Ötletből sikeres vállalkozás – 9 millió forintot kapnak diákok startup indítására

Lezárult a Műegyetem, a Hiventures és az Enterprise Hungary közös szervezésében indított Startup Campus BME inkubációs programja.

„A Hiventures vállalatban kiváló partnerre találtunk, amely a startupokkal kapcsolatos ismereteket magas szinten adja át nekünk. A Műegyetem az ilyen típusú kapcsolatok nélkül nem tudna teljeskörű műszaki képzést biztosítani” – hangsúlyozta a nyílt befektetési üléssel zárult programon tartott köszöntőbeszédében Józsa János rektor. A versengés műegyetemi szervezését biztosító BME FIEK-ről megjegyezte: a számos értékes innovációs tevékenysége mellett e speciális képzések koordinálásában is fontos feladatot vállalt. „Aki a Műegyetembe invesztál, az eddigi tapasztalatok alapján jó helyre hozza befektetését”. Az akadémikus ezután gratulált a prezentációig eljutó fiatal és tehetséges csapatoknak, majd reményét fejezte ki, hogy a céggel történő együttműködés révén további értékes projektek születhetnek.

A „Startup campus BME powered by Hiventures” címmel 2018 októberében indult kurzusra több mint 30 egyetemi projekt jelentkezett, amelyek közül 10 startup ötlettel rendelkező egyetemista csapat került be a mentorálással és oktatással, valamint több éves hazai és nemzetközi startupfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberek részvételével zajló öt hetes angol nyelvű képzési programba.

Az együttműködés egyik fő célja volt, hogy a BME hallgatói díjmentesen, számukra hasznos tudást szerezzenek startup vállalkozás alapításához és indításához. A program alatt megismerhették a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. inkubációs befektetési programját, egyúttal a Startup Campus mentorainak közreműködésével elsajátították a vállalkozás indításához szükséges elméleti alapokat, fogalmakat.

A féléves projekt során megvalósuló gyakorlati munkát az a Hiventures és a Startup Campus befektetési menedzserei mellett segítették a Morgan Stanley és a PwC mentorai.

(Az összefogás nyitórendezvényéről a bme.hu is beszámolt – szerk.)

„Régi álmunk valósult meg ezzel a projekttel: egyetemista korunkban rengeteg jó ötletünk volt, de pénzt nem tudtunk szerezni a megvalósításra, mert senki sem mert kockáztatni. Bár az elképzelések gyakran elbuknak, sokszor előfordul az is, hogy nagy sikert aratnak és megérik a kockázatot” – hívta fel a közönség figyelmét köszöntésében Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, aki üdvözölte a Műegyetem fogadókészségét és megjegyezte, hogy ezt a fajta képzést a további hasonló kurzusok mintájaként képzelik el.

„A verseny során az érdeklődők egy szabályos, heti rendszerességgel ülésező befektetési bizottság munkáját ismerhették meg” – tájékoztatta a vendégeket Mikesy Álmos, a Hiventures Zrt. befektetési igazgatója. Hozzátette, az összpontszám az előzetesen benyújtott pályázat, a prezentáció és a zsűri kérdéseire adott válaszok alapján született meg. Hozzáfűzte, az a két projekt is értékes ugyanakkor, amelyik ezúttal nem kapott támogatást: „készen állunk a továbbfejlesztéshez szükséges szakmai támogatás biztosítására”.

„A BME három funkció, az oktatás, a kutatás, valamint az innováció magas színvonalú ellátására törekszik – emelte ki zárszavában Kotán Attila kancellár. Mint fogalmazott, ugyan mindhárom területen szép sikereket könyvelhet el az intézmény, az ipari partnerekkel megvalósított fejlesztéseket illetően még van mód a további lehetőségek kiaknázására, a Hiventures Zrt.-vel zajló közös munka ennek kiváló példája. „A Műegyetem költségvetési pénzből gazdálkodik: szabályozó rendszerei szükségszerűen nem kockázati alapon működnek, ezért is jelentőségteljes, amikor az idekötődő vállalkozások indításához szükséges kezdőtőkét egy partnercég ajánlja föl” – tette hozzá, majd rámutatott, ez a támogatás nem adomány, hanem piaci szempontból értékes, minden fél számára hasznot hozó vállalkozások megszületését segítheti.

A képzés zárásaként az előzetes elbírálás után öt csapat mutatta be projektjét a Hiventures befektetési bizottsága előtt. A testület ebből hármat talált alkalmasnak az egyenként 9 millió forintos támogatásra, amelyet az üzleti modelljükben leírt célokra használhatnak fel (többnyire prototípis készítésére). A legmagasabb pontszámot az intelligens, szoftveres, lopásgátló kerékpár dokkoló állomást fejlesztő VIOLA projekt kapta (Szilágyi Szabolcs BME GTK, Boros Márk), amelyet az Etele Plaza tesztel majd.

A második helyen a környezetbarát, bio-plasztik lebomlást segítő PLAntoon hulladéktároló-rendszer kitalálói (Madaras-Koncz Erzsébet csapatvezető BME VBK, Lévay Krisztina BME VBK, Major Béla BME VIK) végeztek.

A harmadik helyet pedig az épületek szigeteléstechnikáját szalmaalapú, olcsó, hatékony és tűzálló módszerrel megreformáló W-heat (a BME ÉMK-ról Fenyvesi Olivér csapatvezető, Csanády Dániel, Nagy Balázs, Kállai László, Kiss Ferenc) szerezte meg.

A „Startup campus BME powered by Hiventures” sikerének visszaigazolását követően 2019 tavaszától már nemcsak a BME-n, hanem vidéki egyetemeken is elindul az inkubációs projekt. A cél a hazai felsőoktatási intézmények innovációs kapacitására támaszkodó egységes képzési rendszer kialakítása, ezáltal az egyetemi startup vállalkozások létrejöttének ösztönzése.

HA-GI
Fotó: Philip János