Újabb hallgatói ötletekből lehet sikeres vállalkozás

Második félévét zárja sikeresen a Műegyetem, a Hiventures és az Enterprise Hungary közös szervezésében indított Startup Campus BME inkubációs program.

Ha a most bemutatkozó csapatok eljutnának odáig, hogy megvan a termékük prototípusa, elkezdik a gyártást, és esetleg még kereskedelmi tevékenységet is tudnak folytatni, akkor ezen a szinten legtöbbször meg is vennék a cégüket külföldi befektetők – emelte ki a Startup Campus BME Powered by Hiventures program tavaszi, műegyetemi záróeseményén tartott köszöntőjében György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára, aki egyértelműsítette: a cél, hogy a mostani összefogás révén támogatott és a hozzájuk hasonló startupok Magyarországon maradjanak, fejlődjenek, és teremtsenek itthon hozzáadott értéket. Mint fogalmazott: „a jelenlegi finanszírozási rendszer tovább fejlesztésében gondolkodunk. Úgy látjuk, hogy 1-2 milliárd forintos befektetési összegig a mostani rendszer jól működik, viszont a továbblépés gyakran elmarad. Azt szeretnénk, ha izraeli mintára a nálunk létrehozott tőkealap segítene a magyar vállalkozásoknak nemcsak az ötletek, a koncepciók megvalósításában, hanem például az értékesítésben is”. A közönséggel megosztotta: az ötlet és a financiális háttér megteremtése mellett az egyetemi tudásbázis köré szerveződő infrastruktúra megteremtése is szükséges: „az ún. science parkok létrejöttének támogatásával tudjuk a leginkább szolgálni azt, hogy a magyar kreativitás hazai környezetben bontakozhasson ki”. Hozzátette: ennek érdekében országszerte – első körben – 8 science park kialakítása valósul meg, köztük Budapesten, a Műegyetemen is. A koncepció lényege, hogy cég-keltetők, inkubátorházak létrehozásával segítsék a felsőoktatási intézmények oktatóit, kutatóit, hallgatóit és a hazai vállalkozásokat abban, hogy hozzájuthassanak a legkorszerűbb technológiákhoz és eszközökhöz, mert ezek megvásárlása és működtetése általában nem rentábilis egy startupnak vagy kis- és középvállalatnak az inkubációs folyamat során.

„Képesek és alkalmasak vagyunk arra, hogy az elképzeléstől egészen a nemzetközi terjeszkedésig minden típusú vállalkozás minden egyes életciklusában ott álljunk a háttérben és segítséget nyújtsunk nemcsak finanszírozással, hanem ötletekkel is” – hangsúlyozta Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank frissen kinevezett vezérigazgatója, felhívva a figyelmet arra is: többféle hiteltermékük mellett kiemelten gondolnak az innovatív ötletekkel bíró, de jellemzően fedezethiányos startupokra, mert „a szellemi tulajdon a legnagyobb érték”.

A „Startup Campus BME powered by Hiventures” címmel 2018 októberében indult az első kurzus, idén márciusban pedig a második. Idén tavasszal 10 startup ötlettel rendelkező egyetemista csapat került be a mentorálással és oktatással, valamint több éves hazai és nemzetközi startupfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberek részvételével zajló öt hetes angol nyelvű képzési programba.

Az együttműködés egyik fő célja volt, hogy a BME hallgatói díjmentesen, számukra hasznos tudást szerezzenek startup vállalkozás alapításához és indításához. A program alatt megismerhették a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. inkubációs befektetési programját, egyúttal a Startup Campus mentorainak közreműködésével elsajátították a vállalkozás indításához szükséges elméleti alapokat, fogalmakat.

A 2019-es tavaszi félév során, második alkalommal megszervezett projekt során megvalósuló gyakorlati munkát a Hiventures és a Startup Campus befektetési menedzserei mellett segítették a Morgan Stanley, a PwC és a Tungsram mentorai. (A program keretében 2018-ban indult képzés záróeseményéről a bme.hu is beszámolt – szerk.)

A köszöntők után „Kockázati tőke vs egyetemi innovációk” címmel kerekasztal-beszélgetés kezdődött, amelyen a házigazda nevében részt vett Veszprémi Károly, a BME oktatási rektorhelyettese, valamint Pongrácz Ferenc, a Tungsram innovációs igazgatója, Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgató-helyettese, és Eszter Elemér, a HVCA elnöke. A résztvevők számos, témába vágó kérdést megvitattak, például hogy miképpen lehet a startupokat integrálni a nagyvállalati közegbe, mikor optimális az ötlet minőségének és a megvalósításhoz szükséges munkának az aránya, az elképzeléseket segítve milyen értékesítési modelleket alkalmazhat egy egyetem, továbbá mekkora felelősségük van a mentoroknak egy csapat felkészítésében. Kérdésre válaszolva Veszprémi Károly elmondta, az intézmény az oktatásban jár az élen, de kutatóegyetemként a tudományban is helyt áll. A Gazdaságtudományi Kar (GTK) szintén fontos szakmai hátteret biztosít, „de az innovációban, az üzleti szemléletben néha talán segítségre szorulunk, ezért szívesen tanulunk tapasztaltabb vállalati partnerektől. Kell a fiatalos lendület, a környezet is igényli: a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ jó példája az egyetemünkön belüli innováció támogatásának, akárcsak az olyan programok, mint a Startup Campus BME Powered by Hiventures”.

Ezután elkezdődött a Demo Day, a Hiventures nyílt befektetési ülése, amelyen öt továbbjutó csapat prezentálta pár percben ötletét és megvalósítási tervét.

A Hiventures befektetési bizottságának döntése értelmében idén három projekt kapott egyenként 9 millió forintos befektetést, és ezzel együtt bekerülési lehetőséget a cég inkubációs portfóliójába: a ReverseTicket (tagjai Magyar Balázs, Melcher Noémi, Morauszki Detti BGE-hallgatók) új jegyértékesítési technológiát, innovatív árazási rendszert alakított ki, a Fastrrr (tagjai: Szigeti Maxim, a BME közlekedésmérnök szakos hallgatója és testvére Szigeti Stacey) pedig a vitorlázók szükségleteihez igazodó egyedülálló platformot hozott létre, egyúttal támogatva a vitorlázás élményét, hatékonyságát. A harmadik nyertes csapat az Agrolab.tech (Borcsik Richard, Major Péter, és Kovács Bence, nem BME-sek, Óbudai Egyetem-hallgatók), amely intelligens szenzortechnológiával és analitikával segíti az üvegházas és beltéri növénytermesztőket. Ez a projekt ugyanakkor különdíjas is lett. Az MVM Zrt. felajánlása által három alkalmas konzultációs lehetőséget kapott a Smart Future Lab inkubátorral.

HA-GI
Fotó: Takács Ildikó