Vasáros Zsolt, tanszékvezető egyetemi docens, Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék (ÉPK)

„Fontos, hogy az oktatás és kutatás mellett az innováció területe is kellő súllyal kerüljön be az egyetemi közgondolkodásba: ezt segíti a Pro Progressio Alapítvány Doktori Innovációs Díj pályázata, amely az értekezéseknek a tudományos eredményeken túli ipari hasznosulását, szabadalmaztathatóságát jutalmazza” – jelentette ki Levendovszky János. Az elismerést Bolgár Bence Márton, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar tudományos segédmunkatársa „Adat-és tudásfúziós módszerek a gyógyszerkutatásban” című; valamint Vinkó Ákos, az Építőmérnöki Kar adjunktusa „A közúti vasúti pálya állapotfelmérésének rezgésdiagnosztikán alapuló módszere és a rendszer függőségeinek vizsgálata” című értekezése nyerte.

A BMe Kutatói Pályázat kilencedik éve segíti a PhD hallgatók kiemelkedő tudományos eredményeit, amelyeket a műegyetemi honlapon magyarul és angolul is megtekinthetnek az érdeklődők. „Az eddigi évek során felkerült csaknem 170 dolgozat meggyőzően bizonyítja a BME-n zajló széleskörű doktoranduszi kutatómunkát” – nyomatékosította méltatásában Mihály György.

A BMe kutatói pályázat helyezettjei:

I. helyezés:

Tímár-Fülep Csilla (Fizikai Tudományok Doktori Iskola) „Humán látásélesség elméleti és kísérleti vizsgálata, modellezése numerikus szimulációval”

II. helyezés:

Fábián Balázs (Oláh György Doktori Iskola) „Anesztetikumok molekuláris hatásmechanizmusa”

Hajdu Dávid (Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola) „Regeneratív szerszámgéprezgés robusztus stabilitása és szabályozása”

Mester Dávid (György Doktori Iskola) „Nagy molekulák gerjesztett állapotainak hatékony kvantumkémiai számítása”

III. helyezés:

Jáger Bence (Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományok Doktori Iskola) „Acél trapézlemez-gerincű tartók – stabilitási viselkedés és méretezés”

Pálinkás András (Fizikai Tudományok Doktori Iskola) „Grafén/fém nanorészecske hibrid szerkezetek előállítása és tulajdonságainak vizsgálata”

Pósa László (Fizikai Tudományok Doktori Iskola) „Nanoméretű grafén-SiOx alapú rezisztív kapcsolók vizsgálata”

Rádai Zita (Oláh György Doktori Iskola) „α-Hidroxifoszfonátok: Zöld szintézis és bioaktivitás”

Az ünnepséget a pályájuk elején járó, valamint a tapasztalt kutatók előadásai zárták. Elsőként a Doktori Innovációs Díj két nyertese, Bolgár Bence Márton, valamint Vinkó Ákos számoltak be díjnyertes kutatásaikról.

A kutatók legfiatalabb korosztályának képviselői, a doktoranduszok és doktorjelöltek közül a 2018. évi BMe Kutatói Pályázat díjazottjai, Rádai Zita valamint Tímár-Fülep Csilla tartottak előadást, a Bolyai Ösztöndíjasokat pedig Gyires-Tóth Bálint „Többskálás szekvenciális adatstruktúrák modellezése mély tanulással” című prezentációjával képviselte. Az MTA Lendület Kutatócsoportok nevében Orbulov Imre Norbert beszélt a kompozit fémhabokról.

HA-GI
Fotó: Philip János