A biztonságos kerékpártárolás mellett áll ki a BME Startup Campus nyertes csapata

A tehetséges fiatalok valóra váltják álmukat és megépítik az eddig csak a tervasztalon létezett innovációjukat a programon nyert 9 millió forintból.

„Intelligens, okostelefonról működtethető, lopást gátló kerékpár dokkoló állomást fejlesztettünk” – árulta el a „Startup campus BME powered by Hiventures” műegyetemi inkubációs program nyertes párosa: Szilágyi Szabolcs, aki a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán (VBK) végzett környezetmérnökként, jelenleg a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakos hallgatója, valamint Boros Márk, az Óbudai Egyetem mechatronikai mérnök mesterszakos diákja. A tanulók elmondták, mindketten előnyben részesítik a kerékpárt, mint közlekedési eszközt, és arról is beszámoltak: sajnálatos módon mindegyiküknek tulajdonították már el korábban biciklijét, így ez is motiválta őket új mérnöki megoldások felkutatására vagyontárgyaik biztonsága érdekében. Egyúttal céljuk volt még, hogy megkönnyítsék és kényelmesebbé tegyék a városi kerékpározási életformát.

A „Startup campus BME powered by Hiventures” címmel 2018 októberében indult kurzusra több mint 30 egyetemi projekt jelentkezett, amelyek közül 11 startup ötlettel rendelkező egyetemista csapat került be a mentorálással és oktatással, valamint több éves hazai és nemzetközi startupfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakemberek részvételével zajló öt alkalmas, angol nyelvű képzési programba.

Az együttműködés kezdeményezői törekedtek arra, hogy a BME hallgatói díjmentesen, számukra hasznos tudást szerezzenek startup vállalkozás alapításához. Ez alatt a néhány hét alatt megismerhették a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. inkubációs befektetési programját, egyúttal a Startup Campus mentorainak közreműködésével elsajátították az induláshoz szükséges elméleti alapokat, fogalmakat.

A féléves projekt során megvalósuló gyakorlati munkát a Hiventures és a Startup Campus befektetési menedzserei mellett segítették a Morgan Stanley és a PwC mentorai is.

(A program műegyetemi nyitórendezvényéről és zárásáról a bme.hu is beszámolt, továbbá már elérhetők a program további nyerteseivel, a W-Heat, valamint a PLAntoon csapattal és találmányaikról készült interjúk is – szerk.)

2019 márciusában második alkalommal indul el a Startup Campus BME powered by Hiventures program, amelyre immáron az összes budapesti felsőoktatási intézményből várták a startup ötlettel vagy projekttel rendelkező egyetemista csapatokat. Az egyetlen feltétel volt, hogy legalább egy csapattag aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezzen.

„Méregdrága lakat nélkül is biztonságban tudhatja tulajdonát az, aki az általunk tervezett dokkoló állámásnál helyezi el biciklijét” – állítják fejlesztésükről a díjazott fiatalok, akik egy marhakarámhoz hasonló tároló egységet álmodtak meg. Ez az innovatív design lehetővé teszi mind a váz, mind pedig az első és hátsó kerék egyetlen mozdulattal történő rögzítését, így a parkolás befejeztével gyakorlatilag lehetetlen elmozdítani a kerékpárt. A fokozott biztonságról egy okostelefonos alkalmazással vezérelhető zárt rendszer gondoskodik, amely kizárólag a tulajdonos jelzésére reagál – és még áramkimaradás esetén is működőképes.

A dokkoló állomás valamennyi felnőtt méretű kerékpár befogadására alkalmas, de a hallgatók már dolgoznak azon, hogy a speciális rendszer a gyermekeknek készült közlekedési eszközök, illetve rollerek számára is elérhető legyen.

Az ifjú mérnökök üzleti tervükben díjmentessé tennék a kerékpárőrző szolgáltatást, cserébe a felhasználónak mindössze egy 10-15 másodperces, külön adatforgalmat nem igénylő reklámblokkot kell végignéznie okoseszközén. A fejlesztők ugyanakkor azok számára is kínálnak megoldást, akik elzárkóznak a hirdetésektől: ők a gépjárművek budapesti parkolási rendjéhez illeszkedő tarifa megfizetésével érhetik el a szolgáltatást. A számlázás óraalapú lesz, emellett bérlet is váltható majd.

A fejlesztőpáros műegyetemi tagja alap- és mestertanulmányai alatt is foglalkozott okosvárosokkal, amelyek fontos stratégiai pontja az autómentes övezetek kialakítása, nagyobb szerephez juttatva a gyalogos és a kerékpáros közlekedést. Ehhez kapcsolódva Szilágyi Szabolcs és társa korábban benevezett egy VIII. kerületi startup versenyre, amelyre egy többfunkciós okos utcai bútorcsaládot terveztek, de a szakmai zsűri ennek kerékpártároló részegysége iránt mutatta a legnagyobb érdeklődést, ami arra sarkallta a hallgatókat, hogy továbbfejlesszék a dokkolót. A megmérettetésen elnyerték Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövetének különdíját, azaz kiutazási és részvételi támogatást egy, a fiatalok által választott szakmai rendezvényre. A kétfős csapat szeptember elején a Szilícium-völgy után a világ második legnagyobb startup központjába, Tel-Avivba utazott, ahol a Digital Life Design fesztiválon a visegrádi országok kiállítójaként kerékpárőrzőjük első prototípusával mutatkozhattak be. „Elkészültek a 3D-s tervek, az első fémszerkezet és az általunk fejlesztett elektronikai rendszer is” – árulták el külföldi debütálásukról a Startup campus győztesei, akik a nemzetközi tapasztalatok és befektetői visszajelzések alapján üzleti modelljük és a tároló külső megjelenésének újragondolása mellett döntöttek.

A csapat további megmérettetésekre is elvitte innovációját. A Climate-KIC Launchpad startup versenyen a nemzeti döntő első helyezettjeként 2018 novemberében Edinburgh-ban képviselték Magyarországot a nemzetközi döntőn, ahol az „urban transitons” kategória legjobb hat projektje közé választották az övékét. Egyúttal a másfél évig tartó Climate-KIC Accelerator programjában egy hosszabb inkubációs projekt pártfogoltjaiként dolgozhatnak üzleti modelljük továbbfejlesztésén. A szakmai megmérettetésekben gazdag esztendőt a BME Startup Campus programjával folytatták, amelynek győzteseként végül jelentős anyagi támogatáshoz jutottak a fiatalok.

A BME Startup Campus programon elnyert 9 millió forintból a csapat folytatja elképzeléseinek megvalósítását. „Megépítjük a jelenleg még csak 3D-s terveken létező 5 állomásos dokkoló egység második prototípusát, amelyet egy budapesti plázánál tesztelünk majd. Az összegyűjtött felhasználói élmények alapján fejlesztjük tovább a szerkezethez kapcsolódó okostelefon applikáció következő verzióját, illetve magát a fizikai eszközt is” – árulták el a támogatási összeg hasznosulásáról. Az eddig végzett piackutatások alapján úgy látják, innovációjukra Magyarországon, Nyugat-Európában és Észak-Amerikában lenne igény, hozzáfűzve, hogy jelenleg is vannak a piacon hasonló termékek, ám a hallgatók szerint ezek egyike sem nyújt olyan lopásbiztos és pénztárcakímélő megoldást, mint az ő találmányuk.

„Kötöttségek nélkül élhetjük ki mérnöki kreativitásunkat, értékteremtőek lehetünk saját vállalkozásunkban. Ennek az álomnak a megvalósulásában nagymértékben segített minket a BME Startup Campus” – foglalta össze a nyertes páros, akik egyébként racionális embereknek tartják magukat és a ma divatos „sharing economy” világában szeretnek birtokolni, a maguk ura lenni, legyen szó a saját cégükről vagy akár a kerékpárjukról. „Ebben a vállalkozásban megtaláltuk a számításainkat” – zárták gondolataikat a fiatal mérnökök, eltökélve, hogy addig küzdenek, amíg sikerre nem viszik ötletüket.

TZS-GI
Fotó: Philip János, Szilágyi Szabolcs, Boros Márk